Lionel Messi je bil zelo razigran v Londonu, tekmo pa je odločil z zanesljivim strelom z bele točke. Foto: EPA
Lionel Messi je bil zelo razigran v Londonu, tekmo pa je odločil z zanesljivim strelom z bele točke. Foto: EPA
Carlos Tevez
Carlos Tevez, ki je še vedno ostal v srcih navijačev West Hama, je takole zapravil najlepšo priložnost. Foto: EPA
Lionel Messi
Pri Argentini je manjkalo le nekaj branilcev, sicer pa so igrali v popolni postavi. V konici napada je začel Sergio Agüero, levo Angel di Mari in desno Lionel Messi. Foto: Reuters
Anas Sharbini in Mateo Kovačić
Anas Sharbini je po hitrem protinapadu popeljal hrvaško v vodstvo. Foto: Reuters

V soboto čaka Slovenijo težko pričakovano gostovanje na kultnem Wembleyju, kjer se bo v sklopu kvalifikacij za Euro 2016, ki ga bo gostila Francija, pomerila z Anglijo. V Londonu bo v teh dneh tudi nekaj prijateljskih tekem, najprej pa so se aktualni svetovni podprvaki, ki bodo v torek na Old Traffordu igrali še s Portugalsko, pomerili s Hrvaško, ki je sicer na domovanje West Hama prišla z bolj kot ne B-ekipo, saj je Niko Kovač glavne nosilce igre in prve zvezdnike na čelu z Luko Modrićem, Ivanom Rakitićem in Mariem Mandžukićem odpočil pred izjemno pomembno kvalifikacijsko tekmo z Italijo. Hrvaška se je sicer najprej za prijateljsko tekmo v Londonu menila z ZDA.

Messi tekmo odločil z bele točke
Hrvaški mladeniči so pogumno začeli obračun proti argentinskim zvezdnikom, ki so praktično igrali z vsemi najboljšimi, Tata Martino je zaradi težav s poškodbami nekoliko eksperimentiral le v obrambi, sicer pa je že od prve minute na zelenico poslal udarno postavo na čelu s kapetanom Messijem, ki je bil prvo ime večera. Hrvati so prek Anas Sharbinija povedli že v 12. minuti in prisilil Argentince v bolj zavzeto igro, do konca polčasa pa so Kovačevi varovanci ohranili mrežo nedotaknjeno.

Samo 12 minut so v drugem delu dvakratni svetovni prvaki potrebovali, da so izid preobrnili v svojo korist, ko sta zadela Cristian Ansaldi, ki je po izvrstni podaji Messija sicer mrežo zatresel s pomočjo ramena Sergia Agüera, in Messi, ki je zanesljivo izvedel strel z bele točke, ko je Lovre Kalinić v kazenskem prostoru podrl Agüera, ki je že v prvem polčasu zapravil tri velike priložnosti. Izid se do konca ni spremenil, Messi je zatresel tudi okvir vrat, prvi zvezdnik gavčev pa je nekajkrat odlično sodeloval tudi s povratnikom v izbrani vrsti Carlosom Tevezom.

Tevez kar med legendami West Hama
"Čestital bi fantom, saj so fantastično stopili na igrišče in se držali vsega, kar smo se dogovorili. Niso se ustrašili nasprotnika. Imamo dobre mlade igralce, ki bodo kmalu lahko prevzeli breme v reprezentanci. Povedli smo, kot smo si želeli, in to iz protinapada. V prvem polčasu bi lahko bolje reagirali v določenih situacijah, a moramo biti zadovoljni. Moram se zahvaliti igralcem za vloženi trud. Pred tekmo sem jim rekel, da lahko pariramo Argentincem, če bomo fizično močnejši od njih in igrali kot ekipa. Nismo si predstavljali, da bomo tako uspešni. Zdaj smo misli že usmerili v Milano,"
je bil po tekmi upravičeno z igro svojih varovancev zadovoljen Kovač.

Tevez je bil ob Messiju, ki je bil od prevladujočih argentinskih navijačev na sicer nepolnem Upton Parku praktično ob vsakem dotiku z žogo deležen bučnih ovacij, druga zvezda večera. Že ko ga je Martino poslal na ogrevanje, ga je stadion z navdušenjem pozdravil, uradni napovedovalec pa ga je ob menjavi, ko je na zelenico vstopil namesto Agüera, imenoval kar za legendo West Hama, čeprav jasno še zdaleč ni v rangu Bobbyja Moora in njemu podobnih. Napadalec Juventusa se je v reprezentanco vrnil po več kot triletnem premoru, oziroma Alejandro Sabella, ki je v Braziliji gavče popeljal v finale svetovnega prvenstva, ga nikoli ni uvrstil v svojo selekcijo.

Argentinci se pripravljajo na Copa Americo
Messi je zanesljivo izvedel strel z bele točke, kar je bil njegov 45. gol za reprezentanco. Prvega je dosegel, ko še ni dopolnil 19 let, na prijateljski tekmi na St. Jakob-Parku v Baslu, kjer so sicer Hrvati s 3:2 ugnali Argentino, drugi gol za južnoameriško izbrano vrsto pa je zabil Tevez. Messi v reprezentanci po številu zadetkov zaostaja le še za fantastičnim golgeterjem Gabrielom Batistuto. Letos je že izenačil rekord Raula po številu golov v Ligi prvakov (71), povsem blizu pa je tudi rekorderju v španskem prvenstvu Telmu Zarri, ki je v La ligi zabil 251 golov, Messi pa enega manj.

Messi je srečanje začel na desnem krilu, kjer je tudi igral na začetku svoje članske kariere: "Selektor je rekel, naj igram na desni. Dobro poznam ta položaj, čeprav že kar nekaj časa nisem igral na njem. Tako sem se moral prilagoditi. Reprezentanca se pripravljal na Copa Americo in zato moramo čas, ki ga preživimo skupaj, dobro izkoristiti. Vsak trening in vsaka tekma sta za nas zelo pomembna."

Pred 20 leti v Zagrebu 0:0
"Messi je bil naš najboljši mož na igrišču. Zares je naredil razliko. Odlično se je prilagodil, dobro je podajal, ustvaril ogromno priložnosti … Začel je na desni strani, a napadalci imajo več svobode pri gibanju. Želel sem, da pokrijemo vse položaje, da smo lahko ustvarili pritisk na nasprotnika,
" je Messijevo predstavo izpostavil Martino, ki je bil lani tudi trener argentinskega kapetana pri Barceloni, kjer pa se trener iz Rosaria, od koder prihaja tudi Messi, ni proslavil.

Poleg Teveza je bil bučnega aplavza deležen tudi Javier Macherano, ki je prav tako igral na Upton Parku, kjer domači navijači sicer vedno pripravijo izvrstno ozračje, nekajkrat pa se je tudi med to prijateljsko tekmo slišalo pesmi privržencev West Hama. Po tokratni zmagi Argentinci v medsebojnih tekmah vodijo z 2:1. Prvi obračun teh dveh reprezentanc je bil že pred 20 leti, ko sta se v Zagrebu razšli brez zadetkov, Argentinci pa so slavili na svetovnem prvenstvu leta 1998 (1:0), ko sta obe napredovali iz skupine. Argentino je v četrtfinalu nato ustavila Nizozemska, Hrvati pa so na krilih najboljšega strelca mundiala v Franciji Davorja Šukerja, zdajšnjega predsednika zveze, ki je tudi igral za West Ham, zasedli sijajno tretje mesto.

Iz Londona