Pred pol stoletja se je v Ljubljani rodil Srečko Katanec, nekdanji in zdajšnji selektor Slovenije. Foto: BoBo
Pred pol stoletja se je v Ljubljani rodil Srečko Katanec, nekdanji in zdajšnji selektor Slovenije. Foto: BoBo
Rudi Zavrl in Srečko Katanec
Zgodovinska slika zimskega slavja iz Kijeva novembra 1999: predsednik NZS-ja Rudi Zavril in selektor Katanec ob prvi uvrstitvi Slovenije na kakšno veliko nogometno prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO

"Slišim, da ga boli noht na levi nogi in ne more igrati. Sam se sploh ne spomnim, da bi kakšno tekmo v karieri odigral, da ne bi bil poškodovan," je selektorjeva misel, ki dodobra opisuje značaj pred natanko pol stoletja rojenega Ljubljančana, ki je eden od treh sinonimov slovenskega nogometa.

Že v družini ni najpametnejši
Ena od zgodb njegovega življenja je, da je bil kdaj premalo, drugič pa preveč Slovenca. Tako je zaradi tega, kljub hrvaškemu poreklu, ostal v zadnjem trenutku brez selektorskega mesta Hrvaške. "Verjetno je bilo temu krivo, ker sem Slovenec. No, zagotovo."

A nekdanji odlični igralec in zdaj uspešni trener priznava, da že v lastni družini ni najpametnejši. "Železničarska je vse, kar je 'fotr' zmogel, tako da se ve, katera dva Katanca sta najpametnejša," se šali oče dveh sinov.

Ob jubileju se je Katanec odzval vabilu Vala 202 in bo gost pogovorne oddaje V sredo, v kateri športno uredništvo Radia Slovenija tradicionalno gosti najbolj zanimive in iskrene sogovornike športa v Sloveniji. V pogovoru, ki se bo v sredo začel ob 21. uri, ga bo gostil Dare Rupar.

Ljubljana-Zagreb-Beograd
Nogomet je začel pri "železnižarski" Ljubljani, pri 18. letih pa prestopil k tedaj najpomembnejšemu klubu v Sloveniji - Olimpiji, pri kateri se je hitro uveljavil kot eden najboljših mladih obrambnih vezistov/branilcev v nekdanji državi. Leta 1985 je prestopil k Dinamu, po neuspešnem letu, ko je pod Čirom Blaževićem igral celo kot napadalec, je pristal v Partizanu, kjer je leta 1987 osvojil naslov prvaka in postal stalni reprezentant tedaj izjemno močne Jugoslavije.

Zaigral v vseh treh evropskih finalih
Pri 25. letih je že lahko šel v tujino v Stuttgart, s katerim je igral v finalu Pokala Uefe. Po odlični sezoni v Bundesligi ga je kupila ambiciozna Sampdoria. Že v prvi sezoni je z "Dorio" osvojil Pokal pokalnih zmagovalcev, leta 1991 pa tudi čislani "scudetto" oz. naslov italijanskega prvaka. Leto zatem je Katanec igral v velikem finalu Lige prvakov, a je bila Barcelona v podaljšku boljša z golom Ronalda Koemana.

Nosilec olimpijskega brona 1984
Za jugoslovansko reprezentanco je zaigral na evropskem prvenstvu leta 1984 v Franciji, istega leta pa je na olimpijskih igrah v Los Angelesu osvojil bronasto kolajno. Bil je nosilec obrambnega dela igre v Italiji 1990, kjer pa se je poškodoval in ni mogel pomagati "plavim" ob četrtfinalnem porazu z Argentino.

EP 2000, SP 2002, kaj pa zdaj?
Trenersko pot je začel leta 1998 pri Gorici. Julija istega leta je postal selektor slovenske reprezentance. Z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo leta 2000 in na svetovno prvenstvo leta 2002 je poskrbel za pravo nogometno evrofijo v Sloveniji. Zaradi sporov z Zlatkom Zahovičem je takoj po svetovnem prvenstvu odstopil s selektorskega mesta. Katanec je bil tudi selektor Makedonije in Združenih arabskih emiratov. 31. decembra 2012 je drugič prevzel vodenje slovenske reprezentance, ki ima zdaj sicer le še teoretične možnosti za uvrstitev na SP 2014 v Braziliji.