Reprezentančna kariera Josipa Iličića je zamrznjena, dokler bo selektor Srečko Katanec, je sporočil selektor Slovenije.
Reprezentančna kariera Josipa Iličića je zamrznjena, dokler bo selektor Srečko Katanec, je sporočil selektor Slovenije. "Jojo" je v štirih letih za slovensko izbrano vrsto odigral 26 tekem in pri tem dosegel en gol ob lanski kvalifikacijski zmagi na Cipru. Foto: www.alesfevzer.com

Ne, nisva se pogovorila. Dvakrat sem ga klical, poslal sem mu še kratko sporočilo. Stvar je tako končana. No, mislim končana. Fant bi bil na spisku, meni je žal, da se je tako odločil, celo SMS sem mu poslal.

Katancu ni uspelo priklicati Iličiča.
Srečko Katanec
Slovenija bo z Anglijo igrala 15. novembra ob 18. uri, a brez Josipa Iličića, ob Kevinu Kamplu in vratarjih najbolj cenjenega slovenskega nogometaša v tujini. Foto: Reuters

Mogoče je bilo to moja taktika, da ga zmotiviram in bi šel na Wembley, ga dal ter mi rekel "Selektor, jebi se!" (Mislim, dajte prosim pikice).

Kaj si je po tiho v resnici želel selektor.
Srečko Katanec in Kevin Kampl (Slovenija)
S popolnim oktobrskim izkupičkom je selektor Katanec odgovoril na kritike po uvodnem porazu z Estonijo. Tudi v primeru poraza z Anglijo bo Slovenija v dobrem položaju v boju za Francijo 2016. Foto: www.alesfevzer.com

Sem na takšni funkciji, da ne bi rad govoril. Sam imam probleme z reprezentanco, ne vem za Maribor, kaj se pri njih dogaja in tudi iz etično-moralnih razlogov ne želim govoriti, ker ne vem, kaj se dogaja. Seveda pa Mariboru čestitam za Chelsea."

Selektor Katanec o remiju Maribora s Chelseajem
Edinson Cavani in Miral Samardžić
Po pozdravljeni poškodbi se v reprezentanco vrača branilec Miral Samardžić, steber obrambe Rijeke, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek. Foto: Reuters
Tim Matavž
Tim Matavž v Augsburgu ne igra redno v Bundesligi, imel je tudi nekaj težav s poškodbo, zaradi česar se želi bolje pripraviti na klubske nastope, ker hkrati tudi ni v prvem planu reprezentance, se je tokrat sam odpovedal vpoklicu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Josip Iličić se je odločil, da ga ni na reprezentančnem seznamu, dokler sem jaz selektor. To je to!" je z novico dneva udaril Srečko Katanec, ki je tako ostal brez storitev enega najbolj ustvarjalnih in tudi nepredvidljivih slovenskih nogometašev. "Ne, nisva se pogovorila. Dvakrat sem ga klical, poslal sem mu še kratko sporočilo. Stvar je tako končana. No, mislim končana. Fant bi bil na spisku, meni je žal, da se je tako odločil, celo SMS sem mu poslal," je okoliščine Iličićeva križa čez Katančevo reprezentanco opisal selektor.

Celotno novinarsko konferenco Srečka Katanca si lahko ogledate v spodnji videonovici.


"Moja krivda, da ga ne znam zmotivirati"

"Nekdo bi moje sporočilo razumel kot spodbudo. Govorim na pamet. Meni je žal, da je "Jojo" razumel to kot degradacijo. To ni bil moj namen! Igralo se je in se bo brez njega. Žal mi je njega, ne sebe. Nočem več držati monologov, ker ne prenesete vsega, kar pravim. Takrat sem rekel, da ni Josipova krivda. Da je mogoče moja krivda, ker ga ne znam zmotivirati ... Mogoče je bila to moja taktika, da ga zmotiviram in bi šel na Wembley, ga dal (gol) ter mi rekel: "Selektor, jebi se!" (Mislim, dajte prosim pikice). Vidite, kaj vi prenesete naprej in česa ne, kaj sem rekel in česa ne,"
se je razgovoril Katanec in dal vedeti, da je pričakoval drugačen Iličićev odziv.

Pred dobrim mesecem je Katanec presenetil slovensko športno javnost s tem, da v izbrano vrsto ni vpoklical Josipa Iličića, ker naj bi bil premalo "lačen", a ob tem zatrdil, da ostaja v reprezentančnih načrtih. Na "košarico" ob oktobrskem vpoklicu za Švico in Litvo se je javno z velikim ogorčenjem odzval nogometašev menedžer Amir Ružnič, ob tem se je Katanec znova obregnil tudi ob poročanje medijev o tej temi.

Selektor razume in spoštuje Matavževo odpoved
"Matavža ni zraven, ker je prosil, da se lahko bolje pripravi klubsko, kjer ne igra veliko. Nikakor pa ni odpisan. Do danes nisem nobenega odpisal. Spoštujem njegovo odločitev in ga razumem. Manj igraš v klubu, prideš v reprezentanco za 10 dni in igraš pet minut, vmes pa v klubu izgubiš še tisto izhodišče, ki si ga imel," je Katanec obrazložil Matavževo odpoved reprezentanci in dal odločno vedeti, da ostaja napadalec Augsburga v reprezentančnih načrtih.

Načeti Bezjak na injekcijah
Znova ni v postavi Slovenije tudi udeleženca Lige prvakov Romana Bezjaka, a je slovenski napadalec Ludogorca po zadnji tekmi z Baslom sporočil vodstvu reprezentance, da je poškodovan in ima že dlje časa težave s trebušno prepono, zaradi česar ves čas igra s pomočjo injekcij in tako ne more več dolgo.

Vrnitev dveh branilcev
Glede na prejšnji seznam je v kadru novinec branilec Siniša Anđelković namesto Gregorja Balažica. "Ker redno igra v Italiji, ga hočem videti po dolgem času," je svojo odločitev utemeljil Katanec. Po poškodbi se pričakovano vrača tudi Miral Samardžić. Neigranja kapetana Boštjana Cesarja in Miša Brečka, dveh stebrov obrambe, samega selektorja ne skrbi, ker to ne traja že mesece, temveč le zadnje tedne.

Samo dve mesti za vijoličaste
Iz vrst slovenskega prvaka Maribora, ki uspešno igra v Ligi prvakov, sta v postavi za Anglijo samo vezista Željko Filipović in Aleš Mertelj, medtem ko prvega podajalca vijoličastih Mitja Vilerja ni niti med kandidati za Kolumbijo.

Na Wembleyju obračun za prvo mesto
Slovenija je oktobrsko nalogo opravila z odliko, saj je kljub podrejenosti v Mariboru premagala Švico, tri dni zatem pa še slavila v Litvi. Slovenija se je tako s 6 točkami prebila že na drugo mesto izredno izenačene skupine E, tako da bo kvalifikacijski obračun s po treh tekmah stoodstotno Anglijo svojevrsten derbi skupine. Tekma za 1. mesto po 4. krogu bojev za Euro 2016 bo v soboto, 15. novembra, ob 18. uri v Londonu na znamenitem Wembleyju.

Obeta se razprodan Wembley
"Lahko gremo sproščeni tja odigrat eno dobro tekmo. V zadnjih tednih ste videli, da se vsaka tekma začne z 0:0, tudi dobra moštva kot Roma in drugi prejemajo po šest, sedem golov. Vse je mogoče,"
je optimističen pred gostovanjem v Angliji slovenski selektor.

V Angliji vlada veliko zanimanje za tekmo s Slovenijo, pričakujejo 80 tisoč gledalcev oz. skoraj razprodan Wembley (doslej so prodali nekaj čez 60.000 vstopnic), med njimi tudi 1.500 Slovencev. Dobro se prodajajo tudi vstopnice za Kolumbijo, saj se zanjo zanimajo številni kolumbijski izseljenci iz vse Evrope, doslej je prodanih za Stožice že 4.500 vstopnic.

Za Kolumbijo še sedmerica
Tri dni po zadnji čisto pravi tekmi v letu 2014 bo Slovenija doma v Ljubljani v Stožicah igrala še prijateljsko tekmo s tretjo reprezentanco sveta Kolumbijo. Za prestiižno tekmo in zadnjo reprezentančno tekmo v letu 2014 je Katanec dodatno vpoklical še sedmerico. To so Robert Berić (Rapid Dunaj), Damjan Bohar (Maribor), Goran Cvijanović (Rijeka), Džengis Čavušević (St. Gallen), Erik Janža (Domžale), Petar Stojanović (Maribor) in Benjamin Verbič (Celje).

Omenjeni se bodo izbrani vrsti pridružili dan po tekmi z Anglijo in bodo v postavi nadomestili nekatere standardne igralce. Že zdaj je znano, da se naravnost iz Londona na Japonsko vračata Milivoje Novaković in Zlatan Ljubijankić, saj se njuna kluba bojujeta za obstanek.

Tokrat zbor in treningi v Ljubljani
Zbor reprezentance bo v ponedeljek v Ljubljani, saj je standardni trening center Brdo pri Kranju zaseden. Katančeve izbrance po zboru čakajo štirje treningi v Stožicah, v London se leti v petek popoldne, takoj po sobotni tekmi se reprezentanca vrača v Slovenijo, kjer se bo pridružila omenjena sedmerica.

SEZNAM ZA TEKMI PROTI ANGLIJI:

Vratarji (3):
Belec Vid, Konyaspor (TUR)
Handanović Samir, Inter (ITA)
Oblak Jan, Atletico Madrid (ŠPA)

Branilci (7):
Anđelković Siniša, Palermo, Italija
Brečko Mišo, Köln (NEM)
Cesar Boštjan, Chievo (ITA)
Ilić Branko, Partizan (SRB)
Maroh Dominic, Köln (NEM)
Milec Martin, Standard (BEL)
Samardžić Miral, Rijeka (HRV)

Vezisti (10):
Filipović Željko, Maribor (SLO)
Kampl Kevin, Salzburg (AVT)
Kirm Andraž, Omonia (CIP)
Kurtić Jasmin, Fiorentina (ITA)
Lazarević Dejan, Chievo (ITA)
Mertelj Aleš, Maribor (SLO)
Pečnik Nejc, Crvena zvezda (SRB)
Rotman Rajko, Istanbul BB (TUR)
Stevanović Dalibor, Torpedo Moskva (RUS)
Struna Andraž, PAS Giannina (GRČ)

Napadalci (4):
Birsa Valter, Chievo (ITA)
Ljubijankić Zlatan, Omija Ardidža (JAP)
Novaković Milivoje, Šimicu S-Pulse (JAP)


KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016
SKUPINA E

Sobota, 15. novembra, ob 18.00:
ANGLIJA - SLOVENIJA

Prenos na TV SLO 2/MMC-ju!
SAN MARINO - ESTONIJA

Ob 20.45:
ŠVICA - LITVA

                                   
Lestvica:                          
ANGLIJA            3  3 0 0  8:0  9
SLOVENIJA          3  2 0 1  3:1  6
LITVA              3  2 0 1  3:2  6
ŠVICA              3  1 0 2  4:3  3
ESTONIJA           3  1 0 2  1:2  3
SAN MARINO         3  0 0 3  0:11 0
                                   

Ne, nisva se pogovorila. Dvakrat sem ga klical, poslal sem mu še kratko sporočilo. Stvar je tako končana. No, mislim končana. Fant bi bil na spisku, meni je žal, da se je tako odločil, celo SMS sem mu poslal.

Katancu ni uspelo priklicati Iličiča.

Mogoče je bilo to moja taktika, da ga zmotiviram in bi šel na Wembley, ga dal ter mi rekel "Selektor, jebi se!" (Mislim, dajte prosim pikice).

Kaj si je po tiho v resnici želel selektor.

Sem na takšni funkciji, da ne bi rad govoril. Sam imam probleme z reprezentanco, ne vem za Maribor, kaj se pri njih dogaja in tudi iz etično-moralnih razlogov ne želim govoriti, ker ne vem, kaj se dogaja. Seveda pa Mariboru čestitam za Chelsea."

Selektor Katanec o remiju Maribora s Chelseajem
Kdo bo igral na kultnem Wembleyju in kdo ne?
Novinarska konferenca Katanca o Iličiću in Angliji
Kdo bo igral na kultnem Wembleyju in kdo ne?
Novinarska konferenca Katanca o Iličiću in Angliji