Pero Lovšin meni, da so varovanci Matjaža Keka boljši kolektiv. Foto: MMC RTV SLO
Pero Lovšin meni, da so varovanci Matjaža Keka boljši kolektiv. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Predin
Zoran Predin napoveduje zmago Slovenije s 3:1. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Mitja Petkovšek
Mitja Petkovšek bo domači naslonjač bržkone zamenjal s kakšnim lokalom, kjer bo tekmo s kolegi spremljal ob pivu. Foto: Marko Madžarac
Slavko Bobovnik
Slavko Bobovnik športa ne spremlja veliko. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Gotar
Alenka Gotar je takole odpela slovensko himno pred zadnjo tekmo slovenske reprezentance v Mariboru, ko je ta 9. septembra premagala Poljsko s 3:0. Tokrat himne ne bo pela, vsi pa upamo, da se bo uresničila njena napoved, da bo na sredini igrišča pela po koncu tekme. Foto: Marko Madžarac
Alenka Bikar
Vedno nasmejana Alenka Bikar bo tekmo spremljala doma. Foto: MMC RTV SLO

Seveda je to šala, ki jo je Pahor začinil še z naslednjimi besedami: "Minister Karel Erjavec je terjal, da določimo tudi igralca, ki bo dosegel zadetek, a večinske podpore za ta predlog ni dobil. Jaz bom o tem obvestil ruskega predsednika Medvedjeva, ki se bo tudi udeležil tekme, in upam, da ruska stran ne bo imela nič proti tej odločitvi."

Večina optimistična
Slovenska vlada je torej prepričana - Rusija bo padla z 1:0. Kako pa o drevišnjem spektaklu razmišljajo nekateri znani Slovenci? Preberite si naslednje misli glasbenikov Pera Lovšina in Zorana Predina, telovadca Mitje Petkovška, TV-voditelja Slavka Bobovnika, pevke Alenke Gotar in nekdanje atletinje Alenke Bikar.

V naši redakciji smo našpičili ušesa predvsem ob napovedi kolega Bobovnika. Junija je namreč v času Pokala konfederacij v rubriki Nostradamus v studijskem delu oddaje pred tekmami pravilno napovedal izida srečanj Irak - Nova Zelandija (0:0) in Španija - Južnoafriška republika (2:0). In ne samo končna izida, temveč tudi izida obeh polčasov! Bo njegova napoved pravilna tudi tokrat? Upajmo, da ne ...

Pero Lovšin: "Če nekaj napoveduješ, se rado zgodi ravno nasprotno. Stvari so tako postavljene, da bo lahko odločala samo dnevna forma, navdih posameznika, ena napaka, dve. V Moskvi smo na koncu pokazali, da je naš voljni element večji od Rusov. Oni so kot posamezniki tehnično najbrž superiornejši, a mi imamo boljši kolektiv. To ni več naključje in se je že pokazalo na prejšnjih tekmah. V Mariboru smo doma, tako kot so bili Rusi v Moskvi. Če bi že moral napovedati, bi rekel, da bo 1:0 za naše, strelec pa bo Novakovič. Trenutno se z družbo, s katero običajno gledamo takšne tekme, še odločamo, kje bomo spremljali tekmo. Mislim, da v Ljubljani, samo še ne vemo, kje. Ali bom napisal novo himno? Ne. Znanec mi je povedal, da v Mariboru povsod vrtijo "Slovenija gre naprej" (smeh)."

Zoran Predin: "Tekmo bom gledal doma. Držal bom pesti in grizel nohte. Nekaj časa je bilo mišljeno, da bi zapel slovensko himno pred začetkom tekme, a na koncu iz tega ni bilo nič. Zavrteli jo bodo s CD-ja. Seveda, Slovenija gre naprej! Mislim, da bo 3:1 za Slovenijo. Novakovič bo dal dva gola, Koren enega. Septembra sem napovedal, da bom, če naši košarkarji postanejo evropski prvaki, pojedel veliko žlico cvetličnega medu, ki ga resnično ne prenesem. Takrat je potem nisem, z veseljem pa jo bom tokrat, če našim uspe."

Mitja Petkovšek: "Zadnja leta gre večina športnih dogodkov mimo mene. Včasih me je prav sram, ko srečam športne kolege in ne vem, kaj so osvojili. Nogomet me sam po sebi ne zanima, razen ko igrajo naši. Takrat rad gledam tekme. Vedno mi je pomemben adrenalin. Ne spremljam preveč, a tokrat komaj čakam tekmo. Že tri dni odštevam, kdaj bo sreda. Ne morem sicer komentirati, a pravkar sem poslušal selektorja in upam, da bo vse v redu. Tekmo proti Rusom bom gledal doma ali pa mogoče celo s kolegi ob pivu, nekje zunaj. V sredo imamo navado iti v savno in si nato privoščimo, da gremo na pijačo. Mogoče bomo tokrat izkoristili to priložnost. Upam, da se bodo naši uvrstili na svetovno prvenstvo."

Slavko Bobovnik: "Moje pravilne napovedi v času Pokala konfederacij bi pokomentiral takole: tudi slepa kura zrno najde! Če jaz česa ne vem, je to šport. Pojma nimam o športu! Mislim pa, da se bomo zelo mučili in ne bomo napredovali, saj se bo tekma končala z neodločenim rezultatom 1:1. Zelo bi se veselil poti naših v Južno Afriko, ampak nekaj čutim, da ne bo šlo. Tekmo bom - kolikor bom lahko - spremljal v službi, saj vodim Odmeve. Tudi gledalci Odmevov bodo obveščeni o dogajanju, saj se bomo "vklapljali" v Maribor."

Alenka Gotar: "Grem na tekmo. Ne bom pela himne, a če bodo naši zmagali in se uvrstili na svetovno prvenstvo, bom gotovo šla na sredino igrišča in kaj zapela. Težko kar koli napovedujem, toda ničesar si ne želim bolj, kot to, da se tako srčni ekipi uresničijo sanje. So odličen "tim", odlični športniki in odlični ljudje. Ne zaslužijo si le nastopa na svetovnem prvenstvu, temveč tam tudi uvrstitev v četrtfinale! V Ljudskem vrtu sem jih spremljala na vseh tekmah, na nekaterih sem tudi pela himno. Diham s to reprezentanco in tudi danes jih ne bom zapustila. Nikoli v življenju nisem napovedovala izida, a v soboto sem vedela, da bo 2:1 in da bo gol dal Pečnik. Po navadi me je treba eno uro pred tekmo vprašati za napoved izida."

Alenka Bikar: "Vedno rečem isto: malce sem vraževerna in po navadi naši dobro igrajo, ko me ni pred televizorjem. Ko so igrali v Rusiji, sem bila ravno na obisku pri starših, in tudi takrat sem gledala nogomet bolj z enim očesom. Dobro igrajo in bila sem zelo vesela, čeprav sem napovedovala zmago z 1:0 za nas. Gol so vseeno dosegli, zato sem bila vesela. Upam, da se bo moja napoved o zmagi z 1:0 uresničila v sredo. Želim jim uvrstitev na svetovno prvenstvo. Tokrat bom spremljala tekmo kar doma, a zaradi moje vraževernosti bom med tekmo spet skočila tudi kaj ven."