Švicarji so bili premalo odločni in zbrani ter tako niso izkoristili izredne priložnosti, potem ko so že v 1. krogu presenetili Španijo (1:0). Foto: Reuters
Švicarji so bili premalo odločni in zbrani ter tako niso izkoristili izredne priložnosti, potem ko so že v 1. krogu presenetili Španijo (1:0). Foto: Reuters
David Suazo, Diego Benaglio in von Bergen
Izredna priložnost Davida Suaza, ki je takole zapravil najlepšo priložnost za zadetek na tekmi. Foto: Reuters
Julio Cesar de Leon in Reto Ziegler
Napredovanje Hondurasa je sodilo bolj v območje teorije, medtem ko bi Švico v izločilne boje popeljala že zmaga z dvema zadetkoma prednosti. Foto: EPA

Še več, ob neprepričljivem pritisku Švicarjev Hondurašani niso znali izkoristiti lepših priložnostih za prvo zmago na svetovnih prvenstvih. Obračun v Bloemfonteinu pred najmanjšim številom gledalcev na SP-ju (28.042) se je končal z nepriljubljenih 0:0, obe reprezentanci pa upravičeno odhajata domov. "Nati" sicer s štirimi točkami in španskim skalpom, "los Catrachos" pa se v domovino vračajo s točko, a brez doseženega gola v Južni Afriki.

Veliko teka za malo strelov
Tekma se je začelo dinamično, a pravih zaključnih strelov ni bilo vse do 17. minute, ko so Švicarji skovali napad prek desnega krila, do strela z glavo je prišel Derdiyok, a je zgrešil za približno pol metra. Nato so "rdeči" prevzeli pobudo, a njihovi predložki so bili premalo natančni, da bi resneje ogrozili Valladaresa. Na drugi strani so Hondurašani preiskušali švicarsko 'ofsajd' zanko, ki pa je bila uspešnejša (4 prepovedani položaji za Honduras). V prvih 45 minutah je bilo le šest strelov na gol (4:2 za Švico).

Velika zapravljena priložnost Suaza
V drugem delu je Honduras prvi zapretil, Alvarez je preigraval na desnem krilu in z natančnim predložkom pred golom našel samega Davida Suaza, ki pa je v idealnem položaju slabo zadel žogo z glavo ter jo poslal mimo vrat. Četrt ure igre v 2. polčasu je postreglo s sedmimi streli, torej enim več kot v celotnem prvem polčasu.

Ste zamudili tekmo? Oglejte si jo v posnetku: vrhunci 1. polčasa, 2. polčas

Yakin ni postal Donovan
V 71. minuti nova izredna priložnost za Srednjeameričane, Švico pa je rešil razpoloženi Diego Benaglio, ki je s skrajnimi močmi ubranil strel Alvareza po hitrem protinapadu. Švicarji so poskušali z jalovim pritiskom, a pravega zaključka ni bilo. Na drugem koncu se je odprlo veliko prostora, kar pa Hondurašani v številnih protinapadih niso znali izkoristiti. V sodnikovem podaljšku so naprej trije igralci Hondurasa pred švicarskimi vrati zgrešili podajo iz kota, kot zadnji Švicar pa je v 93. minuti poskušal Hakan Yakin, a je bil Valladares zbran.

SKUPINA H

Bloemfontein:
ŠVICA - HONDURAS 0:0
28.042 gledalcev.

Švica: Benaglio, Grichting, von Bergen, Lichtsteiner, Ziegler, Barnetta, Inler, Huggel ( 78./Shaquiri), Fernandes ( 46./Yakin), Derdiyok, Nkufo ( 69./Frei).

Honduras: Valladares, Bernardez, Chavez , Figueroa, Thomas , Alvarez, W. Palacios , Nunez ( 67./Martinez), Sabillon, J. N. Palcios ( 78./Welcome), Suazo ( 87./Turcios).

Sodnik: Hector BALDASSI (ARG)

Pretoria:
ČILE - ŠPANIJA 1:2 (0:2)
Millar 47.; Villa 24., Iniesta 37.

Lestvica:                       
ŠPANIJA 3 2 0 1 4:2 6
ČILE 3 2 0 1 3:2 6
--------------------------------
ŠVICA 3 1 1 1 1:1 4
HONDURAS 3 0 1 2 0:3 1

* - v osmini finala