Lionel Messi je bil znova junak na stadionu Santiago Bernabeu. V letošnji sezoni Lige prvakov je dosegel že 11 golov. Foto: Reuters
Lionel Messi je bil znova junak na stadionu Santiago Bernabeu. V letošnji sezoni Lige prvakov je dosegel že 11 golov. Foto: Reuters

Na povratni tekmi nas čaka misija nemogoče. Barcelona se je že uvrstila v finale. Včasih sem zgrožen nad nogometnim svetom. Da, že zdaj smo izločeni. Nihče nima možnosti proti Barci, od kod ji vsa ta moč. Zmagati na ta način ni lepo.

Jose Mourinho
Pepe
Wolfgang Stark je Pepeju pokazal rdeči karton. To je bila že sedma izključitev na zadnjih šestih "el clasicih" (dva rdeča kartona za Barco in pet za Real). Foto: Reuters
Nogometaši Barcelone
Veselje nogometašev Barcelone po veliki zmagi. Vse kaže na ponovitev finala iz leta 2009, ko so Katalonci v Rimu premagali Manchester United z 2:0. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je imel edino priložnost Reala v prvem polčasu. Foto: Reuters
Pep Guardiola in José Mourinho
Pep Guardiola in José Mourinho sta se zelo na hitro pozdravila pred začetkom tekme. Foto: Reuters

Katalonci so imeli večji del tekme pobudo, igra Reala pa je razpadla po izključitvi Pepeja v 61. minuti. Na tribuno je moral tudi trener belega baleta Jose Mourinho, zaradi dveh rumenih kartonov na povratni tekmi ne bo smel igrati Sergio Ramos. Živci so bili vseskozi napeti, že ob polčasu je prišlo do prerivanja pri vhodu na igrišče, rdeči karton je prejel rezervni vratar Barce Pinto.
Obe ekipi sta imeli težave s sestavo obrambe, pri Realu je manjkal kaznovani branilec Ricardo Carvalho, zaradi poškodbe pa je bil odsoten tudi vezist Sami Khedira. Pri Barceloni Pep Guardiola v zadnji vrsti ni mogel računati na Erica Abidala, Adriana in Maxwella, še najbolj pa je pogrešal sijajnega vezista Andresa Iniesto.

Barca precej bolj podjetna
V uvodnih minutah so imeli gostje pobudo, v prvih 15 minutah so imeli kar 82 odstotkov igralnega časa žogo v svojih nogah. V 11. minuti je David Villa nevarno zapretil z diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora. Žoga je zletela mimo vratnice. V 25. minuti je Messi sijajno zaposlil Xavija, ki je streljal z desne strani, Iker Casillas pa je žogo odbil.
V zadnjih minutah prvega dela so gostitelji vspostavili ravnotežje. V sodnikovem podaljšku je Cristiano Ronaldo sprožil s 30 metrov, Victor Valdes je žogo s prsmi odbil naravnost do Mesuta Özila, nato pa odbil še strel Nemca, ki pa je bil v prepovedanem položaju.

Pepe in Mourinho izključena
Na začetku drugega polčasa je Özila zamenjal Emmanuel Adebayor, Real je zaigral bolj napadalno. V 53. minuti je Sergio Ramos prejel rumeni karton zaradi prekrška nad Messijem in na povratni tekmi ne bo smel igrati. V 61. minuti je Pepe z grobim štartom podrl Danija Alvesa in sodnik Wolfgang Stark mu je upravičeno pokazal rdeči karton. Mourinho je bil jezen na nemške delilce pravice, zato ga je Stark poslal na tribuno.
Velemojster Messi neustavljiv
V 68. minuti je Casillas obranil strel Ville, žoga je padla naravnost na glavo Pedra, ki pa je meril mimo vrat. Pedra je tri minute zatem zamenjal Ibrahim Afellay, ki je v 76. minuti po desni strani švignil mimo Marcela, v sredini je našel Messija, ki je žogo z bližine z levico med nogama Casilasa poslal v mrežo. Tri minute pred koncem je Messi premešal obrambo gostiteljev in z desnico zadel malo mrežico. Ramos in Marcelo sta bila le statista, Casillas ni imel nobene možnosti.
O premoči Barce pričajo tudi statistični podatki. Katalonci so imeli kar 72 odstotkov igralnega časa žogo v svojih nogah, v strelih je bilo razmerje 11:9, v okvir vrat pa 5:3.
"El clasico" podiral rekorde
Obračun španskih velikanov je bila najbolj gledana nogometna tekma v zgodovini. Poznavalci so povedali, da si jo je prek televizijskih zaslonov ogledalo 400 milijonov ljudi po vsem svetu. Za spektakel je bilo akreditiranih rekordnih 1.100 predstavnikov medijev.

Polfinale, prva tekma:
REAL MADRID - BARCELONA 0:2 (0:0)
72.000; Messi 76., 87.
RK: Pepe 61./Real Madrid

Real Madrid: Casillas, Arbeloa , Ramos , Albiol, Marcelo, Diarra, Pepe , Xabi Alonso, Özil ( 46./Adebayor ), di Maria, Ronaldo.

Barcelona: Valdes, Alves , Mascherano , Pique, Puyol, Keita, Busquets, Xavi, Pedro ( 71./Afellay), Messi, Villa ( 91./Sergi Roberto).

Sodnik: Wolfgang Stark (NEM)

Povratna tekma bo 3. maja.

Odigrano v torek:
SCHALKE - MANCHESTER UNITED 0:2 (0:0)
54.142; Giggs 67., Rooney 69.

Povratna tekma bo 4. maja.

Finale bo 28. maja na Wembleyju.


Na povratni tekmi nas čaka misija nemogoče. Barcelona se je že uvrstila v finale. Včasih sem zgrožen nad nogometnim svetom. Da, že zdaj smo izločeni. Nihče nima možnosti proti Barci, od kod ji vsa ta moč. Zmagati na ta način ni lepo.

Jose Mourinho