Veliko veselje nogometašev Juventusa na stadionu Santiago Bernabeu. Stara dama je že osvojila
Veliko veselje nogometašev Juventusa na stadionu Santiago Bernabeu. Stara dama je že osvojila "scudetto", 6. junija jo čaka finale Lige prvakov v Berlinu. Italijanska nogometna zveza je določila, da bo finale italijanskega pokala 7. junija v Rimu, zdaj pa je srečanje med Laziom in Juventusom preložila na 20. maj. Foto: Reuters
Alvaro Morata
Alvaro Morata jo je že drugič v osmih dneh zagodel nekdanjim soigralcem. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je v soboto zapravil enajstmetrovko proti Valencii, tokrat pa je bil bolj natančen. Foto: EPA
Gianluigi Buffon
37-letni Gianluigi Buffon še ni osvojil Lige prvakov. V Berlinu se je že veselil največjega uspeha v karieri. Pred devetimi leti je Italija na olimpijskem stadionu postala svetovni prvak. Foto: EPA
Massimiliano Allegri in Carlo Ancelotti
Massimiliano Allegri in Carlo Ancelotti sta se pozdravila pred tekmo. Ancelotti se je težko sprijaznil z neodločenim izidom proti Valencii v soboto (2:2). Po koncu tekme je na sarkastičen način ploskal sodniku Carlosu Closu Gomezu, ki je prijavil njegovo obnašanje. Disciplinska komisija španske nogometne zveze se je po pregledu posnetka odločila, da Ancelotti Reala ne bo smel voditi na dveh prihodnjih tekmah, saj se je na podoben način že med tekmo obnašal do enega od stranskih sodnikov. To tudi pomeni, da je zanj špansko prvenstvo že končano. Madridčani bodo v nedeljo gostovali pri Espanyolu, v zadnjem krogu pa bodo gostili Getafe. Foto: EPA

Prvo tekmo so Torinčani dobili z 2:1 in se bodo 6. junija v Berlinu srečali z Barcelono. Juventus je evropski prvak postal v letih 1985 in 1996. Petkrat je izgubil finalno tekmo, zadnjič leta 2003, ko je bil na Old Traffordu po streljanju enajstmetrovk boljši Milan. Kraljevi klub tako ne bo postal prva ekipa, ki bi ji uspelo ubraniti naslov v Ligi prvakov.
Jalov pritisk Reala na začetku tekme
Po pričakovanju so gostitelji v uvodnih minutah pritisnili. V 11. minuti je Cristiano Ronaldo s prostega strela s skoraj 30 metrov v živem zidu zadel Artura Vidala, žoga pa je zletela na vrh mreže. Po četrt ure igre je zapretil tudi Juventus, strel Vidala je s parado odbil Iker Casillas. V 21. minuti je Gareth Bale prišel do močnega strela od daleč, toda Gianluigi Buffon je odličen poskus obranil.
Ronaldo z bele točke kaznoval neumnost Chiellinija
V 23. minuti je Ronaldo poslal žogo v kazenski prostor do Jamesa Rodrigueza, ki je krenil proti vrati z leve strani. Giorgio Chiellini ga je popolnoma po nepotrebnem zrušil in sodnik Jonas Eriksson je takoj pokazal na belo točko. Ronaldo je z enajstih metrov poslal žogo po sredini vrat, Buffon se je vrgel v kot in je bil popolnoma nemočen.
V zaključku prvega dela je bil nevarnejši Real. Buffon je obranil strel Karima Benzemaja z glavo. Francoz je po poškodbi začel srečanje. Štiri minute pred koncem je Ronaldo zadel zunanji del mreže.
Morata kronal boljšo igro stare dame
Juventus je drugi del začel odločneje. Claudio Marchisio je v 51. minuti z močnim strelom le za las meril mimo leve vratnice. V 57. minuti je imela stara dama prosti strel, Andrea Pirlo je podal pred vrata, Iker Casillas je še uspel odbiti žogo. Pogba je nato z leve strani podal do Morate, ki si je žogo zaustavil s prsmi in z levico matiral Casillasa.
Bale je imel slab večer
Real je po prejetem golu povsem prevzel pobudo na igrišču. V 63. minuti je po podaji Jamesa s petih Bale meril mimo gola. Valižan ni imel svojega večera, v 71. minuti je zgrešil vrata, nato pa je iz bližine streljal prek vrat.
Marchisio zapravil veliko priložnost
Na drugi strani je bilo vroče v 69. minuti, ko je Carlos Tevez lepo zaposlil Marchisia. Vezist je meril s 15 metrov z desnico, a je Casillas odlično posredoval. Massimiliano Allegri je v igro poslal Andreo Barzaglija in Fernanda Llorenteja, malce presenetljivo je zelenico zapustil Pirlo. Dve minuti pred koncem je Llorente našel Pogbaja, ki je s 13 metrov streljal preveč po sredini vrat in Casillas je bil na pravem mestu. Zaključni napadi Reala niso obrodili sadov, tudi v štirih minutah dodatka so gostje zadržali naskok in se veselili velike zmage.
Real v tej sezoni brez lovorike

Gostitelji so imeli malce večjo posest žoge (53:47 %), večina strelov (22:8) pa je zletela mimo vrat (v okvir 5:4). Izvajali so tudi več kotov (8:6). V letošnji sezoni bo tako Real ostal brez lovorike, saj v španskem prvenstvu za vodilno Barcelono zaostaja štiri točke, do konca pa sta le še dva kroga.

Polfinale, povratni tekmi:
Real Madrid - JUVENTUS 1:1 (1:0) 1:2
80.354; Ronaldo 23./11-m; Morata 57.

Real Madrid: Casillas, Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo, Kroos, Isco , Bale, James Rodriguez , Ronaldo, Benzema ( 67./Hernandez).

Juventus: Buffon, Lichtsteiner , Bonucci, Chiellini, Evra, Marchisio, Pirlo ( 79./Barzagli), Pogba ( 89./Pereyra), Vidal, Tevez , Morata ( 84./Llorente ).

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)




Odigrano v torek:
Bayern - BARCELONA 3:2 (1:2) 0:3
70.000; Benatia 7., Lewandowski 59., Müller 74.; Neymar 15., 29.

Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo v soboto, 6. junija, na olimpijskem stadionu v Berlinu.