Kevin Kampl je po prestopu v Bayer Leverkusen dosegel po en gol v Bundesligi in Ligi prvakov, za kar je skupaj porabil 17 strelov, hkrati pa je podal za 14 strelov soigralcev, iz katerih pa je padel le en gol. Foto: Reuters
Kevin Kampl je po prestopu v Bayer Leverkusen dosegel po en gol v Bundesligi in Ligi prvakov, za kar je skupaj porabil 17 strelov, hkrati pa je podal za 14 strelov soigralcev, iz katerih pa je padel le en gol. Foto: Reuters
Josip Iličić (Fiorentina) - Lucas Digne (Roma)
Fiorentina je izgubila drugič zapored, po Napoliju še proti Romi, kateri je morala prepustiti vrh Serie A. Josip Iličić je v nedeljo igral vso tekmo in štirikrat poskusil s strelom, a tudi tokrat ni zadel iz igre. Foto: Reuters
Andraž Kirm
Andraž Kirm se je na Cipru pri Omonii znašel v nemilosti trenerja Kostasa Kajafasa, zaradi česar je v zadnjega pol leta igral manj, poleti pa je dobil tudi zeleno luč za menjavo kluba. A po slabem štartu kluba iz Nikozije so se stvari obrnile in uredile. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rene Krhin (Granada)
Močan skok in odvzemanje žog sta zaščitna znaka Reneja Krhina, ki pa je pri Granadi v podobnem položaju kot lani pri Cordobi - klub se bori za obstanek v Primeri Division. Foto: EPA

Če mogoče Bayer Leverkusen res ne zna igrati prave obrambe in trenerja Rogerja Schmidta delo čaka predvsem v defenzivi, pa so se v Nemčiji povsem navdušili nad triom Kampl-Mehmedi-Bellarabi. Pod vodstvom omenjene trojice je Leverkusen najprej iztržil remi 4:4 proti Romi, nato pa po preobratu s 4:3 ugnal še Stuttgart.

Osem golov lekarnarjev, kjer Kevin Kampl po neposrečeni avanturi pri Borussii Dortmund doživlja dokončno uveljavitev tudi v domači Nemčiji. Osupljiv prvenec v Ligi prvakov in odločno ukradena žoga za končnih 4:4 sta prinesla tako veliko točko kot kopico pohval in pogovorov.

Kampl: "Ni šlo za strel na slepo"
"Spodrsnilo mi je,"
se je o izjemnem zadetku znal pošaliti Kampl, ki pa je nato hitro razložil, da fantastično zaviti diagonalni strel ni po naključju pometel pajčevine v golu: "To je strel, ki ga znam res dobro - z notranjim delom v dolgi kot. Res je nekaj tudi sreče, da je žoga tako poletela, toda to ni bil noben strel na slepo."

Za slovenske navijače, ki odštevajo tedne do dodatnih kvalifikacij z Ukrajino za uvrstitev na Euro 2016, je to dobro, saj je KK44 tako prihranil kakšen čudežni strel ravno za dve novembrski tekmi, kjer je Slovenija prišla do velikih turnirjev ravno po zaslugi čudežnih golov.

Izsilil izključitev in 11-m, dodal gol in še dve podaji
Vseeno pa vseprisotni zvezni igralec Bayer Leverkusna ni bil najučinkovitejši slovenski reprezentant zadnjih dni. Potem ko je bil več mesecev na stranskem tiru, je prvi gol sezone dočakal tudi standardni reprezentant Andraž Kirm, ki je bil najzaslužnejši, da je njegova Omonia v petek premagala Paphos s kar pol ducata golov, pri čemer je bil 31-letni Ljubljančan neposredno vpleten v kar štiri zadetke.

Najprej je Kirm že v 9. minuti izsilil najstrožjo kazen, pri čemer je bil izključen gostujoči vratar. Na začetku drugega polčasa je v mrežo pospravil odbitek in s tem prišel do prvega gola sezone, v kateri je zaigral šele na šesti tekmi. Po vrsti poskusov in predložkov pa je Maltežan Andre Schembri v zaključku tekme vendarle izkoristil dve Kirmovi podaji za 4:0 in 5:0.

Samardžić začel preobrat Rijeke proti Dinamu
Od izbrancev Srečka Katanca se je med strelce konec tedna vpisal še branilec Miral Samardžić, ki je sodeloval pri podvigu Rijeke Matjaža Keka. Nekdanji slovenski selektor je v enajstem poskusu končno premagal Dinamo Zagreb in končal njegov neverjetni niz nepremagljivosti na Hrvaškem, ki je trajal kar 533 dni oz. 50 tekem, potem ko je v sodnikovem podaljšku Anas Sharbini zadel za 2:1.

Ravno Samardžić je imel pred tem ključno vlogo, ko je v 50. minuti tekme na razprodanem začasnem stadionu Rujevica na Reki po podaji iz kota z glavo izenačil na 1:1. 28-letni Jeseničan je tako prišel do prvega ligaškega gola sezone. Napadalec Roman Bezjak je odigral vso tekmo, a ostal brez prvega gola v oktobru.

Vrnitev Novakovića, a goli so padali brez njega
Ko smo pri napadalcih: reprezentančni sicer tokrat niso dosegali golov, zato pa se je po poškodbi v Švici pred mesecem in pol vrnil Milivoje Novaković. Prvi strelec Slovenije v kvalifikacijah bo že čez nekaj tednov prosti igralec, a vseeno se je vrnil v Nagojo in odigral dobro uro tekme z Niigato. A ko je "NovaGol" šel v 66. minuti na klop, je bilo na semaforju 0:1 za goste, na koncu pa kar 4:2 za domači Grampus.

12 skokov in 6 posredovanj Krhina
Še pogled na statistiko in ocene iger ladij v minulem tednu: Kevin Kampl je za dve sijajni predstavi nagrajen z 8,2 in 8,4 po WhoScored, vodilni nemški nogometni medij Kicker mu je za sobotno predstavo podelil čisto dvojko (v Nemčiji 1 najboljša, 5 najslabša ocena). A ocena tedna pripada Reneju Krhinu, ki je bil za WhoScored igralec tekme Granada - Betis. Obračun se je sicer končal z 1:1, slovenski vezist pa si je izjemno oceno priigral z izrednim delom na sredini, pri čemer je 6-krat uspešno posredoval za odvzem žoge in dobil kar 12 visokih žog. Že v mladinski reprezentanci so ravno Krhinovi skoki omogočali Kamplove prodore ...

Kirm zrežiral goleado Omonie in zadel še sam.


Samardžić izenačil, Kek pa slavil zmago nad Dinamom.

Čavušević v sodnikovem podaljšku prinesel točko.

V 13. krogu švicarskega prvenstva je Džengis Čavušević dočakal prvi gol sezone. Lani jih je za St. Gallen dosegel osem in še dva v pokalu, letos pa mu ni šlo in je zato tudi postal adut s klopi. Pri zadnjeuvrščenem Zürichu je vstopil četrt ure pred koncem in v 92. minuti s peto in nekaj sreče izenačil na 2:2. St. Gallen s 13 točkami zaseda 7. mesto v 10-članski Super League, Lugano Domna Črnigoja je z 11 točkami na 9. mestu.

Dedić potrdil pravilo "bivšega" in začel preobrat.


Na drugi tekmi zapored je v 2. Bundesligi zadel Zlatko Dedić. Potem ko je pred tednom dni izkoristil podarjeno 11-metrovko za točko proti Nürnbergu Miša Brečka, je tokrat imel opravka s svojim nekdanjim klubom Bochumom. FSV Frankfurt je doma zaostajal že z 0:2, ko je v 68. minuti Dedić dokončal hitri protinapad in s tem začel veliki preobrat, ki se je končal s 3:2 za gostitelje. Frankfurt po 12. krogih zaseda 9. mesto, tik za njim je Nürnberg, metem ko je Eintracht Braunscweig Nika Omladiča peti.

Osma tekma in osmi gol Etiena Velikonje
(Twitter)
Nič novega v 2. belgijski ligi. Nova tekma in nov gol Etiena Velikonje, ki je tokrat z 11-metrovko prinesel zmago Liersu pri Heistu.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Litvo in San Marino (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Palermo - Inter 1:1vso tekmo (6,4)
1 obramba
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Astana 4:0 (LP);
Atletico - Valencia 2:1

vso tekmo (7,6);
vso tekmo (6,1)

3 obrambe; nič obramb, gol prejel iz 11-m, 2 pobrani žogi
Nejc VidmarDomžaleGorica - Domžale 0:1vso tekmo
5 obramb = 9. nepremagan
BRANILCI (8)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Napoli 0:1vso tekmo (7,2)

1. ocena Chieva, strel, 4 posredovanja, skok

Branko IlićAstana (KAZ)Atletico - Astana 4:0 (LP);
Kairat - Astana 0:1
vso tekmo (6,5)
vso tekmo
2 posredovanji, skok, preigravanje; zmaga na derbiju
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)

Villar. - Dinamo Minsk 4:0 (EL);
Las Palmas - Villar. 0:0

vso tekmo (8,0)
/

strel, 5 skokov, 2 preigravanji, posredovanje; na klopi

Luka KrajncCagliari (ITA II)Cagliari - Trapani 4:1vso tekmotretja tekma sezone v Serie B
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Rijeka - Dinamo 2:1

vso tekmo v 50' za 1:1 = 1. gol, v 3' = 4. karton
Nejc SkubicDomžaleGorica - Domžale 0:1vso tekmo
podaja v 83' za 0:1 = 6. podaja
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)PAS - Asteras 1:2vso tekmo v 38' = 1. karton
Dejan TrajkovskiDomžaleGorica - Domžale 0:1vso tekmo
izbil žogo z golove črte
VEZISTI (8)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Napoli 0:1

64' (0:1) (6,3)

preigravanje
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Bayer - Roma 4:4 (LP);
Bayer - Stuttgart 4:3

vso tekmo (8,2)
vso tekmo (8,4)

v 84' za 3:4, 3 streli, 4 posredovanja; 6 preigravanj, 4 posredovanja

Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Paphos 6:0vso tekmo v 54' za 3:0 = 1. gol, priigral 11-m za 1:0, podal za 5:0 in 6:0
Rene KrhinGranada (ŠPA)Granada - Betis 1:1vso tekmo (8,6)igralec tekme, strel, 12 skokov in 6 posredovanj
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Atalanta - Carpi 3:0 70' (3:0) (6,2)
1 strel, 1 skok in izgubljena žoga
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Antalya. - Besiktas 1:5vso tekmo (5,7)2. najslabša ocena tekme, 1 strel, 4 izgubljene žoge
Nejc PečnikJEF United (JAP II)

Gifu - JEF 1:0

vso tekmo

/

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Istanbul - Konyasport 4:0

76' (2:0) (6,4)

drugič zaigral v sezoni
NAPADALCI (5)
Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Lech 1:2 (EL);
Fiorentina - Roma 0:2
73' (0:1) (6,1);
vso tekmo (6,8)
posredovanje; 4 streli, 2 preigravanji, skok
Robert BerićSt. Etienne (FRA)Dnipro - ASSE 0:1 (EL);
PSG - ASSE 4:1
/;
vso tekmo (6,0)

kaznovan zaradi; strel, skok

Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Tokyo - Urava 3:4

71' (1:4)podaja v 62' za 1:4 = 1. podaja v J1
Tim MatavžAugsburg (NEM)AZ - Augsburg 0:1 (EL);
BVB - Augsburg 5:1
/;
/
na klopi;
izven postave
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)Nagoja - Niigata 4:2 66' (0:1)vrnitev po poškodbi!
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATARJI
Vid BelecCarpi (ITA)Carpi - Bologna 1:2vso tekmo (5,3)
najslabša ocena tekme, napaka pri 1:2, 2 obrambi, v 4'
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Antalya. - Besiktas 1:5/poškodovan
Denis PetrićTroyes (FRA)Bordeaux - Troyes 1:0/na klopi
BRANILCI
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Inter 1:1vso tekmo (6,4)posredovanje, skok, 2. tekma sezone
Gregor BalažicPartizan (SRB)Partizan - Athletic 0:2 (EL)
Mladost - Partizan 2:2
/;
/
poškodovan;
poškodovan
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Duisburg - Nürnberg 0:0vso tekmo/
Boban JovićWisla Krakow (POL)Jagiellonia - Wisla 1:4vso tekmoodigral pra v
Uroš KorunPiast Gliwice (POL)Piast - Kielce 0:1vso tekmo/
Dominic MarohKöln (NEM)Bayern - Köln 4:0vso tekmo (5,4)najslabša ocena, prvič v sezoni odigral vso tekmo
Martin MilecStandard (BEL)Charleroi - Standard 2:3/na klopi
Petar StojanovićMariborRudar - Maribor 1:0 (P)
Olimpija - Maribor -:-
/;
-
izven postave;
prestavljen derbi
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Palermo - Inter 1:1vso tekmo (6,4)posredovanje, skok

VEZISTI

Nik KapunOlimpijaOlimpija - Celje 2:2 (P)
Olimpija - Maribor -:-
vso tekmo;
-
/;
prestavljen derbi
Aleš MerteljMariborRudar - Maribor 1:0 (P)
Olimpija - Maribor -:-
vso tekmo;
-
v 32';
prestavljen derbi
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Eintracht - Heidenheim 1:0vso tekmo v 42' = 1. rumeni karton
Denis PopovićWisla Krakow (POL)Jagiellonia - Wisla 1:4vso tekmo/
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)Mordovia - Kuban 1:1/poškodovan
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)SönderjyskE - Köbenhavn 1:2/poškodovan
Saša A. ŽivecPiast Gliwice (POL)Piast - Kielce 0:1/na klopi
NAPADALCI
Roman BezjakRijeka (HRV)Rijeka - Dinamo 2:1vso tekmo v 30' = 2. karton
Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)Zürich - St. Gallen 2:2 79' (2:1) v 92' za 2:2 = 1. gol sezone, v 92' = 2. karton
Zlatko DedićFSV Frankfurt (NEM II)FSV - Bochum 3:283' (2:2) v 68' za 1:2 = 3. gol
Etien VelikonjaLierse (BEL II)Heist - Lierse 0:1vso tekmo v 40' z 11-m za 0:1 = 8. gol na 8 tekmah
Luka ZahovićHeerenveen (NIZ)Willem II - Heerenveen 2:2/na klopi

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.