Josip Iličić napoveduje do konca Serie A vsaj še en gol, s katerim bi prvič dosegel dvoštevilčno mejo golov v članski karieri. Bo njegova naslednja žrtev ravno reprezentančni kolega Samir Handanović, ki bo v Palermu v nedeljo gostoval z Interjem? Foto: EPA
Josip Iličić napoveduje do konca Serie A vsaj še en gol, s katerim bi prvič dosegel dvoštevilčno mejo golov v članski karieri. Bo njegova naslednja žrtev ravno reprezentančni kolega Samir Handanović, ki bo v Palermu v nedeljo gostoval z Interjem? Foto: EPA
Samir Handanović (Inter) - Mattia Destro (Roma)
Samir Handanović je med tednom izpadel v polfinalu italijanskega pokala proti Romi, zato pa je ob 300. članskem nastopu za italijanske klube 91. ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Foto: EPA
Kevin Kampl
Kevin Kampl je na zadnjih treh tekmah Salzburga prispeval štiri podaje od skupno šestih v letošnji sezoni. Foto: BoBo
Etien Velikonja
Cardiff je prvak 2. angleške lige in se veseli vrnitve v Premier ligo, medtem pa ostaja Etien Velikonja med pogrešanimi. "Eti" je v Championshipu zaigral le dvakrat kot rezervist za 14 in 16 minut, na klopi pa je zadnjič sedel daljnega 6. oktobra lani. Foto: Twitter/@CCFCPhotoshops

... Andraž Kirm in Kevin Kampl pa sta prispevala po dve podaji. Če bi zapisano veljalo za reprezentančno tekmo, bi Slovenija slavila zmago z vsaj 4:0, a to bo treba počakati vsaj do začetka junija in gostovanja na Islandiji v sklopu sicer poraznih kvalifikacij za SP 2014. Vse zgoraj doseženo so najboljši slovenski nogometaši tega trenutka dosegli v svojih klubih, kar pomeni, da je za reprezentančnimi "ladjami" najboljši konec tedna v celotni sezoni 2012/13.

Junak derbija kljub poškodbi
Glavna zgodba znova pripada Josipu Iličiću, ki zadnji mesec navkljub neprijetni poškodbi trebušne prepone igra kot v transu in drži Palermo v igri za obstanek v Serii A. V nedeljo je tako usodno zaznamoval sicilijanski derbi, na katerem je v 95. (!) minuti z izenačenjem na 1:1 preprečil najslajše slavje Catanii. "JoJo" je zadel četrtič zapored, skupno devetič v sezoni, s čimer je izenačil svoja najboljši članski ligaški izkupiček iz sezone 2010/11 (1 gol za Maribor, 8 za Palermo) in 2008/09 (9 golov za Interblock).

"Kako sem? Dobro. Z mišico sem imel nekaj težav, tako da cel teden nisem nič treniral. Vedno hočem biti na igrišču, vedno hočem igrati," je Iličić najprej sploh pojasnil, kako to, da je lahko zaigral na burnem sicilijanskem derbiju, potem ko je njegov nastop visel v zraku vse do nedeljske tekme.

Odkupnina za "solerski" izpad
"To je zelo pomemben gol za nas. Vesel sem, da sem Palermu pomagal do dragocene točke. Še naprej moramo tako igrati, zadevati in osvajati točke, saj si želim ostati v Serii A,"
je bil 25-letni Kranjčan zadovoljen z dejstvom, da "rosonere" od rešilnega 17. mesta v prvi italijanski ligi loči le še točka zaostanka za Sieno.

"Gol posvečam moštvu, smo velika, dobra skupina, ki verjame v ta projekt," je poudaril Iličić, ki se je z golom v zadnjem napadu tekme odkupil za veliko sebičnost iz 1. polčasa, ko je po izvrstnem prodoru raje streljal kot podal prostemu Boselliju, ki je imel povsem odprta vrata za zadetek.

"Sarma" polno zaposlen, toda nepremagan
"Zdaj sem z glavo že pri Interju in pri pomembnih treh točkah. Moramo zmagati, saj nimamo nobene druge možnosti, da ostanemo v Serii A," se je Iličić že usmeril proti naslednji tarči - bledemu Interju, ki je v 33. krogu italijanskega prvenstva celo zmagal, in to po veliki zaslugi Samirja Handanovića. Prvi slovenski vratar je imel ob luknjičasti obrambi znova veliko dela z napadalci Parme, a s petimi obrambami in petimi ujetimi žogami je osmič letos ohranil mrežo nedotaknjeno in s tem tlakoval pot k prepotrebni zmagi z 1:0.

Dedić pod novim trenerjem 1. napadalec
Tekmo sezone je v petek odigral Zlatko Dedić, ki z dvema goloma in podajo poskrbel za zmago Bochuma nad St. Paulijem, s čimer so se "zebre" prebile na 15. mesto druge nemške lige oz. prvo varno mesto, ki zagotavlja avtomatski obstanek v 2. Bundesligi.

"Trener nam je dal samozavest in varnost. Trenutno nam teče vse tako kot mora. Zdaj moramo tako igrati vse do konca in si čim prej zagotoviti obstanek," je klubski cilj izpostavil Dedić, ki je na zadnjih dveh tekmah dosegel tri gole, pri čemer gre del zaslug tudi odločitvi novega trenerja Petra Neururerja, da Slovencu znova zaupa mesto 1. napadalca Bochuma.

Rekord japonsko-slovenskih "veveric"
Medtem ko se večina slovenskih reprezentantov bori za obstanek oz. je daleč od lovorik, pa v povsem drugačnem ozračju igrata "samuraja". Omija Ardidža pod vodstvom Zdenka Verdenika ostaja hit japonskega prvenstva, kjer je z 18 tekmami brez poraza postavila nov rekord J1 lige, pri čemer je imel znova odločilno besedo Zlatan Ljubijankić.

29-letni Ljubljančan je z golom odločil še tretjo zaporedno tekmo, tokrat z enim najlažjih golov v karieri derbi kroga proti Uravi Reds."Veverice" so z zmago 1:0 prehitele goste na 2. mestu in zdaj za vodilno Jokohamo po 7 krogih zaostajajo le za točko. Dobre japonske novice je dopolnila še igralska vrnitev Milivoja Novakovića po manjši poškodbi, zaradi katere je izpustil tri tekme.

Podaja za podajo slovenskih kril
Če upoštevamo, da je Kevin Kampl na zadnjih treh tekmah podelil štiri podaje za gole Salzburga in Andraž Kirm z desnega krila pripravil tri zadetke Groningena, vidimo, da so nosilci ofenzivne igre Slovenije z veliko izjemo Tima Matavža končno v pravi formi, s katero se obeta dostojen zaključek sezone 2012/13.

Iličić osrečil zahodno Sicilijo


"Zlatan" odločil trejič zapored (od 0:41)



Kirm s podajama za zmago Groningena
(od 1:20 in 2:11)



Kamplovi podaji za 1:1
(od 2:15) in za 6:2 (od 6:21)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (24+2)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe

VRATARJI (3)

Jasmin Handanović
MariborCelje - Maribor 2:1;
Luka Koper - Maribor 2:1
vso tekmo;
vso tekmo
/
Samir Handanović
Inter (ITA)Inter - Roma 2:3 (P);
Inter - Parma 1:0
vso tekmo;
vso tekmo
/; 8. nepremagan v Serii A
Jan Oblak
Rio Ave (POR)Pacos de Ferreira - Rio Ave 2:1
vso tekmo/

BRANILCI (8)

Mišo Brečko
Köln (NEM II)PON: Duisburg - Köln ?
-tekma v ponedeljek
Boštjan Cesar (c)
Chievo (ITA)Siena - Chievo 0:1

vso tekmo

v 89' - 7. karton
Branko Ilić
Anorthosis (CIP)Anorthosis - Omonia 0:0
vso tekmo/
Bojan Jokić
Chievo (ITA)Siena - Chievo 0:1/
kartoni
Dominic Maroh
Köln (NEM II)PON: Duisburg - Köln ?-tekma v ponedeljek
Aleksander Rajčević
MariborCelje - Maribor 2:1;
Luka Koper - Maribor 2:1
/poškodba kolena
Andraž Struna
Cracovia (POL II)Cracovia - Warta Poznan 2:1
/izven postave
Marko Šuler
Legia Varšava (POL)Legia - Pogon Szczecin 3:1

/

izven postave

VEZISTI (7+2)

Armin Bačinović
Hellas Verona (ITA II)Verona - Citadella 0:0;
PON: Verona - Brescia
/;
-
na klopi; tekma v ponedeljek

Goran Cvijanović

MariborCelje - Maribor 2:1;
Luka Koper - Maribor 2:1
vso tekmo;
vso tekmo
podal za 2:1 - 10. podaja; /
* Josip Iličić
Palermo (ITA)Catania - Palermo 1:1
vso tekmo
v 90+5' za 1:1 - 9. gol - zadel četrtič zapored
Kevin Kampl *
Salzburg (AVT)

Salzburg - WAC 6:2

vso tekmo
podaji za 1:1 in 6:2 - 5. in 6. podaja sezone
* Andraž Kirm
Groningen (NIZ)Groningen - Ado den Haag 2:1
vso tekmopodaji za 1:0 in 2:0
Rene Krhin
Bologna (ITA)Bologna - Sampdoria 1:1vso tekmo/
Jasmin Kurtić
Palermo (ITA)

Catania - Palermo 1:1

78' (1:0) /
Aleš Mertelj
MariborCelje - Maribor 2:1;
Luka Koper - Maribor 2:1
40' (2:0) ;
vso tekmo
/;
/
Aleksandar Radosavljević
VVV Venlo (NIZ)VVV - Twente 2:2
vso tekmo
/

NAPADALCI (6)

Valter Birsa
Torino (ITA)Fiorentina - Torino 4:3
/

na klopi (1. po poškodbi)

Zlatko Dedić
Bochum (NEM II)Bochum - St. Pauli 3:0
vso tekmo v 25' z 11-m za 1:0, v 37' za 2:0 - 6. in 7. gol sezone, podal za 3:0
Dejan Lazarević
Modena (ITA II)Modena - Bari 0:0;
Novara - Modena 0:1
62' (0:0)
vso tekmo
/;
/
Zlatan Ljubijankić
Omija Ardidža (JAP)Omija - Urava Reds 1:086' (1:0) v 45+2' za 1:0 - 3. gol, tretji gol zapored
Tim Matavž
PSV (NIZ)AZ - PSV 1:3
vso tekmo/
Milivoje Novaković
Omija Ardidža (JAP)Omija - Urava Reds 1:0vso tekmo
vrnitev po poškodbi


* - Iličić in Kirm za Islandijo nista bila vpoklicana zaradi kartonov, Kampl se je poškodoval pred zborom