Carlos Bacca pooseblja uresničenje nogometnih sanj. Z žogo se je otresel revščine in zdaj velja za enega najnevarnejših in tudi na trgu najbolj iskanih napadalcev sveta. Foto: Reuters
Carlos Bacca pooseblja uresničenje nogometnih sanj. Z žogo se je otresel revščine in zdaj velja za enega najnevarnejših in tudi na trgu najbolj iskanih napadalcev sveta. Foto: Reuters
Carlos Bacca (Sevilla)
"Charlie" je pri 20 letih prepričal lokalnega prvoligaša Juniorja, a je nato tri leta preživel kot posojeni igralec v 2. kolumbijski in venezuelski ligi. S tem je bilo počasi konec prodajanja rib, ki jih je ujela njegova družina, in izdajanja vozovnic na lokalnem avtobusu, kjer je tik pred uspešnim preizkusom napredoval iz pomočnika voznika v pravega sprevodnika. Foto: Twitter
Carlos Bacca (Sevilla)
V finalu je bil Bacca po zmagovitem golu v 73. minuti kaznovan z rumenim kartonom, ker je proslavil s kolumbijsko zastavo. Po tekmi si je lahko dal duška in hkrati posvetil zmago rojakom, ki upajo, da bo z goli prispeval tudi k uspehom "kofetarjev" na bližnjem južnoameriškem prvenstvu. Foto: Reuters

Še enkrat je Sevilla pokazala svetu, da je španski nogomet veliko več kot dva kluba. Čestitke! Ustvarili ste zgodovino.

Javier Tebas Medrano, predsednik La Lige
Jose Antonio Reyes (Sevilla)
Španski klubi so osvojili 10 od zadnjih 19 izvedb Lige prvakov in Evropske lige. Pri tem velja izpostaviti Joseja Antonia Reyesa, ki je v zadnjih šestih sezonah sodeloval pri kar štirih zmagoslavjih v nekdanjem Pokalu Uefe: leta 2010 z Atleticom, dve leti pozneje je odigral celotni skupinski del za Atletico, a se pozimi vrnil v matično Sevillo, s katero je zdaj dvakrat zapored postal prvak. Foto: Reuters
Carlos Bacca
Kolumbijci kot zagotovilo za pokal Uefa: v zadnjih 6 letih je petkrat slavil klub s Kolumbijci v postavi, samo Chelsea 2013 je bil izjema in seveda vsi poraženci. Bacca, Falcao in Perea so slavili po dvakrat, Guarin in James pa enkrat. Foto: Reuters
Sevilla - prvak Evropske lige 2015
Finale Evropske lige je vnovič potrdil svojo privlačnost. V zadnjih 51 finalih Lige prvakov/Pokala evropskih prvakov sta samo enkrat (Istanbul 2005) oba finalista dosegla dva ali več gola, medtem ko se je to v "drugi ligi" zdaj zgodilo že petič v zadnjih 14 letih. Foto: Reuters

Podaja, dva gola, tri ključne podaje, štirje dobljeni zračni dvoboji in štirje streli statistično opišejo briljantno predstavo 28-letnega Kolumbijca, ki je na Nacionalnem stadionu v poljski prestolnici poskrbel, da je Sevilla v privlačnem finalu Evropske lige 2014/15 s 3:2 premagala Dnipro Dnipropetrovsk in rekordno četrtič dvignila pokal Uefe.

Pri 20 letih že naredil križ čez kariero
Po dolgem (ne)pričakovanem dnevu, ko je svet nogometa pretresala korupcijska preiskava samega vrha Fife, je zvečer najpomembnejša postranska stvar znova postala lepa igra. In najvidnejšo vlogo je odigral "Charlie", leta 2006 še avtobusni sprevodnik na liniji med rodno Puerto Colombio in Barranquillo, ki je zjutraj za dodatni zaslužek prodajal še ribe, nogomet pa neprofesionalno igral v 2. kolumbijski ligi. "Vrata nogometa so mi bila zaprta nekaj časa in pri tej starosti nisem mogel več popolnoma računati na uspeh."

Zvezda finala za vse, razen za Uefo
27. maja 2015: "Želim uživati v tem trenutku. Lovoriko bi posvetil Bogu, vsem ljudem Kolumbije, svoji družini, ženi, otrokom, ki so moj največji blagoslov," je v solzah sreče govoril Carlos Arturo Bacca Ahumada, ki pa se je hkrati otepal hvale na svoj račun. "Pomagal sem z dvema goloma, a lovoriko je osvojilo celotno moštvo." Bržčas "El Peluca" tako ni niti malo zmotil sicer nenavaden uradni Uefin izbor - za najboljšega igralca finala Evropske lige 2015 je bil razglašen Argentinec Ever Banega.

Prvi uspeh ga je zavedel, a spoznal Boga
Bacca je nogometno kariero ohranil pri življenju z uspešnim preizkusom pri Junior Barranquillu, kjer je bil takoj posojen v drugo ligo. V višjo prestavo je prestavil, ko je šel navidezno korak nazaj - v 2. ligo ne ravno nogometne Venezuele, kjer je z Minervanom postal prvak. Po letu dni se je vrnil v Barranquillo in bil prvi strelec istoimenskega drugoligaša, kar mu je končno odprlo vrata članskega moštva matičnega kluba Juniorja. A s prvo profesionalno pogodbo pri 22 letih je prišel tudi denar in fant iz velike revne družine bi kmalu vse zakockal in zapil.

"Po težkem življenju kot otrok sem začel služiti pravi denar, in mislil sem, da sem uspel, vendar sem se motil," se je pred časom Bacca izpovedal španskim medijem. "Pobral sem se in nadaljeval. Pogumni niso tisti, ki padejo, temveč tisti, ki se dvignejo še močnejši." Rešili so ga najbližji in vera, kar zdaj izpričuje na vsakem koraku, zlasti v trenutkih slavja.

Prva evropska postaja - Club Brugge
Kot najboljši strelec kolumbijske lige je Juniorju pomagal do dveh naslovov prvaka, prišel je debi za reprezentanco, zanimati so se začeli tuji klubi. Bil je tik pred odhodom v Rusijo, a na koncu je pozimi 2012 pristal v Club Bruggu. V Belgiji je potreboval nekaj mesecev prilagajanja in prve gole je zabil ravno ob izteku sezone, ko je pomagal k uvrstitvi v Evropo. Sledila je nova eksplozija - 25 golov in naslov najboljšega strelca in najboljšega igralca belgijske lige 2012/13.

V Sevilli potrdil sloves neusmiljenega strelca
Po letu in pol je z 31 goli na 54 tekmah prerasel Brugge in za 7 milijonov ga je kupila Sevilla. Ob popolni prenovi moštva so pričakovali, da bo drugi napadalec za Kevinom Gameirom, a ga je hitro prekosil. V krstni sezoni La Lige je dosegel 14 golov, še 7 jih je prispeval v Evropski ligi, v finalu proti Benfici je tudi suvereno matiral Jana Oblaka pri zmagoviti loteriji. Poškodba mu je preprečila vidnejšo vlogo na svetovnem prvenstvu, kjer je sicer izsilil 11-metrovko ob izpadu v četrtfinalu z gostitelji prvenstva.

Letos je ligaške številke še okrepil - v prvenstvu je prispeval 20 golov, v pokalu enega in znova 7 v EL-ju, od tega zmagoviti dvojček v finalu. Pri tem je Bacca evropsko formo silovito dvignil ravno v ključnih trenutkih: na šestih tekmah v izločilnih bojih je prispeval 5 golov in 3 podaje. Ob tem je potrdil sloves neusmiljenega eksekutorja: za vseh sedem letošnjih golov v Evropski ligi je potreboval samo 12 strelov v okvir vrat.

Lahko LP zadrži Emeryja in Bacco?
In kaj zdaj čaka Bacco? Po sanjskem večeru se evropski denarni velikani ne bodo mogli več zadrževati in bodo znova napadli Sevillo, ki je na igrišču postala vladar druge evropske lige. Rekordni štirje naslovi, in to v zadnjih 10 letih, pri čemer jim je dvakrat uspelo ubraniti pokal Uefe. V Varšavi je slavila zasedba, za katero so Los Rojiblancos zapravili vsega 32 milijonov evrov odškodnin.

Za vsaj takšno vsoto lahko zdaj prodajo samega Bacco, a tu je tudi mik Lige prvakov. Vendar, če ne bo ostal trenerski čudodelec Unai Emery, bodo v Andaluziji težko za eno leto prestavili dobičkonosno prodajo Bacce. "Zdaj ni čas, da bi govorili o prihodnosti. Že dolgo nazaj sem se naučil, da moraš živeti v sedanjosti. Veliko smo zahtevali od sebe in zdaj želimo uživati v velikem dosežku," je po Evropi zelo iskani Bask Emery zavrnil obvezujoče besede o obstanku v Sevilli, ki si je kot peti španski klub za prihodnjo sezono priigrala Ligo prvakov.

Bacca še ni rekel zadnje - tukaj je Copa America
Sočasno s prepričevanjem Emeryja, da je vredno vztrajati v Seviili, bo najbolj vroči napadalec v Evropi že čez dva tedna sodeloval še na enem nogometnem šovu. V Čilu bo junija potekala Copa America, kjer bo Bacca končno prvi napadalec Kolumbije, ki pa gre po prvo južnoameriško krono.

Matheus ima le zlomljen nos
Ob koncu tekme se je nenadoma zgrudil brazilski napadalec Dnipra Matheus. Številni, zlasti pri Sevilli, so se spomnili tragedije Antonia Puerta (umrl avgusta 2007). Matheus je bil nemudoma prepeljan v bolnišnico, Dnipro pa je z igralcem manj zaman lovil izenačenje za podaljšek. Po tekmi so sporočili, da ima 32-letnik le zlomljen nos, ki si ga je poškodoval v trku z glavo z nasprotnikom Tremoulinasom par trenutkov preden se je zgrudil in prestrašil nogometno javnost.

Še enkrat je Sevilla pokazala svetu, da je španski nogomet veliko več kot dva kluba. Čestitke! Ustvarili ste zgodovino.

Javier Tebas Medrano, predsednik La Lige
Odmevi po zmagi Seville v Evropski ligi
Bacca junak finala Evropske lige
Bacca z drugim golom odločil finale
Rotan izenačil s prostega strela
Sevilla v treh minutah dvakrat zadela
Kalinić povedel iz prve priložnosti
Odmevi po zmagi Seville v Evropski ligi
Bacca junak finala Evropske lige
Bacca z drugim golom odločil finale
Rotan izenačil s prostega strela
Sevilla v treh minutah dvakrat zadela
Kalinić povedel iz prve priložnosti