Prihodnja in zdajšnja legenda makedonskega nogometa? 19-letni Elif Elmas je vroč, a 35-letni Goran Pandev ostaja zaščitni makedonski znak. Foto: EPA
Prihodnja in zdajšnja legenda makedonskega nogometa? 19-letni Elif Elmas je vroč, a 35-letni Goran Pandev ostaja zaščitni makedonski znak. Foto: EPA

Slovenija po osvojeni točki pri Izraelu (1:1) v 1. krogu kvalifikacij za Euro 2020 drevi v 2. krogu v Ljubljani lovi prvo zmago (izvzemši prijateljske tekme) po letu in pol, ko je v domačih Stožicah 4. septembra 2017 nadigrala Litvo (4:0). Zadnje štiri tekme slovenske nogometne reprezentance so se končale z 1:1, od 2. junija v Podgorici v Črni gori (2:0) so Slovenci odigrali sedem tekem brez končnega slavja.

Kot zanimivost velja omeniti, da sta se v Sloveniji še kot igralca srečala oba selektorja. Igor Angelovski je 2. maja v 26. krogu prve lige v sezoni 1998/99 s Celjem gostil Maribor (0:0), katerega obrambi je poveljeval Matjaž Kek. Angelovski je v pol leta igranja v Celju na 19 tekmah Prve lige dosegel 3 gole. Foto: EPA
Kot zanimivost velja omeniti, da sta se v Sloveniji še kot igralca srečala oba selektorja. Igor Angelovski je 2. maja v 26. krogu prve lige v sezoni 1998/99 s Celjem gostil Maribor (0:0), katerega obrambi je poveljeval Matjaž Kek. Angelovski je v pol leta igranja v Celju na 19 tekmah Prve lige dosegel 3 gole. Foto: EPA
Sorodna novica Kek: Streljali smo 17-krat v gosteh, zdaj pa je to to? Ne, to ni to.

V zadnjih dveh letih klonili le pred Španci in Armenci
Na drugi strani stoji Severna Makedonija s tremi zmagami, v četrtek je v Skopju nadigrala Latvijo Slaviše Stojanovića s 3:1. Četa Igorja Angelovskega leti, saj ima po zmagi v Ligi D Lige narodov že zagotovljeno rezervno pot do evropskega prvenstva, po prvi tekmi kvalifikacij pa zaseda vrh skupine G. Makedonci so zmagovalci 8 od zadnjih 10 reprezentančnih tekem, na zadnjih 13 so klonili le pri Armeniji (0:4). Če pogled razširimo točno na zadnji dve leti ‒ na 17 tekmah jim je mero vzela samo še Španija (1:2 v Skopju), v tem času pa so zmagali v Izraelu (1:0) in remizirali v Italiji (1:1).

V Sloveniji že izgubil z Makedonci
"Vsak tekmec je različen, vsak ima svoje dobre in slabe stvari. Veste, kako igra Makedonija pod mojim vodstvom, in to bomo poskušali nadaljevati. Slovenija ima dober protinapad, nevarne nogometaše, a pomembno je, kako bodo igrali moji igralci,"
je v soboto v Stožicah dejal 42-letni selektor Angelovski, ki je takrat še Makedonijo prevzel jeseni 2015, ko je napredoval po petih tekmah v vlogi pomočnika Ljubinka Drulovića. A po uvodni zmagi nad Črno goro (4:1) je nato preživel črno serijo 8 porazov na 9 tekmah brez uspeha.

Med drugim je Angelovski pripeljal rdeče rise 23. marca 2016 tudi v Slovenijo in na prijateljski tekmi izgubil z 1:0, takratnega slovenskega selektorja Srečka Katanca je osrečil Roman Bezjak. To je bila po prejšnjih treh medsebojnih gladkih porazih prva zmaga Slovencev nad Makedonci (skupna razlika v golih na štirih tekmah: 4:9 za najjužnejšo republiko nekdanje skupne države).

V četrtek vsi trije goli prišli po levi strani
Po četrtku je bila glavna tema makedonskih nogometnih pogovorov senzacionalni gol 19-letnega Elifa Elmasa (glej video). Nekdanji igralec Celja, ki pričakuje dobro tekmo med zelo dobrima ekipama. Mladenič, ki je soigralec Mihe Zajca pri Fenerbahčeju, je zaradi poškodbe Ferhana Hasanija vstopil v 23. minuti, že v 29. minuti je v mrežo pospravil odbitek za svoj reprezentančni prvenec. A vrhunec je sledil v tretji minuti sodniškega dodatka, ko je v slogu zadnjega gola Lionela Messija matiral zmedene Latvijce. Elmas pri Fenerju igra bolj defenzivno, v osrčju vezne linije in je na 34 klubskih tekmah sezone prispeval le en gol.

Glavnina uspešnih napadov so rdeči risi izvajali po levi strani, od koder je udaril tudi drugi strelec Ezģan Alioski, ki je igral na levem bočnem položaju, četudi pri Leedsu običajno igra tudi kot napadalno levo krilo, kar se tudi pozna pri njegovem izplenu: 7 golov in 5 podaj na 38 tekmah za klub Marcela Bielce z vrha angleške druge lige. Z vrha druge italijanske lige prihaja uigrana naveza Palerma na desni strani: Alekandar Trajkovski-Ilja Nestorovski.

Bardhi ključni mož za pobudo na sredini
Vmes na sredini igrišča je z ocenjenimi 10 milijoni evrov najvrednejši makedonski nogometaš: osrednji vezist Enis Bardhi, ki se je pri 23 letih uveljavil v La Ligi v dresu Levanteja. V španskem prvenstvu je končno do rednega branjenja prišel vratar Stole Dimitrievski (Rayo Valeccano), ki pa si je ob golu Latvije v četrtek privoščil napako. Slovenski selektor Kek je pri Makedoncih v minulih dneh izpostavil še branilca Stefana Ristovskega in Darka Velkovskega, ki ju je treniral pri Rijeki.

Sorodna novica Naveza Krhin-Kurtić po dobrih šestih letih še vedno neusklajen par?

100 nastopov, 33 golov in pravi vodja
Na udarnejši levi strani zelenice običajno stoji tudi kapetan in glavni napadalec Goran Pandev, ki je v četrtek že stotič zaigral za reprezentanco in bil nato s podajo in 3 streli najbolj nevaren Makedonec pred nasprotnim golom. Ne nazadnje je nekdanji napadalec Lazia, Interja, Napolija in zdaj Genoe v dresu z državnim grbom dosegel rekordnih 33 golov. A vloga Pandeva presega zgolj igro v napadu: nekdanji enfant terrible, s katerim je bitke bíl tudi Katanec in marsikateri trener v Italiji, je zdaj oče reprezentance. Vodja ekipe, ki je po letih porazov in razočaranj doživela pomladitev in začela dozorevati ter izkoristila namen Lige narodov.

Elmas raje kot Turčijo izbral rojstno Makedonijo
Ob tem so predvsem po zaslugi Pandeva in Angelovskega ustvarili kult reprezentance, v kateri se domače in sprejete počutijo tudi Albanci in pripadniki drugih manjšin. Vedno občutljivo vprašanje, a zdaj je v reprezentanci pet albanskih Makedoncev, veliki met pa jim je uspel ravno pri izpostavljenem najstniku Elmasu. Vsestranski vezist se ponaša s turškimi koreninami, že v Skopju je igral za lokalni Fenerbahče, po podiranju mejnikov v makedonski ligi je ob ponudbah številnih klubov izbral turškega velikana, za katerega je navijal od malega. A v Carigradu tudi pregovarjanje Fatiha Terima Elmasa ni prepričalo, da bi namesto Makedonije izbral Turčijo.


Kvalifikacije za Euro 2020 ‒ skupina G

Najboljšo klubsko sezono ima pri Makedoncih Ezģan Alioski, ki blesti v dresu Leedsa v Championshipu. Neutrudni tekač pokriva celotno levo stran, od obrambe do samega napada, v četrtek je bil nominalno levi bočni branilec. Foto: EPA
Najboljšo klubsko sezono ima pri Makedoncih Ezģan Alioski, ki blesti v dresu Leedsa v Championshipu. Neutrudni tekač pokriva celotno levo stran, od obrambe do samega napada, v četrtek je bil nominalno levi bočni branilec. Foto: EPA

2. krog, nedelja ob 20.45:
SLOVENIJA - SEVERNA MAKEDONIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Verjetni postavi:

Slovenija (4-2-3-1): Oblak; Stojanović. Al. Struna, Mevlja, Jokić; Krhin, Kurtić; Iličić, Zajc, Verbič; Šporar.

Severna Makedonija (4-4-2): Dimitrievski; Alioski, Velkovski, Musliu, Ristovski; Trajkovski, Bardhi, Nikolov, Elmas; Nestorovski, Pandev.

Sodnik: Xavier Estrada Fernandez (ŠPA)


POLJSKA - LATVIJA
IZRAEL - AVSTRIJA

Lestvica:                            
SEVERNA MAKEDONIJA  1  1 0 0  3:1  3 
POLJSKA             1  1 0 0  1:0  3 
SLOVENIJA           1  0 1 0  1:1  1 
IZRAEL              1  0 1 0  1:1  1 
AVSTRIJA            1  0 0 1  0:1  0 
LATVIJA             1  0 0 1  1:3  0 
Kek pričakuje nov korak naprej proti Severni Makedoniji
Makedonci želijo zalet iz Lige narodov unovčiti tudi v Stožicah