Angleži so potrebovali le dve minuti, da so izenačili, nato pa še 13, da so vodili s 3:1. Foto: EPA
Angleži so potrebovali le dve minuti, da so izenačili, nato pa še 13, da so vodili s 3:1. Foto: EPA
Katanec ocenil nastop na Wembleyju

dejal: "Moramo biti realni." Obenem je selektor poudaril, da poraz na Wembleyju ni nič tragičnega.

"Čestitke Angliji za zasluženo zmago. Kar se nas tiče, se nam žal ni izšlo, kot smo si želeli. To ni nič tragičnega. Mislim, da smo prvi polčas korektno parirali, ko si Anglija ni ustvarila konkretne priložnosti. Žal mi je, da nismo po doseženem golu zdržali pet ali deset minut, kajti z menjavami bi lahko stabilizirali ekipo in bi bil drugačen potek tekme. A tako se je zgodilo. Ni za nas nič pretresljivega. Priložnost pa je bila lepa, za kar nam je lahko žal. Anglija ima težave, kar se je videlo tudi na tekmi. To je pač nogomet," je misli o tekmi strnil Katanec.

Na najpomembnejših položajih niso bili pravi
Slovenija po štirih odigranih kvalifikacijskih tekmah s polovičnim izkupičkom dveh zmag in porazov ostaja pri šestih točkah, je pa šel izbrani vrsti na roko tudi izid med reprezentancama San Marina in Estonije, ki sta se razšla brez zadetkov: "Nič presenetljivega, kajti verjetno bomo imeli tudi mi težave proti ekipam, ki se bodo zaprle. Tudi Angleži so jih imeli proti nam, ko smo se zaprli. San Marino se zna braniti, oni pa niso bili na pravi ravni in je bilo tako. Navsezadnje je ta izid ugoden za nas."

Angleži so upravičili vlogo nespornega favorita, Katanec pa ni bil zadovoljen z igro določenih nogometašev, ki, kot pravi, igrajo na najpomembnejših položajih: "Moramo biti realni. Vemo, kakšni smo. V določenem trenutku zaradi različnih razlogov nekateri niso v najboljši fizični in mentalni pripravljenosti. Če želiš premagati Angleže, moraš biti v izvrstni formi. Žal mi nismo bili. Želel bi si, da bi bili nekateri tokrat boljši, in je preveč napak, da lahko proti Angliji dosežeš pozitiven izid. Če na ključnih pozicijah na taki tekmi nisi pravi, ne gre, na nekaterih drugih se lahko izvlečeš, na taki pa ne."

Anglija in Švica sta korak pred drugimi
"Ves čas govorim, da sta Anglija in Švica številki ena in dve v skupini. To je realno, še posebej zdaj, ko je ta sistem, ko se dva neposredno uvrstita naprej. Sistem je narejen za velike, in ne za male. Zdaj lahko večje reprezentance naredijo več napak, kot so jih v preteklosti. Mi manjše reprezentance pa se bomo borile za to, kar bo ostalo,"
je dodal slovenski selektor. V angleških medijih se je veliko pisalo o slabi zelenici Wembleyja, s čimer se Katanec ni obremenjeval: "Verjetno ste v Angliji navajeni na odlična igrišča, a za mene tudi to ni bilo tako slabo. Imel sem priložnost igrati na Wembleyju, ko je bila izjemna zelenica. Vem, kaj je, ko je lepo igrišče. Za vaše standarde je to trenutno slabo. Ni pa igrišče imelo vpliva."

Za nekaj nemira v slovenski reprezentanci je poskrbel delegat Uefe, ki je odredil, da morajo Slovenci z avtobusom priti na stadion dve uri pred tekmo. Spali so namreč v hotelu ob Wembleyju in so želeli kar peš do stadiona. Tako so bili na stadionu bistveno dalj časa, kot je to v navadi, kar bi sicer lahko izkoristili za počitek. Katanec je dejal, da kaj takega seveda ni opravičilo za poraz, je pa absurd, da se to sploh dogaja in da kaj takega ne more biti naključje. V torek se bo Slovenija pomerila v Ljubljani s Kolumbijo. Prijateljsko tekmo bo izpustilo osem nogometašev; Samir Handanović, Boštjan Cesar, Valter Birsa, Andraž Kirm, Mišo Brečko, Dalibor Stevanović ter, kot je bilo že takoj znano, Milivoje Novaković in Zlatan Ljubijankić.

Iz Londona

Katanec ocenil nastop na Wembleyju