Olić, Olić, Olić - zagotovo prvo ime tekme. Foto: Reuters
Olić, Olić, Olić - zagotovo prvo ime tekme. Foto: Reuters
Bayern München
Bayern bo v finalu Lige prvakov igral prvič odkar je pred devetimi leti slavili z zmago nad Valencio. Foto: Reuters
Arjen Robben in Luis van Gaal
Robben je tokrat bolje prenesel menjavo kot na prvi tekmi, ko je bil jezen na van Gaala. Foto: Reuters
Maxime Gonalons in Massimo Busacca
Švicar Busacca je pokazal štiri rumene kartone (dva kapetanu Lyona Crisu). Foto: Reuters

Nemci so povsem nadigrali Lyon na njegovem igrišču. Trenerju Luisu van Gaalu so pred tekmo sive lase povzročale številne poškodbe in kazni, v primerjavi s tekmo v Münchnu je zato moral napraviti nekaj sprememb. Odsotnost Francka Riberryja, ki je na prvi tekmi dobil rdeč karton, se Bayernu ni poznala in Bavarci bodo po skupni zmagi s 4:0 zasluženo osmič igrali v finalu Lige prvakov, ki bo bo 22. maja v Madridu, ko mu bo nasproti stal Inter ali Barcelona.

"Nisem si mislil, da bomo tako suvereno zmagali in da bom dosegel tri zadetke. V takšni tekmi je to nekaj neverjetnega," je 30-letni Olić povedal po tekmi. "Bili so boljše moštvo. Žal nam ni uspelo izenačiti (po prvem zadetku Bayerna), saj smo imeli nekaj dobrih priložnosti," je obžaloval trener Lyona Claude Puel.

Uvodne minute so prinesle nekaj lepih priložnosti. Najlepšo je imel po le dveh minutah igre Thomas Müller. Olić je ob robu kazenskega prostora ukradel žogo Crisu in podal do Müllerja, ki je sam pritekel iz ozadja pred gol, a streljal milimetre mimo vratnice vratarja Huga Llorisa.

Olić prvič: zadetek iz obrata
Marljivi Olić je Bavarce zasluženo povedel v vodstvo v 26. minuti po kombiniranju Arjena Robbna in Müllerja, ki se je otresel dveh Francozov in poslal v sredino. Hrvat se je lepo otresel Alyja Cissokhoja in streljal iz obrata z okoli osmih metrov in svojemu moštvu zagotovil lepo vodstvo v skupnem seštevku (2:0). Na drugi strani je po podaji Jeana Makouna z okoli šestih metrov nevarno z volejem streljal neovirani Michel Bastos. Žoga je zletela mimo leve vratarjeve vratnice.

Prvi polčas je povsem pripadel Nemcem, ki so pretekli dober kilometer več od Francozov, imeli večjo posest žoge (53 odstotkov) in šestkrat streljali (Lyon trikrat).

Ob polčasu sta oba trenerja opravila po eno menjavo. Načetega Daniela van Buytna je zamenjal tusi še ne povsem pripravljeni Martin Demichelis, pri domačih pa je namesto Cissokhoja vstopil Bafetimbi Gomis, ki je v 50. minuti po podaji Cesarja Delgada ustrelil previsoko.

Lepi priložnosti Schweinsteigerja in Robbna
Priložnost za povišanje vodstva na 2:0 je zamudil Bastian Schweinsteiger. Robben je z roba kazenskega prostora podal nazaj v sredino igrišča do Schweinsteigerja, ki je streljal približno pol metra nad golom. Lloris se je moral pošteno potruditi, da je odbil žogo v 57. minuti ob strelu Robbna z razdalje. Po strelu iz kota je Olić za las z glavo zgrešil žogo.

Crisu dva rumena kartona
Dodaten udarec za Lyon je prišel v 59. minuti, ko je Cris zaradi prekrška nad Olićem dobil rumeni karton, zaradi ugovarjanja pa mu je sodnik Massimo Busacca pokazal še en karton, kar je pomenilo, da je moral kapetan predčasno pod prho.

Pjanić vstopil po drugem zadetku
Dobrih 20 minut pred koncem tekme je ponovno "udaril" Olić in pokopal vse upe Lyona za preobrat. Hamit Altintop je podal z leve strani kazenskega prostora, Olić je ušel med dvema branilcema in neovirano zadel.

Puel je po drugem zadetku gostov v igro namesto Delgada poslal najboljšega strelca ekipe v Ligi prvakov, Miralema Pjanića. Kljub taktično bolj napadalni postavitvi Lyona pa je 12 minut pred zadnjim sodnikovim žvižgom zopet zadel Bayern. Kdo drug kot neuničljivi Olić, ki mu je lepo asistiral Philipp Lahm.

O popolni nadvladi Bayerna na tekmi priča tudi podatek, da so imeli posest žoge 57 odstotkov, dvakrat več streljali proti vratom (14 proti 7), imeli več kotov (6 proti 2) in napravili manj prekrškov (7 proti 16).

Lyon - BAYERN 0:3 (0:1) 0:1
43.051; Olić 26., 67, 78.

Lyon: Lloris, Reveillere, Cris (59.), Boumsong, Cissokho (46./Gomis), Makoun, Gonalons , Govou, Bastos, Delgado (68./Pjanić), Lisandro (79./Ederson).

Bayern: Butt, Lahm, van Buyten (46./Demichelis), Badstuber, Contento, van Bommel, Schweinsteiger (78./Alaba), Robben (76./Klose), Altintop , Olić , Müller.

Sodnik: Massimo BUSACCA (Švica)

V odebeljenem tisku je izid prve tekme.