Navijači Chelseaja so lahko le nemočno spremljali izenačenje Andresa Inieste. Foto: Reuters
Navijači Chelseaja so lahko le nemočno spremljali izenačenje Andresa Inieste. Foto: Reuters
Michael Essien
Takole je Michael Essien zadel žogo ... nedvomno eden najlepših zadetkov v letošnji Ligi prvakov (kliknite na sliko za boljšo resolucijo). Foto: Reuters
Eric Abidal
Eric Abidal zaradi rdečega kartona ne bo videl finala. Foto: Reuters
Gerard Pique
Michael Ballack
Michael Ballack se jezi na sodnika, potem ko ta v 96. minuti ni pokazal na belo točko po domnevni roki Samuela Eto'oja. Foto: Reuters
Didier Drogba
Didier Drogba je po zadnjem sodnikovem žvižgu povsem izgubil živce. Čeprav je bil že zamenjan, se je tako razburjal, da je že po koncu tekme dobil rumeni karton. Foto: Reuters

Ko je že kazalo, da bomo čez tri tedne v Rimu videli ponovitev lanskega finala med Manchester Unitedom in Chelseajem, je domače navijače v 93. minuti utišal Andres Iniesta, ki je v eni zadnjih akcij na tekmi (sodnik je srečanje podaljšal za štiri minute) z roba kazenskega prostora izenačil po podaji Lionela Messija.

Argentinec je podal povratno žogo z leve strani, Španec pa jo je "iz prve" poslal v zgornji levi kot vrat Petra Čecha. Barca si je prvi finale po treh letih (takrat je bila v Parizu z 2:1 boljša od Arsenala) zagotovila z edinim strelom (!) v okvir vrat na tekmi. Do takrat je bila Chelseajeva obramba neprebojna. Prva tekma se je prejšnji torek končala z izidom 0:0.

Mojstrovina Essiena
Barcelona je nekoliko podjetneje začela bitko na Stamford Bridgeu, Chelsea pa je zadel iz prve priložnosti. V 9. minuti je z velemojstrskim zadetkom gostitelje v vodstvo popeljal Michael Essien. Ganec je z 20 metrov rahlo na levi strani z volejem udaril žogo, ki se je po poskusu Franka Lamparda odbila od Yaye Toureja, ta pa se je v desnem zgornjem kotu od prečke odbila za hrbet Victorja Valdesa.

Priložnosti za 2:0
Po zadetku Essiena so bili Londončani dvakrat blizu povišanja vodstva. V 24. minuti je Didier Drogba zvito streljal s prostega strela globoko na levi strani kazenskega prostora, a je bil Valdes zbran in s kolenom žogo izbil v kot. Po strelu iz kota je bil najvišji v skoku John Terry in le za malo meril mimo leve vratnice Valdesovih vrat.

V drugem delu prvega polčasa je Chelsea s podobno igro kot na prvi tekmi v Barceloni spravljal v obup gostujoče nogometaše in jim preprečeval pripravo nevarnih akcij. Statistika prvega polčasa: streli 4:5, v okvir vrat: 2:0, koti: 2:3, posest žoge: 39:61.

Valdes spet uspešnejši od Drogbaja
V 52. minuti je imel po hitrem protinapadu Chelsea novo lepo priložnost. Nicolas Anelka je na robu kazenskega prostora podal na desno stran prostemu Drogbaju, ta je preigral Gerarda Piqueja, a ni najbolje streljal po tleh, zato je Valdes njegov poskus na petmetrski črti ustavil z desno nogo.

Neupravičen rdeči karton Abidalu
V 66. minuti je Barca ostala na igrišču le z 10 nogometaši. Anelkaja je kot zadnji mož v obrambi ustavil Eric Abidal, napadalec Chelseaja je padel, norveški sodnik Tom Henning Övrebö pa je branilcu Barcelone pokazal pot v slačilnico. Počasni posnetek je pokazal, da se je Anelka spotaknil sam!

Do konca tekme so nogometaši Chelseaja v dvomljivih situacijah kar nekajkrat zahtevali 11-metrovko. Po strelu Anelkaja je žoga v roko zadela Piqueja, v 96. minuti pa je na Övreböja prav pobesnel Michael Ballack, potem ko je po njegovem strelu žoga končala v nadlahti Samuela Eto'oja. Drogba je po koncu tekme še televizijske gledalce prek kamere poskušal prepričati, da se jim je dogodila krivica.

V Rimu ne bo tudi Alvesa
Barca je igrala brez Thierryja Henryja. Francoski napadalec si je na sobotnem derbiju proti Realu (6:2) poškodoval koleno in ni pravočasno okreval. Težave so gostje imeli tudi v obrambi, kjer zaradi prejetega kartona prejšnji teden na Camp Nouu (0:0) ni igral Carles Puyol, zaradi poškodbe pa je manjkal Rafael Marquez. Poleg Abidala v finalu ne bo smel nastopiti še Daniel Alves, ki je na 26. rojstni dan prejel tretji rumeni karton.

Statistika na koncu tekme: streli 12:14, v okvir vrat: 4:1, koti: 6:6, posest žoge: 37:63.

Polfinale, povratni tekmi:
Chelsea - BARCELONA 1:1 (1:0) 0:0
Essien 9.; Iniesta 93.
RK: Abidal 66./Barcelona

Arsenal - MANCHESTER UNITED 1:3 (0:2) 0:1
van Persie 76./11-m; Park 8., Ronaldo 11., 61.
RK: Fletcher 75./Manchester United

V odebeljenem tisku sta izida prvih tekem.

Finale bo 27. maja v Rimu.

 
CHELSEA 1 - 1 BARCELONA
Essien 9. Iniesta 93. ----------- Prva tekma: 0:0 ----------- Čech Valdes Bosingwa Alves
Alex Pique Terry Toure A. Cole Abidal (66. min)
Essien Busquets *
Ballack Xavi Lampard Keita Anelka Iniesta **
Malouda Messi Drogba * Eto'o ***
--------------------------------------- * 72./Belletti * 85./Krkić
** 96./Gudjohnsen
*** 97./Sylvinho

Sodnik: Tom Henning ÖVREBÖ (Norveška)



M. R.