Po 32 minutah je kazalo na polom Olimpije, saj je bil izid 0:4. Foto: www.alesfevzer.com
Po 32 minutah je kazalo na polom Olimpije, saj je bil izid 0:4. Foto: www.alesfevzer.com

Ponovili so se nam dogodki s tekme proti Celticu, ko v vezni vrsti nismo pokrili povratnih žog. Jezen sem bil, ker smo vedeli, kako Trenčin igra, a nismo znali odgovoriti. Nismo se dovolj dobro prilagodili temu, kar nas je čakalo.

Darijan Matić
Miha Zajc
Miha Zajc ob strelcu prvega zadetka na tekmi, Jamesu Lawrenceu. Foto: www.alesfevzer.com

Ne spomnim se niti ene obrambe Šelige. Čudna tekma.

Rodolfo Vanoli
Olimpija po katastrofalnem začetku še vedno v igri
Olimpija kljub obupnemu začetku še upa

3:4 je kazal semafor ob koncu 94 minut, ki še niso odločile potnika v 3. predkrog Lige prvakov na dvoboju med Olimpijo in Trenčinom. Na največjem slovenskem stadionu v sredo zvečer ni bilo najbolj jasno, kdo je lahko bolj zadovoljen. Ali slovaški prvaki, ki so si vendarle priigrali lepo izhodišče pred povratno tekmo, ali zmagovalci slovenske lige, ki so se pobrali iz izgubljenega položaja po uvodne pol ure.

"Najpomembnejša je naša vrnitev. Sami sebi smo dokazali, da smo sposobni igrati proti njim. Še vedno smo živi," se je v novem črno-rumenem Olimpijinem oblačilu, ki ga gotovo spominja na čase, preživete pri belgijskem Liersu, pred novinarji v stoženski garaži tolažil Velikonja.

"Ne smemo jim puščati toliko prostora, dobri so v igri ena na ena. Tehnično so odlični igralci, na tem tudi gradijo igro. Ko smo v drugem polčasu stopili bližje igralcem in imeli boljši presing, so tudi oni začeli popuščati, ker so porabili več moči," je recept za uspeh opisal Primorec.

Kelhar: Premalo težkih tekem
Njegov sokrajan iz Šempetra pri Gorici Miha Zajc se je prav tako vpisal med strelce, v sodnikovem podaljšku bi s prostega strela kmalu zadel še enkrat. Če žoge v živem zidu ne bi ustavil eden izmed gostujočih nogometašev, bi najbrž končala v mreži, je pripovedoval mladi Olimpijin up in poudaril pomoč navijačev: "Ni se lahko pobrati po takšnem zaostanku, to je velika stvar. Občinstvo nas je spodbujalo tudi pri 0:4. Igralci smo se tedaj spogledali in si mislili, da se moramo že zaradi gledalcev bolj potruditi. Tudi na krilih navijačev smo skoraj prišli do preobrata."

"Navijači imajo vso pravico, da nas grajajo, toda na koncu so nam zaploskali, ker so verjetno čutili, da nam pri 0:4 ni bilo lahko," je Zajcu prikimal Dejan Kelhar. Tudi on pred povratno tekmo prihodnjo sredo v Žilini še ni vrgel puške v koruzo: "Kot športniki se ne bomo nikoli predali. Optimistično moramo gledati naprej. Dosegli smo tri zadetke, torej so tudi oni ranljivi. Igralci smo zadnji, ki ne bi verjeli, da nam lahko uspe."

Izkušeni branilec, ki je v tujini igral kar v osmih državah, je presodil, da je slab začetek sredine tekme mogoče tudi posledica premalo težkih srečanj v slovenskem prvenstvu. Treba pa bo izboljšati komunikacijo med branilci in vezisti.

Matić: Prej bo 1:3 ali 2:4 kot 0:2
"Če bomo na Slovaškem zdržali prve pol ure, se lahko zgodi marsikaj, saj je Trenčin po 30 minutah druga ekipa. Visoki presing je fizično zelo zahteven in ga je nemogoče izvajati vso tekmo. Danes so zelo popustili po vodstvu z 0:4. 80 odstotkov možnosti je na strani Slovakov, toda tudi mi še vedno verjamemo v napredovanje," je razmišljal kapetan Darijan Matić, ki je po poškodbi na torkovem treningu stisnil zobe in igral ob pomoči protibolečinskih sredstev. Pri gostih ga je najbolj navdušil Nigerijec Rabiu Ibrahim. Ta je v mladosti nekaj časa preživel pri Sportingu in PSV-ju, leta 2007 pa je bil z reprezentanco do 17 let svetovni prvak.

Zanimivo, da Matić bolj kot k zmagi z 0:2 na povratni tekmi pogleduje proti nekoliko drugačnim scenarijem: "Prej bi rekel, da bo izid 1:3 ali 2:4, ker gojijo tak napadalen slog nogometa in puščajo veliko prostora."
Pri lovljenju uporabili glavo in srce
Trener Rodolfo Vanoli je v vezni vrsti tvegal z mladim Jakobom Novakom. "Veliko naših fantov ni vajenih tako težkih evropskih tekem, ki so nekaj drugega kot merjenje moči v slovenski ligi. Izkušnje na takšni ravni so zelo pomembne, toda ponosen sem na to, da je danes igral tudi 18-letni Novak. Zame je najpomembneje, da so se igralci vrnili po zaostanku, ko so pokazali pravi duh. Zadovoljen sem z reakcijo pri izidu 0:4, ki lahko dotolče vsako ekipo. Seveda je bilo treba pri visokem zaostanku tvegati, a igralci so uporabili glavo in srce. Trpeli smo, toda znižali zaostanek in smo še v igri pred povratno tekmo. Prepričan sem, da bodo fantje na Slovaškem odigrali dobro tekmo. Videl sem njihov odziv v slačilnici. Zelo ponosen sem nanje," je dejal trener iz Vareseja.

Kako se lotiti povratnega dvoboja čez teden dni? "Najprej bomo poskusili enkrat zadeti, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo. Najpomembneje je, da se ne ponovi začetek današnje tekme in nas ne preplavijo čustva."
Lani je bil Trenčin v podobnem položaju, kot je zdaj Olimpija. Na prvi tekmi je doma klonil pred Steauo z 0:2, na povratni pa v Bukarešti slavil s 3:2. Ni bilo dovolj za napredovanje.

Ponovili so se nam dogodki s tekme proti Celticu, ko v vezni vrsti nismo pokrili povratnih žog. Jezen sem bil, ker smo vedeli, kako Trenčin igra, a nismo znali odgovoriti. Nismo se dovolj dobro prilagodili temu, kar nas je čakalo.

Darijan Matić

Ne spomnim se niti ene obrambe Šelige. Čudna tekma.

Rodolfo Vanoli
Olimpija po katastrofalnem začetku še vedno v igri
Olimpija kljub obupnemu začetku še upa