Benjamin Šeško je zadel na četrti reprezentančni tekmi zapored. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Šeško je zadel na četrti reprezentančni tekmi zapored. Foto: www.alesfevzer.com

Varovanci Matjaža Keka so bili v prvih 45 minutah zelo razigrani, bili bistveno boljši in nizali priložnosti drugo za drugo. Premoč sta kronala Benjamin Šeško in Andraž Šporar, vodstvo gostov pa bi lahko bilo še višje. V drugem polčasu pa popolnoma drugačna slika. Romuni so zagospodarili na terenu. Ves čas bili v drugi polovici dvoboja boljši tekmec in imeli tudi kar nekaj priložnosti. Na koncu je slovenska obramba tudi po zaslugi Jana Oblaka obdržala vodstvo in na deveti medsebojni tekmi tretjič premagala Romunijo. V nedeljo ob 15.00 jo čaka še ena prijateljska preizkušnja, ko bo v Stožicah gostila Črno goro.

"Mislim, da smo zasluženo zmagali na težkem terenu. Dober prvi polčas, potem pa težave. Na koncu smo zdržali pritisk, nismo pa najbolje reagirali. Z veliko stvarmi sem zadovoljen, vidi se napredek. Smo pa namenoma tudi menjali, izpostavili nekatere igralce, ki mogoče niso v formi, vse to pa je en znak, kaj jih čaka, če se ne bodo pobrali. V prvem polčasu so bile stvari ta prave. Zmaga v Romuniji pa je vedno dobra," je po tekmi povedal Kek.

Šeško in Šporar zatresla romunsko mrežo

Že v tretji minuti se je Sloveniji ponudila velika priložnost. Bogdan Vatajelu je napravil veliko napako. Nespretno je skušal vrniti žogo vratarju. Prestregel jo je Šporar, ki je sam stekel proti Horatiuju Moldovanu, toda slovenski napadalec je predolgo okleval, tako da je debitant v romunskih vratih pravočasno posredoval. V naslednji minuti se je Moldovan izkazal z obrambo, potem ko je z razdalje močno streljal Benjamin Verbič.

Zadetki s prijateljske tekme Romunija – Slovenija

Deveta minuta je tekla, ko so si največjo priložnost v prvem polčasu priigrali gostje. Po kotu je Adam Gnezda Čerin slabo ocenil žogo in jo zgrešil. Z glavo je nato Alexandru Cicaldau podal Andreiu Burci, ki je poskusil iz obrata, zadel pa vratnico. Šest minut pozneje je Verbič prodrl v kazenski prostor, njegov diagonalni strel pa je Moldovan poslal prek vrat.

V 26. minuti je Kekovi vrsti uspelo matirati domačo obrambo. Veliko prostora se je na desni strani odprlo Petru Stojanoviću, s predložkom je iskal Šeška, ki je z desetih metrov natančno meril z glavo. Moldovan je žogo poslal v vratnico, od katere pa se je odbila za njegov hrbet. Napadalec Salzburga je tako dosegel peti reprezentančni zadetek.

Pet minut pozneje je svojega sedmega dal Šporar. V akciji soigralcev pri Panathinaikosu je Gnezda Čerin lepo preigraval po levi strani. Žogo je v sredino kazenskega prostora poslal po tleh. Šeško je bil prekratek, Šporar pa jo je z levico s plasiranim strelom pospravil v mrežo. V 43. minuti si je Slovenija priigrala še eno veliko priložnost. V hitrem protinapadu je Verbič z desne strani poslal žogo na drugo stran do Šporarja, ki jo je z glavo spravil za hrbet romunski obrambi. Vtekal je Šeško, njegov poskus pa je Moldovan zaustavil.

Polčasa kot noč in dan

Romuni so po prihodu iz garderobe zaigrali kot prerojeni. Že v uvodnih minutah so bili nevarnejši kot praktično ves prvi del. V 49. minuti je Olimpiu Morutan, ki je, tik predtem je vstopil v igro, prišel mimo Jureta Balkovca, streljal z razdalje, toda Oblak je bil na mestu. 56. minuta je tekla, ko je Razvan Marin prodrl po desni strani, v sredini našel Alexandruja Cicaldauja, ki ga je slovenska obramba pustila samega, toda romunski vezist je iz neposredne bližine meril mimo vrat.

Moramo graditi na prvem polčasu, ne smemo pa pozabiti drugega. V prihodnjih kvalifikacijah je treba ponavljati ta prvi polčas. Danes smo imeli nekaj res lepih akcij. Škoda, ker nismo dali kakšnega zadetka več. Ampak zmagi se ne gleda v zobe, sploh na težkem gostovanju v Romuniji.

Andraž Šporar

V 63. minuti je Romunija znižala. Cristian Manea je na desni strani lepo sprejel žogo, se otresel Balkovca, nato pa jo z zunanjim delom nogometnega čevlja podal Denisu Dragusu. Zamudil je Žan Karničnik, napadalec belgijskega Standarda pa je žogo silovito poslal v levi zgornji kot vrat nemočnega Oblaka.

Slovenija si v drugem polčasu ni priigrala nobene resne priložnosti. Še najnevarneje je bilo v sodnikovem dodatku, ko sta v protinapad stekla Andres Vombergar, ki je debitiral v slovenskem dresu, in Šeško, a je njegov poskus domača obramba blokirala. Je bilo pa zato še nekajkrat vroče v slovenskem kazenskem prostoru.

Oblak je v 75. minuti odlično posredoval, ko je do strela iz bližine prišel Beorge Puscas. Takoj zatem je po kotu z volejem poskusil Manea, slovenski kapetan pa je bil znova na mestu. Tik pred omenjenima obrambama mu je na pomoč priskočil okvir vrat, saj je Morutan z velike razdalje zadel prečko.

Slovenci po odličnem prvem polčasu v Cluju trepetali za zmago do konca

Prijateljska tekma, Cluj:

ROMUNIJA – SLOVENIJA 1:2 (0:2)
6800; Dragus 63.; Šeško 26., Šporar 31.

Romunija: Moldovan, Manea, Nedelcearu (72./Dragusin), Burca, Vatajelu (60./Oprut), M. Marin, R. Marin (84./Boloca), Cicaldau (60./Olaru), Cordea (46./Morutan), Puscas, Dragus (73./Petrila).

Slovenija: Oblak, Stojanović, Bijol, Blažič (46./Mevlja), Balkovec (70./Sikošek), Gnezda Čerin, Kurtić (85./Gorenc Stanković), Lovrić (46./Karničnik), Verbič (79./Horvat), Šporar (46./Vombergar), Šeško.


Nedelja ob 15.00 (Ljubljana):
SLOVENIJA – ČRNA GORA
Do 14. leta je vstop prost.