Slovenija bo 23. marca kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2024 začela v Kazahstanu, tri dni pozneje pa bo doma gostila San Marino. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija bo 23. marca kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2024 začela v Kazahstanu, tri dni pozneje pa bo doma gostila San Marino. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska reprezentanca je z nedeljsko zmago v Stožicah z 1:0 nadaljevala niz neporaženosti in ga podaljšala na šest tekem. Po obupni predstavi v Beogradu 5. junija, ko je klonila s 4:1, se je pobrala, najprej osvojila točko v Oslu in doma proti Srbiji, septembra na kolena spravila Norveško z najboljšim strelcem Premier lige Erlingom Haalandom in si z remijem v Solni zagotovila obstanek v Ligi B Lige narodov. Ta teden je poleg Črne gore v četrtek v Cluju premagala še Romunijo (1:2).

"Po porazu v Srbiji smo bili upravičeno kritizirani, jaz pravzaprav že 'obešen'. V takšnih trenutkih sta dve možnosti: ali sledi reakcija in poskušaš dokazati, da si vseeno nekaj vreden, ali pa se predaš, vse skupaj zamenjaš in greš. Odziv fantov je vedno sprovociran z različnih strani, predvsem pa tudi sami med sabo razčistijo stvari. Ko smo se vrnili iz Beograda, smo si sami med sabo povedali, kar nam gre, prisotno je bilo tudi vodstvo nogometne zveze. Tisto je ustvarilo neko pozitivno klimo, drugačno in odkritejšo komunikacijo, pa tudi zavedanje, da se na takšen način za reprezentanco ne more igrati. V nekaterih trenutkih smo potem imeli tudi malo sreče, a bili smo hrabri in odločni. Spremenili smo tudi nekatere stvari in prilagodili sistem karakteristikam igralcev, čeprav je tvegano igrati z dvema klasičnima napadalcema proti trem veznim nogometašem," je v pogovoru z Markom Cirmanom za Val 202 pojasnil Kek.

Sorodna novica Mojstrovina naveze Šeško-Zajc za zmagoviti konec leta

"Podobne tekme nas čakajo v Kazahstanu, Belfastu in Helsinkih"

Novembrski prijateljski tekmi sta služili predvsem kot priprava na marčevski začetek kvalifikacij za Euro 2024. Do tedaj se izbrana vrsta ne bo več zbrala, za uvod pa jo čakata gostovanje v Kazahstanu in domače srečanje proti San Marinu. V skupini H so še Danska, Finska in Severna Irska.

"Bili sta dve prijateljski tekmi, a sta mogoče dali več odgovorov kot marsikatero tekmovalno srečanje. Po Romuniji je tudi Črna gora igrala tako, kot smo pričakovali in potrebovali, vsak dvoboj je bil na nož. Šlo je na glavo z obeh strani, bilo je ogromno dvobojev, vse prej kot prijateljsko oziroma revialno srečanje. Igralo se je moško, odprto in agresivno, samo tako lahko napreduješ. Podobne tekme nas čakajo v Kazahstanu, Belfastu in Helsinkih," je poudaril Mariborčan na klopi Slovenije.

"Pri duel igri nam še nekaj manjka, pri tem smo bili preslabi oziroma velikokrat premehki. V nekaterih primerih smo želeli vse rešiti na prelep oziroma fin način s podajami. V prvem polčasu je bilo razmerje v prekrških 13:3 za njih. To je absolutno premalo za Slovenijo. Smo pa v določenih trenutkih dobro nadzorovali tekmo, veseli me kombinatorika, ki je že na veliko višji ravni. Vidijo se obrisi igre oziroma ideje, predvsem pa način, kako smo dosegli zadetek. To je tisto, o čemer smo se pogovarjali in na kar smo se pripravljali. Izvedba je bila perfektna. Vedeli smo, da bodo šli z vso svojo višino in maso v izvajanje strela iz kota, iz tega smo dobili drugo žogo in izpeljali protinapad. Gol smo torej dali s hitro tranzicijo, imeli pa smo tudi še kakšno priložnost, iz katere bi lahko že prej odločili tekmo," je selektor na novinarski konferenci opisal zadetek iz 42. minute, ki sta ga zrežirala Benjamin Šeško in Miha Zajc.

28-letni član Fenerbahčeja je dobil priložnost v začetni postavi namesto Sandija Lovrića, ki je imel v soboto na treningu nekaj težav z mišico. Na 35. tekmi v izbrani vrsti je dosegel osmi zadetek, prvega po letu dni, ko je proti Cipru zatresel mrežo na zadnjem dvoboju kvalifikacij za SP 2022. V Ligi narodov septembra ni odigral niti minute, prav tako ne v četrtek v Cluju.

"Vesel sem, da je Miha dosegel zadetek. Vse to so mogoče malenkosti, a vse šteje. So stvari, ki sestavljajo mozaik in nam bodo prišle prav," je komentiral Kek.

Peta Zajca in vratnica po 11-m za zmago nad Črno goro

"Pri postavljeni obrambi bomo morali biti hitrejši in direktnejši"

Slovenski selektor je bil z igro v napadu zadovoljnejši v drugem polčasu. "V prvem smo prepočasi igrali v zadnji vrsti, preveč statična pa sta bila tudi oba napadalca. Ustavila sta se pri svojih štoperjih in premalo igralcev je bilo v medprostoru. Takoj, ko odigramo hitro in naprej, je videti zelo dobro. Črna gora je že na nekaterih prejšnjih tekmah pokazala, da je s svojim dvojnim blokom izjemno disciplinirana in agresivna. Samo hitra podaja lahko prinese rešitev. V drugem polčasu, v katerem se je razigral Šporar, je bilo čisto nekaj drugega, saj smo jih razvlekli. Pri postavljeni obrambi bomo morali biti hitrejši in direktnejši, v tranziciji pa smo že na kar dobri ravni. Z dvema, tremi žogami hitro pridemo v kazenski prostor, tako smo danes dosegli zadetek. To je dobro."

Črnogorci, ki so objokovali nepriznani zadetek Stefana Mugoše v 28. minuti in zapravljeno 11-metrovko Stefana Savića v 87. minuti, so pogrešali nekaj pomembnih mož, med drugim poškodovanega kapetana Stevana Jovetića (Hertha), z 31 zadetki najboljšega strelca v zgodovini reprezentance.

"Vem, da so Črni gori manjkali nekateri igralci. A tako ta reprezentanca igra, s takšno moralo in agresijo. Lani so v kvalifikacijah za SP po zaostanku z 0:2 v zadnjih minutah prišli do remija proti Turčiji in Nizozemski, enako v četrtek proti Slovaški. Imajo ponos in svoj 'gard'. So reprezentanca, proti kateri ni lahko igrati – še posebej, ko taktično stojijo v bloku, tako kot danes v prvem polčasu. Ko vse skupaj seštejemo, mislim, da je Slovenija vseeno zasluženo zmagala."

Matjaž Kek na novinarski konferenci po tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek na novinarski konferenci po tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

"Spodbuda za naprej, ne pa nekaj, kar bi nas uspavalo"

Kek opozarja, da niz dobrih predstav in izidov ne sme zanesti igralcev. "Upam, da sta ta zmaga in ta niz, ki traja že nekaj časa, spodbuda za naprej, ne pa nekaj, kar bi nas uspavalo. Ekipe, proti katerim smo igrali, niso bile eksoti. Treba se je umiriti, biti dovolj objektiven in samokritičen, ne pasti v neko evforijo. Izkoristiti moramo tudi mladost, ki smo jo pokazali v zadnjem času. Kar nekaj je novih igralcev, z izjemo Kurtića in Oblaka imajo vsi drugi okoli 40 ali manj nastopov za reprezentanco. Zavedati se morajo, da skupaj lahko naredijo marsikaj. Druga polovica leta nam mora dati dodatno energijo, da se dobro pripravimo na kvalifikacije. Če ne bomo pravi, bomo takoj kaznovani."

Kek je poudaril, da pred začetkom kvalifikacij nikakor nima zabetonirane začetne postave, ima pa izbor 23, 24 nogometašev, iz katerega lahko črpa. "Tu je zaokrožena celota, ki se je izoblikovala skozi marčevske priprave v Katarju in Ligo narodov. V ponedeljek si bomo ogledali še tekmo mlade reprezentance v Murski Soboti proti Bolgariji, tudi tam je nekaj fantov, ki bi bili lahko izjemno zanimivi. Pa ne mislim samo na Sešlarja. Jasno pa je, da vsaka tekma da veliko vprašanj, kje smo lahko še boljši in koliko je še potenciala v individualni kakovosti igralcev, da se vse skupaj združi v res močno reprezentanco. Zadovoljen sem z odnosom fantov in njihovo reakcijo. Kaže, da so si tudi oni malo oddahnili po letu, ki je bilo zelo turbulentno."

Strelec edinega zadetka Miha Zajc. Foto: www.alesfevzer.com
Strelec edinega zadetka Miha Zajc. Foto: www.alesfevzer.com

Stojanović na srečo brez hujših posledic

Želi si, da bi nogometaši čim več igrali v svojih klubih. "Poznalo se je, da nekateri nimajo tako idealnega klubskega statusa, kot so ga imeli septembra. Interes vseh nas je, da bi igrali v klubih in da bi bila forma čim boljša. Samo priti v reprezentanco brez minutaže je vedno lahko dvorezen meč. Nekateri so to dobro prestali, pri drugih se vidijo posledice."

Petar Stojanović je moral v 72. minuti z igrišča zaradi poškodbe, potem ko je po štartu tekmeca dobil krvavečo rano na tetivi, vendar na srečo ni nič strganega oziroma natrganega. "V nekem trenutku se je pokazalo toliko težav, da smo morali malo počakati z menjavami, da smo videli, kdo je res kritičen. Stojanović je izpadel, Gnezda Čerin je imel težave z mišico, Kurtić je igral na pol, Bijol je bil zelo utrujen. Tudi pri Šešku se je videlo, da se je izpraznil. Mogoče je bila kakšna menjava tudi malo prepozna," je Kek dejal o tem, da je prvo menjavo opravil šele v 68. minuti, ko je strelca Zajca zamenjal Tomi Horvat.

Radulović o nepriznanem golu: To je sramota

Selektor Črne gore Miodrag Radulović se je jezil zaradi nepriznanega zadetka v prvem polčasu: "Nezadovoljen sem le z izidom. Zoperstavili smo se tako, kot je treba. In to proti močni reprezentanci, ki je premagala Norveško ter remizirala s Srbijo in Švedsko. Dosegli smo tudi gol, a ni bil priznan, čeprav je bila žoga meter za črto. Ne bomo govorili v rokavicah, to je sramota. Glavni sodnik ima za takšne stvari pomočnika in četrtega sodnika. Dobro vemo, zakaj je bil četrti sodnik od tam, od koder je bil (Slovenec Dejan Balažič, op. a.). Nismo naivni. Vsa čast tistim, ki so si to izmislili."

Kljub temu je priznal, da je na koncu presodil širši izbor kakovostnih nogometašev v slovenski reprezentanci: "Žal smo znova prejeli smešen zadetek, to so tehnične napake. Ko se to ponavlja, pomeni, da manjka kakovost. Slovenija ima igralce v boljših ligah, mi pa tudi v eksotičnih državah. Tu se vidi razlika. Od junija nismo zmagali, to zelo boli in ustvarja neko negativno sliko. Kljub temu sem videl tudi veliko pozitivnega glede na to, da je igralo kar nekaj debitantov."