Joselu, ki je pred dobrim desetletjem že bil član Reala, se je v Madrid vrnil junija lani kot posojen nogometaš Espanyola. V španskem prvenstvu je v tej sezoni na 32 tekmah dosegel devet zadetkov. Lani je pri 33 letih debitiral v španski reprezentanci. Foto: Reuters
Joselu, ki je pred dobrim desetletjem že bil član Reala, se je v Madrid vrnil junija lani kot posojen nogometaš Espanyola. V španskem prvenstvu je v tej sezoni na 32 tekmah dosegel devet zadetkov. Lani je pri 33 letih debitiral v španski reprezentanci. Foto: Reuters

Prvi dvoboj prejšnji torek v Münchnu se je končal z 2:2, na stadionu Santiago Bernabeu pa je v 68. minuti Nemce v vodstvo popeljal Alphonso Davies. Kanadčan je po protinapadu z leve strani prodrl v kazenski prostor, preigral Antonia Rüdigerja in neubranljivo zadel v daljši kot. Tudi on ni bil v začetni postavi Bayerna.

Alphonso Davies. Foto: Reuters
Alphonso Davies. Foto: Reuters

Joselu je izenačil 20 minut pozneje, ko je izkoristil veliko napako Manuela Neuerja po poskusu Viniciusa Juniorja z roba kazenskega prostora. Vratar Bayerna je imel žogo tako rekoč že v naročju, vendar mu je ušla iz rok, do nje je pritekel Joselu in iz bližine zatresel mrežo.

Ko se veselje na tribunah še ni poleglo, pa so Madridčani zadeli še enkrat. Junak je bil znova 34-letni Joselu, ki je na zelenico prišel v 81. minuti. Trener Carlo Ancelotti je imel znova zelo dober nos za menjave. Najprej je dišalo po prepovedanem položaju, a je poljski sodnik Szymon Marciniak po ogledu videoposnetka zadetek priznal. Po akciji iz kota je z leve strani strelcu podal Rüdiger.

Pomočnik sodnika se je po tekmi opravičil de Ligtu

Sledil je maratonsko dolg sodnikov dodatek. V 103. minuti oziroma 13. minuti "podaljška" je tudi Bayern še enkrat spravil žogo v mrežo Reala, to je storil Matthijs de Ligt, vendar je Marciniak po dvignjeni zastavici njegovega pomočnika že prej piskal "ofsajd" po podaji Noussairju Mazraouiju. Realovi branilci so zato obstali. Ta odločitev bo še nekaj časa burila duhove. De Ligt je dejal, da se mu je pomočnik sodnika po tekmi opravičil za napako.

Jeza trenerja Bayerna Thomasa Tuchla. Foto: Reuters
Jeza trenerja Bayerna Thomasa Tuchla. Foto: Reuters

Ponovitev izpred dveh let

Real se je uvrstil že v šesti finale v zadnjih 11 sezonah, 1. junija bo proti Borussi Dortmund naskakoval 15. naslov evropskega prvaka.

V prejšnjih petih finalih je bil vselej uspešen, nazadnje pred dvema letoma, ko je v Parizu z 1:0 ugnal Liverpool. V polfinalu je tedaj na podobno dramatičen način kot letos izločil Manchester City. Zadetka za zmago pred domačimi navijači je dosegel v 90. in 91. minuti (obakrat Rodrygo), finale pa mu je prinesel gol Karima Benzemaja z 11-metrovke na začetku podaljška.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V prvem polčasu vratnica Viniciusa Juniorja

Prvo pravo priložnost na srečanju so imeli v 8. minuti gostje. Po podaji Jamala Musiale je z leve strani streljal Serge Gnabry, a premalo natančno. Žoga je zletela mimo vratnice.

Pet minut pozneje je na drugi strani Vinicius Junior z diagonalnim strelom zadel vratnico, po odbiti žogi pa se je z lepo obrambo po poskusu Rodryga izkazal Neuer. To je bil le uvod v dvoboj, na katerem je imel večji del pobudo Real.

Gnabry se je v nadaljevanju tekme poškodoval in moral v 27. minuti z zelenice. Zamenjal ga je Davies. Takoj zatem se je ponudila nova priložnost za Bayern. Harry Kane je iz voleja lepo sprožil od daleč, a je Andrij Lunin s skrajnimi močmi žogo izbil v kot.

V 39. minuti je Vinicius Junior z leve strani poslal žogo pred vrata, ta je nevarno zavila, vendar je bil Neuer pripravljen in jo z eno roko odbil.

Neuer do usodne napake izvrsten

Tudi v drugem polčasu se je zvrstilo kar nekaj priložnosti na obeh straneh. Obrambi Bayerna je največ težav še naprej povzročal Vinicius Junior, toda Neuer je imel do usodne napake odličen večer in je polovil vse žoge Brazilca in njegovih soigralcev. V 59. minuti je atraktivno ustavil tudi poskus Rodryga s prostega strela.

Sledilo je vodstvo Bayerna in nato tri minute pozneje razveljavljen zadetek Reala zaradi očitnega prekrška Nacha nad Joshuo Kimmichom, saj ga je porinil z obema rokama. Varovanci Thomasa Tuchla so v tistih minutah še grozili iz protinapadov, vendar morali v razburljivi končnici podpisati predajo.

Antonio Rüdiger, Carlo Ancelotti in Vinicius Junior. Foto: Reuters
Antonio Rüdiger, Carlo Ancelotti in Vinicius Junior. Foto: Reuters

Polfinale, povratni tekmi

REAL MADRID – Bayern 2:1 (0:0) 2:2
Joselu 88., 91.; Davies 68.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)

Odigrano v torek:
Paris SG – BORUSSIA DORTMUND 0:1 (0:0) 0:1
Hummels 50.

V krepkem tisku sta izida prvih tekem. Finale bo v soboto, 1. junija, v Londonu. Stadion Wembley bo že osmič gostil finale.