Angleži za vrhunec vseevropskega Eura 2020, ki bo v kar 13 državah, ponujajo legendarni Wembley. Foto: EPA
Angleži za vrhunec vseevropskega Eura 2020, ki bo v kar 13 državah, ponujajo legendarni Wembley. Foto: EPA
Olimpijski stadion Atatürk v Carigradu, Bešiktaš - Galatasaray
Carigrad ponuja nesojeni olimpijski stadion Atatürk s 76 tisoč sedeži, ki pa je v preteklih dneh obkrožil svet zaradi nemirov na vročem mestnem derbiju Bešitkaš - Galatasaray. Foto: EPA

Na sedež Uefe, ki ima 54 članic, so prišle kandidature kar iz 32 držav, ki za organizacijo Eura 2020 ponujajo kar 39 mest prirediteljic (glej seznam spodaj). Čez leto dni bo Uefa izbrala 13 mest, ki bodo nato priredile enega največjih športnih dogodkov na svetu. Običajno je bilo evropsko prvenstvo v nogometu v eni ali dveh državah, z razširitvijo turnirja s 16 na 24 udeleženk - prvo takšno prvenstvo bo Euro 2016 v Franciji - pa se je porodila ideja o drugačni organizaciji.

Prireditvena formula 12+1
Dvanajst izbranih mest bo gostilo po tri tekme skupinskega dela in eno izločilno tekmo. Na prvenstvu ne bo samodejno uvrščenih držav gostiteljic, zato pa bodo kvalificirane države z gostiteljskim mestom lahko doma igrale dve tekmi skupinskega dela. Trinajsto mesto bo gostilo vrhunec Eura 2020 - oba polfinala in veliki finale.

Zaradi olimpijske košarice zdaj favoriti
Pred iztekom roka za prijavo je kot favorit za sklepne boje veljal London z legendarnim stadionom Wembley, a po propadu kandidature Carigrada za poletne olimpijske igre 2020 so se močno dvignile možnosti olimpijskega stadiona Atatürk, kar priznavajo tudi na Otoku.

"Marsikaj se slišal. Obstaja naklonjenost do Turčije in občuti se, da so prvi favoriti. Zavedamo se politike okoli Carigrada in njihovega neuspeha, ko niso dobili olimpijskih iger," je za BBC pojasnil glavni tajnik angleške FA-zveze Alex Horne.

Kandidati za finale ne morejo gostiti skupine
Za izvedbo polfinalov in finale se poteguje samo sedem držav: Anglija, Turčija, Ukrajina, Belgija, Španija, Nemčija in Wales. Seznam kandidatov sicer ni dokončen, saj se omenjene države nato ne bi mogle potegovati za skupinski del, za katerega se poteguje 25 preostalih držav. Edini članici Uefe, ki sta že dokončno odločeni, da se potegujeta za finale, sta ravno Turčija s Carigradom in Ukrajina, ki ponuja že lani videno kombinacijo Kijev - Doneck.

Seznam 39 mest kandidatk iz 32 držav:
Armenia (Erevan)
Azerbajdžan (Baku)
Belorusija (Minsk)
Belgija (Bruselj)
Bolgarija (Sofija)
Hrvaška (Zagreb)
Češka (Praga)
Danska (Koebenhaven)
Anglija (London)
Finska (Helsinki)
Francija (Lyon)
Makedonija (Skopje)
Nemčija (München)
Grčija (Atene)
Madžarska (Budimpešta)
Izrael (Jeruzalem)
Italija (Rim in Milano)
Kazahstan (Astana)
Nizozemska (Amsterdam)
Poljska (Varšava in Chorzow)
Portugalska (Lizbona in Porto)
Irska (Dublin)
Romunija (Bukarešta)
Rusija (Sankt Peterburg)
Škotska (Glasgow)
Srbija (Beograd)
Španija (Madrid, Barcelona, Bilbao in Valencia)
Švedska (Solna)
Švica (Basel)
Turčija (Carigrad)
Ukrajina (Kijev in Doneck)
Wales (Cardiff)