Tim Matavž je v štirih letih na Nizozemskem potrdil izjemen potencial in kot eden najboljših mladih napadalcev Evrope bo poleti okrepil Napoli, ki ravno zdaj doživlja nov razcvet. Foto: Sandi Fišer
Tim Matavž je v štirih letih na Nizozemskem potrdil izjemen potencial in kot eden najboljših mladih napadalcev Evrope bo poleti okrepil Napoli, ki ravno zdaj doživlja nov razcvet. Foto: Sandi Fišer
Valter Birsa in Tim Matavž
Mlada Šempetrca, ki sta tako rekoč soseda, bosta še okrepila slovensko kolonijo v Serii A, kjer trenutno že igra oz. se bori za mesta v postavi deset nogometašev s sončne strani Alp. Foto: MMC RTV SLO
Valter Birsa in Mathieu Valbuena
Valter Birsa si po petih letih v Ligue 1 želi zamenjati okolje in zaigrati v italijanski Serii A. Foto: Reuters
Samir Handanović
Samir Handanović se je najbolj izkazal, ko je ustavil strel veterana Alessandra Del Piera. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Klemen Lavrič (Sturm Graz)
Nekdanji reprezentant in tudi kapetan Slovenije Klemen Lavrič bo svojo kariero po polletnem premoru nadaljeval v Švici, kjer je okrepil napad St. Gallna, ki se bori za obstanek v prvi švicarski ligi. Foto: EPA

Slovensko osvajanje Apeninskega polotoka se bo nadaljevalo junija, ko naj bi Tim Matavž za 7 milijonov evrov okrepil Napoli, Valter Birsa pa kot prosti igralec Genoo.
Ko je že izgledalo, da je uradno potrditev posla med Napolijem in Groningenom le še formalnost je prišlo do zapleta. V nekaj urah naj ne bi bilo mogoče urediti papirjev in postopkov za dvakratno registracijo, s čimer bi Matavž najprej postal član Napolija, hkrati pa bi ostal v Groningenu kot posojeni igralec.
Dogovor velja, prestop bo izpeljan junija
"Posel je bil sklenjen, toda zdaj je blokiran. Vodstvo Napolija je naredilo vse, da ga pripeljejo med azzurre," je zastoj za radio Kiss Kiss Napoli potrdil Nuster Jashari, ki se kot posrednik pogaja v Matavževem imenu. Dogovor ostaja v veljavi, do potrditve posla pa naj bi najverjetneje prišlo v prihodnjih dneh.
Športni direktor Napolija Riccardo Bigon je ob izteku prestopnega roka povedal: "Za Matavža imamo čas, da to dokončamo. To je posel za junij. Ker moramo dogovor še formalizirati, bomo na tem delali še v prihodnjih dneh."
Gazzetta potrdila posel, ki je na čakanju
Sedem milijonov evrov je vsota, s katero naj bi Napoli zadovoljil Groningen, da proda Tima Matavža, ponosni severnjaki pa so Napolitance prepričali, da slovenski napadalec odigra sezono do konca na Nizozemskem. Napoli je trenutno drugouvrščeno moštvo Serie A.
La Gazzetta dello Sport je opoldne sporočila, da sta se Napoli in Groningen dogovorila:
- odškodnina znaša sedem milijonov evrov,
- do konca sezone bo Matavž igral za Groningen kot posojeni igralec,
- junija se bo nato za pet let preselil v Napoli,
Ne glede na zaplet je Matavžu usojeno, da vsaj za nekaj časa postane drugi najdražji slovenski nogometaš po osamosvojitvi. Rekorder s 13,5 milijona evrov vrednim prestopom ostaja Zlatko Zahović. Toliko denarja je poleti leta 1999 zanj Portu odštel Olympiacos.
Prva zvezda severnega derbija
Na 22-letnega Tima so ponudbe in govorice vplivale pozitivno, saj je v dobrem tednu zabil kar tri gole. Po izpadu v četrtfinalu pokala se je Groningen v nedeljo znesel nad tekmeci iz Herenveena. V derbiju nizozemskih severnjakov je glavno vlogo odigral ravno Matavž. Razveljavljen gol iz ofsajda, nevaren strel in nato v 25. minuti zadetek za 2:0 je bil napadalčev iztržek na začetku tekme. Ob koncu tekme pa mu je branilec Kruiswijk s prekrškom za rdeči karton preprečil priložnost za drugi gol na tekmi.
Četrto mesto tako za klub kot Matavža
Ob prepričljivem slavju gostov s 4:1 je bil Matavž izbran za igralca tekme, ob prejemu steklenice penine pa je izdal: "Mislim, da še ne odhajam." Četrtouvrščeni Groningen potrebuje klubskega prvega strelca v boju za uvrstitev v Evropo, hkrati pa se Primorcu odpira možnost, da do konca sezone še poveča svoj strelski izkupiček. Z 12 prvenstvenimi goli (2 je zabil še v pokalu) si Matavž deli 4. mesto na lestvici strelcev Eredivisie.
Birsa odločen - želi si v Italijo
''Če me Auxerre ne bo prodal, bom izkoristil pravico, ki jo imam, in podpisal pogodbo 1. februarja ter v Italijo odšel poleti. Seveda pa bi rad, da bi se vse skupaj razrešilo že zdaj in bi v drugi polovici sezone igral v Italiji,'' je jasno stališče Valterja Birse, ki se mu izteka pogodba in bo poleti lahko zamenjal klub brez odškodnine.
Trije milijoni previsoka cena za takojšen odhod
Genoa je želala odkupiti slovenskega vezista, predsednik "rossoblujev" Enrico Preziosi je imel v zadnjih dneh pripravljeno zasebno letalo, a na koncu ni zmogel prepričati Burgundcev. Predsednik Auxerrja Alain Dujon je za takojšen prestop postavil ceno na 3 milijone evrov, kar je bilo za Genoo preveč, saj bo čez pol leta prišla do Birse brez odškodnine.
Pretehtalo je mnenje trenerja Auxerrja Jeana Fernandeza, da AJA do konca sezone nujno potrebuje Birso. Dodaten dokaz je prišel v nedeljo, ko je Auxerre z bledo igro klonil pred skromnim Caenom (0:2). Birsa je imel zaradi pogajanj z Genoo prosti konec tedna in ni pomagal soigralcem. S 15. mestom je udeleženec Lige prvakov postal vpleten v nepredvidljiv boj za obstanek, hkrati pa se nabirajo tudi poškodbe v moštvu.
"Sarma" nemočen le ob škarjicah
Prestopna mrzlica je tokrat obšla slovenskega reprezentančnega vratarja Samirja Handanovića, ki pa ima za seboj enega najboljših tednov življenja. Po rojstvu prvega otroka je z Udinesejem zapovrstjo premagal Inter in Juventus. Furlani so "staro damo" presenetili kar v gosteh (1:2), pri čemer je "Sarma" znova dobro opravil svoje delo, hkrati pa neprostovoljno sodeloval tudi pri najlepšem golu kroga. V 60. minuti je Claudio Marchisio s škarjicami z 12 metrov premagal nemočnega vratarja Udineseja.
Palermo predčasno razkril Kekovega novinca
Blizu podviga je bil Palermo, ki je na San Siru proti Interju zapravil vodstvo dveh golov in še enajstmetrovko (3:2). Popravi izpit bo že v sredo, ko v Palermu gostuje Juventus. Siciljanski klub je medtem tudi uradno postal najbolj slovenski klub, saj so pri klubu predčasno izdali, da imajo po novem kar tri reprezentante Slovenije. Josipu Iličiću in Arminu Bačinoviću se je pridružil še branilec Siniša Anđelković. Selektor Matjaž Kek bo sicer reprezentančni seznam za prijateljsko tekmo z Albanijo uradno objavil šele v sredo.
12. Matavžev gol v prvenstvu (od 0:16)

Matavž: "Mislim, da še ne odhajam"

Handanović pripomogel k zmagi nad Juventusom

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI
Jasmin HandanovićEmpoli (ITA II)Empoli - Varese 1:1vso tekmo/
Samir HandanovićUdinese (ITA)Juventus - Udinese 1:2vso tekmo/
BRANILCI
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Parma *5:4 (P);
Inter - Palermo 3:2
/;
/
na klopi;
na klopi
Mišo BrečkoKöln (NEM)St. Pauli - Köln 3:0od 46' (2:0)vrnitev po bolezni

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Brescia - Chievo 0:3/kaznovan
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)5. mesto v prvenstvu/začetek nove sezone 12. 3.
Bojan JokićChievo (ITA)Brescia - Chievo 0:3/izven postave
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)8. mesto po jesenskem delu/nadaljevanje 19. februarja
Marko ŠulerGent (BEL)St. Truiden - Gent 1:1vso tekmo/
VEZISTI
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Parma *5:4 (P);
Inter - Palermo 3:2
/;
vso tekmo
v 90';
v 32';

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Caen - Auxerre 2:0/prost zaradi pogajanj
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Parma *5:4 (P);
Inter - Palermo 3:2
/;
vso tekmo
/;
/
Andraž KirmWisla Krakow (POL)2. mesto po jesenskem delu/nadaljevanje 25. februarja
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Hull - QPR 0:0vso tekmo/
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)Excelsior - Den Haag 1:5do 73' (1:4)podal za 1:3
Dalibor StevanovićVitesse (NIZ)Vitesse - Roda 5:2od 90' (5:2)/
NAPADALCI
Zlatko DedićBochum (NEM II)31. 1.: Augsburg - Bochumtekma v ponedeljek
Zlatan LjubijankićGent (BEL)St. Truiden - Gent 1:1do 83' (1:1)/
Milivoje NovakovićKöln (NEM)St. Pauli - Köln 3:0vso tekmo/
Tim MatavžGroningen (NIZ)Utrecht - Groningen 3:2 (P);
Herenveen - Groningen 1:4
vso tekmo;
vso tekmo
v 18' za 1:1;
v 25' za 0:2
Nejc PečnikNacional (POR)Porto - Nacional 3:0;
Beira Mar - Nacional 1:2 (P)
/;
/
izven postave;
izven postave
"Ladje na obzorju"
Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Torino 1:1vso tekmo/
Enej JeleničGenoa (ITA)Genoa - Parma 3:1/izven postave
Rene KrhinBologna (ITA)Bologna - Roma prestavljeno//
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Palermo - Parma *5:4 (P);
Inter - Palermo 3:2
/;
/
na klopi;
na klopi
Dejan LazarevićTorino (ITA II)Crotone - Torino 1:1/na klopi
Rene MiheličNacional (POR)Porto - Nacional 3:0;
Beira Mar - Nacional 1:2 (P)
do 60' (3:0);
vso tekmo
/;
/
Goran ŠukaloDuisburg (NEM II)Duisburg - Kaisersl. 2:0 (P);
Duisburg - 1860 München 1:1
vso tekmo;
vso tekmo
v 58' za 2:0;
/
Haris VučkićNewcastle (ANG)prost teden/poškodovan
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Energie - Hoffenheim 1:0 (P);
Karlsruhe - Energie 1:0
/;
/
izven postave;
izven postave