Jacka Warnerja, nogometnega funkcionarja iz Trinidada in Tobaga, spremljajo korupcijske afere že vse desetletje in tudi še zdaj, ko je moral ravno zaradi sprejemanja podkupnin odstopiti kot podpredsednik Fife. Foto: EPA
Jacka Warnerja, nogometnega funkcionarja iz Trinidada in Tobaga, spremljajo korupcijske afere že vse desetletje in tudi še zdaj, ko je moral ravno zaradi sprejemanja podkupnin odstopiti kot podpredsednik Fife. Foto: EPA
Stadion Halifa v Dohi za SP 2022
Megalomanski načrti, delovne nesreče in suženjska obravnava tujih gradbenih delavcev, kupovanje nogometnih klubov po svetu in še zlasti od vsega začetka velik dvom o poštenosti zmage v boju za SP 2022 mečejo temno senco na prvenstvo, ki bi ga moral Katar gostiti čez osem let. Foto: Reuters

Jack Warner iz Trinidada in Tobaga je najbolj očrnjeno ime med vodilnimi funkcionarji Mednarodne nogometne zveze. Leta 2011 je odstopil s položaja podpredsednika Fife in vodje nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf), in sicer ravno zaradi obtožb o prejemanju podkupnin.

Nova afera pri spornem nogometnem SP-ju
Zdaj ugledni britanski dnevnik Telegraph na podlagi pridobljenih dokumentov in virov razkriva, da je Jack Warner prejel zajetno podkupnino, da je decembra 2010 pomagal Katarju pri pridobitvi SP-ja 2022, ki že vse od takrat dviga obilo prahu. Katar 2022 spremljajo obtožbe, da so bogati arabski šejki preprosto kupili nogometno svetovno prvenstvo, in poročila o nemogočih razmerah delavcev, ki gradijo nova mesta in futuristične stadione, na katerih pa se v poletni pripeki vseeno ne bo dalo normalno odigrati, zaradi česar Fifa priznava, da naj bi največji športni dogodek na svetu izvedli kar v zimskih mesecih.

Bin Hamam plačal 1,5 mio. evrov
Po poročanju Telegrapha je Warner in njegova družina prejela za 1,5 milijona evrov podkupnin. Sporni denar je izplačalo podjetje Mohameda bin Hamama, vodje katarske kandidature in nato leto zatem padlega protikandidata Seppa Blatterja za položaj predsednika Fife. Šejk bin Hamam je moral leta 2011 odstopiti zaradi kupovanja glasov, pri čemer so ga ujeli ravno pri dogovarjanju z Jackom Warnerjem, ki je v njegovem imenu z denarjem in uslugami prepričeval kolege.

Katarski denar je bil Warnerju poslan samo dva tedna po zmagi na glasovanju v Zürichu decembra 2010. Dve tretjini denarja je bilo nakazanih na račun enega izmed sinov Jacka Warnerja, preostanek pa na račun enega izmed zaposlenih v njegovem podjetju. Ravno prenos denarja na račun sina Darylla Warnerja, ki živi v Miamiju, prek banke v New Yorku je pritegnil pozornost samega FBI-ja zaradi pranja denarja in podkupovanja. Po poročanju Telegrapha najstarejši sin sodeluje z ameriškim zveznim preiskovalnim uradom kot priča, ki je obdolžila očeta.

Brez komentarja; nič ne vedo
Družina Warner je odklonila komentar novice, medtem ko je predstavnik organizacijskega komiteja Katar 2022 dejal: "Kandidatura za SP 2022 je strogo spoštovala Fifina pravila, skladno z etiko. Vrhovni komite za izvedbo in dediščino prvenstva ter osebe, ki so bile vpletene v kandidaturo, ne vedo za nobene obtožbe in sume, ki se tičejo poslov zasebnikov."

Na potezi tudi Fifa
Decembra 2010 je Fifa podelila kar dve prvenstvi: SP 2018 je pripadel Rusiji, SP 2022 pa presenetljivo Katarju, miniaturni, a bogati državi iz Perzijskega zaliva, ki sploh ni premogla desetih mest, kjer bi lahko gostila prvenstvo. Že pred izborom so zaradi sumov korupcije iz izvršnega odbora izločili dva člana, tako da je odločalo le 22 funkcionarjev. Zdaj pada senca na kontroverzno odločitev tudi z dokumentiranim sumom, ki ga raziskuje FBI. Bo Fifa vendarle ukrepala in se odpovedala utopičnemu in spornemu prvenstvu v Katarju?