Veselje Slovencev po osmem golu Mihe Zajca za člansko reprezentanco, ki je na koncu prinesel drugo zmago Slovenije nad Črno goro na tretjem medsebojnem (prijateljskem) soočenju. Foto: www.alesfevzer.com
Veselje Slovencev po osmem golu Mihe Zajca za člansko reprezentanco, ki je na koncu prinesel drugo zmago Slovenije nad Črno goro na tretjem medsebojnem (prijateljskem) soočenju. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je na zadnji tekmi leta 2022 sicer imela pobudo (posest žoge 59:41, poskusi strelov 12:11), a vseeno je imela Črna gora v zaključku izredno priložnost za izenačenje. Z zmago se izbrana vrsta Matjaža Keka odpravlja na zimski reprezentančni spanec, znova se bodo najboljši slovenski nogometaši zbrali šele 20. marca.

"Mogoče bi VAR pokazal drugače"

Selektor Slovenije Matjaž Kek je po zmagi povedal: "Najpomembneje je, da smo zmagali. Enako pomembno pa je bilo teh 11.000 ljudi na stadionu v Stožicah, na prijateljski tekmi. To je za nas zadovoljstvo in priznanje. Tekma pa je bila taka, kot smo pričakovali. Nekajkrat nas je poljubila sreča, mogoče bi v prvem polčasu VAR, če bi bil, pokazal drugače pri njihovem domnevnem zadetku, čeprav smo imeli tudi mi svoje priložnosti in bi lahko že prej odločili tekmo. Sicer pa smo bili agresivni, kreativni, nekajkrat pa zamudili in bili hitro v težavah. Upam pa, da je ta zmaga in ta niz, ki traja nekaj časa, spodbuda za naprej, ne pa nekaj, kar bi te uspavalo."

Peta Zajca in vratnica po 11-m za zmago nad Črno goro

Wembleyjski gol v Stožicah

Slovenci so hitro prevzeli vajeti igre in so potisnili Črnogorce pred njihova vrata. Prva polpriložnost se je ponudila Andraža Šporarju, ki je skupaj z Benjaminom Šeškom znova tvoril udarno pest slovenskega napada.

A v 28. minuti je Črna gora zadela oziroma spravila žogo čez črto, vsaj po mnenju gostov in meglenih TV-posnetkih. Ker pa na prijateljskih tekmah ni VAR-a, so avstrijski sodniki verjetno spregledali gol Stefana Mugoše. Po podaji Vukana Savičevića iz prostega udarca je Mugoša z glavo silovito stresel prečko, žoga se je odbila navzdol in nazaj še enkrat v prečko in šele ob drugem odboju od tal jo je ujel Jan Oblak. Pravcati Wembleyjski gol, kot pravijo Nemci ... ki pa ga sodniki v nasprotju s finalom SP-ja 1966 niso priznali.

Slovenija je koledarsko leto 2022 končala s pozitivnim izkupičkom. Z dvema zmagama v preteklih dneh so zbrali tri zmage, pet remijev in dva poraza na 10 tekmah. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je koledarsko leto 2022 končala s pozitivnim izkupičkom. Z dvema zmagama v preteklih dneh so zbrali tri zmage, pet remijev in dva poraza na 10 tekmah. Foto: www.alesfevzer.com

Šeško podajalec, Zajc pa strelec s "petko"

Gostje so nato zaigrali podjetneje, kar je prineslo veliko prostora za protinapad za vodstvo Slovenije v 42. minuti. Ob kotu v napadu so se vsi Črnogorci nagnetli pred slovenskimi vrati, a po nespretno izgubljeni žogi je sledil šolski protinapad. Benjamin Šeško je kot prvi pobral žogo, jo na kratko oddal Sikošku in nato sta si dvojno podajo izmenjala Šeško in Zajc. Po bliskovitem Šeškovem prodoru po levi strani je žogo poslal nazaj pred vrata, kjer jo je Miha Zajc s peto spravil v mrežo Črno gore.

Izredna akcija za privlačen gol. Za nameček je bil za hrbtom Zajca tudi že drugi napadalec Šporar, tako da je bil gol Slovenije neizbežen.

Šporar ukanil vratarja, a ne branilca

V drugem polčasu je bila Slovenija večinoma nevarnejša, a tudi Črna gora je prihajala pred domača vrata. Slovenska obramba je ostala trdna, na drugi strani je bil razpoložen Matija Šarkić, v 75. minuti pa je bil že premagan, a je gol Šporarju preprečil branilec Tomašević.

Benjamin Šeško je sicer ostal brez gola na peti zaporedni tekmi v dresu Slovenije, a zato je z začetkom akcije, prodorom in zadnjo podajo zrežiral edini gol nedeljske tekme v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Šeško je sicer ostal brez gola na peti zaporedni tekmi v dresu Slovenije, a zato je z začetkom akcije, prodorom in zadnjo podajo zrežiral edini gol nedeljske tekme v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

Savić z 11-m le v vratnico

A po nizu menjav na obeh straneh je Črna gora krenila odločneje po izenačenje. V končnici so si priigrali najstrožjo kazen, potem ko je rezervist Jon Gorenc Stanković nespretno igral z roko v lastnem kazenskem prostoru. K beli točki je pristopil kapetan Stefan Savić in se soočil s svojim klubskim kapetanom in dobrim prijateljem Janom Oblakom. Škofjeločan je šel v pravo smer, a Savićeva "bomba" je zadela desno vratnico, ne slovenske mreže za 1:1.

Sorodna novica Valencia z dvojčkom prekinil tradicijo uspešnih začetkov gostiteljev mundiala

Prvo gostovanje Črne gore v Sloveniji

Tako kot Slovenija je pred dnevi tudi Črna gora igrala prijateljski obračun, in sicer je gostila Slovaško in na koncu iztržila 2:2. Po zaostanku z 0:2 je oba gola, drugega z bele točke v 98. minuti, za Črnogorce dosegel soigralec Jana Oblaka pri madridskem Atleticu Stefan Savić.

Slovenci so na lestvici Mednarodne nogometne zveze 63., Črnogorci pa 69. S Črno goro ima Slovenija z dveh prijateljskih tekem zmago (2:0 v Podgorici 2. junija 2018) in remi (1:1 v Podgorici 22. avgusta 2007).

Zadnja tekma pred bojem za Euro 2024

Za obe reprezentanci je bila prijateljska tekma, tik preden se je v Katarju začelo 22. svetovno prvenstvo v nogometu, zadnja tekmovalna priložnost, preden se konec marca začnejo kvalifikacije za Euro 2024.

Selektor Kek bo naslednjič reprezentanco zbral 20. marca prihodnje leto, že 23. marca Slovenijo čaka prva kvalifikacijska tekma v Kazahstanu, nato pa 26. marca še domača tekma s San Marinom.


PRIJATELJSKA TEKMA

LJUBLJANA, Stožice

SLOVENIJA - ČRNA GORA 1:0 (1:0)
11.165; Zajc 42.
Savić je v 87. minuti z 11-m zatresel desno vratnico.

Slovenija: Oblak; Stojanović (72./Karničnik), Blažič, Bijol, Sikošek; Zajc (68./Horvat), Gnezda Čerin (93./Brekalo), Kurtić, Verbič (81./Gorenc Stanković); Šporar, Šeško (81./Zahović).

Črna gora: Šarkić; Marušić (46./Bakić), Savić, Tomašević, Vukčević; Jovović (93./Milović), Lončar (59,/Vukčević), Savičević, Eraković (59./Ščeković); Mugoša (67./Radunović), N. Krstović.

Sodnik: Christopher Jäger (Avstrija)