Roman Bezjak (slika je arhivska) je zadel z bele točke za vodstvo Slovenije. Foto: EPA
Roman Bezjak (slika je arhivska) je zadel z bele točke za vodstvo Slovenije. Foto: EPA
Miha Zajc
Miha Zajc (levo, slika je arhivska) je izsilil enajstmetrovko in dosegel drugi gol. Foto: www.alesfevzer.com
Analiza po koncu tekme Črna gora – Slovenija
Zmaga slovenskih nogometašev v Podgorici
Miha Zajc mojstrsko zaključil protinapad za 2:0
Roman Bezjak popeljal Slovenijo v vodstvo

Slovenci v zahtevnih razmerah v črnogorski prestolnici, kjer so se temperature gibale okrog 30 stopinj Celzija, niso blesteli, a bili so dovolj dobri, da so po marčevskih porazih z Avstrijo in Belorusijo obrnili krivuljo navzgor.

V prvem polčasu je po prekršku nad Miho Zajcem z bele točke zadel Roman Bezjak, v drugem pa je protinapad mojstrsko zaključil Zajc. Črnogorci so bili najbliže zadetku v 75. minuti, ko je Stefan Mugoša stresel vratnico.

Brez Oblaka, Skubica, Kampla, Iličića in Berića
Kavčič tokrat ni mogel računati na Jana Oblaka, Nejca Skubica, Kevina Kampla, Josipa Iličića in Roberta Berića. Odločil se je za naslednjo začetno enajsterico Vid Belec, Martin Milec, Miha Blažič, Miha Mevlja, Bojan Jokić, Rene Krhin, Jasmin Kurtić, Miha Zajc, Benjamin Verbič, Roman Bezjak in Tim Matavž.

Tudi reprezentanca Črne gore ni nastopila v najmočnejši postavi. Med drugim sta manjkala branilec madridskega Atletica Stefan Savić in napadalec Monaca Stevan Jovetić.

Mugoša ogrel dlani Belca
Po začetnem otipavanju in dokaj umirjenem, "dopustniškem" ritmu so prvi zapretili Črnogorci. V 12. minuti je namreč Stefan Mugoša prišel do strela z leve strani kazenskega prostora in ogrel dlani Belca, ki je bil dobro postavljen. Črna gora je imela tudi v nadaljevanju pobudo, a si ni uspela priigrati večjih priložnosti.

Zajc izsilil enajstmetrovko, Bezjak jo je izkoristil
Na drugi strani tudi Kavčičevi varovanci niso uspeli resneje ogroziti vrat Milana Mijatovića. V 30. minuti je domača obramba blokirala poskus Jasmina Kurtića z roba kazenskega prostora. Nato pa v 39. minuti vodstvo Slovenije. Črnogorski branilec Ivan Kopitović je v kazenskem prostoru nepremišljeno brcnil in od zadaj podrl Zajca, ki je stekel za žogo, tako da je sodnik Igor Pajač pokazal na belo točko. Uspešno jo je izvedel Roman Bezjak. Čeprav z igro niso navdušili, so Slovenci na odmor odšli s prednostjo.

Slovence rešila vratnica
Na začetku drugega dela sta pri Sloveniji vstopila Petar Stojanović in Andraž Šporar, malo kasneje pa še Amir Dervišević. Črnogorci so imeli tudi v drugem polčasu pobudo, Slovenci pa so se brez večjih težav branili. Kavčič je v 62. minuti opravil še dve menjavi, in sicer sta na zelenico prišla Žan Majer in Domen Črnigoj. V 75. minuti je Mugoša po podaji iz kota z glavo stresel vratnico, odbito žogo pa nato Fatos Bećiraj z nekaj metrov ni uspel pospraviti v mrežo. Na koncu je končala v naročju Belca.

Zajc mojstrsko zaključil protinapad
In kdor ne da, dobi. Slovenci so v 79. minuti izpeljali najlepšo akcijo na tekmi. V protinapadu si je Zajc izmenjal dvojno podajo z Domnom Črnigojem, nato pa v polnem šprintu in delno že v padcu žogo pospravil v mrežo za 0:2. Slovenija je do konca zanesljivo branila vodstvo.

Slovenijo naslednja preizkušnja čaka 6. septembra, ko se bo v Ligi narodov pomerila z Bolgarijo.


Prijateljska tekma, Podgorica:
ČRNA GORA – SLOVENIJA 0:2 (0:1)
2.000; Bezjak 39./11-m, Zajc 79.

Črna gora: Mijatović, Kopitović, Vešović , Kosović (55./Lončar), Mugoša (85./Kajević), Janković (87./Boljević), Bećiraj, Jovović (63./Đorđević), Mirković (69./Hakšabanović), Simić (74./Bakrać), Marušić.

Slovenija: Belec, Milec (46./Stojanović), Blažič, Mevlja (73./Boben), Jokić , Krhin (62./Majer), Kurtić (56./Dervišević), Zajc, Verbič (62./Črnigoj), Bezjak, Matavž (46./Šporar ).

Sodnik: Igor Pajač (Hrvaška)

Analiza po koncu tekme Črna gora – Slovenija
Zmaga slovenskih nogometašev v Podgorici
Miha Zajc mojstrsko zaključil protinapad za 2:0
Roman Bezjak popeljal Slovenijo v vodstvo