Maribor je po zgodovinskem izkupičku v letu 2014 s skoraj 19 milijoni evrov v letu 2015 zaslužil
Maribor je po zgodovinskem izkupičku v letu 2014 s skoraj 19 milijoni evrov v letu 2015 zaslužil "samo" 7 milijonov evrov, koledarsko leto pa sklenil z 1,5 milijona evrov izgube. Foto: www.alesfevzer.com
Izet Rastoder in Milan Mandarić
Največ vprašanj dviga poslovanje Olimpije, ki je pod vodstvom Izeta Rastoderja v prvi polovici leta 2015 in Milanom Mandarićem v drugi polovici lanskega dela porabila samo 353.308 evrov. Kljub prevzemu in številnim kadrovskim spremembam, nakupom in tudi že prodajam, zaradi česar bo zelo povedno Ajpesovo poročilo za leto 2016. Foto: MMC RTV SLO

Če seštejemo prihodke kluba in podjetja je Olimpija v letu 2015 imela za 1.300.860 evrov prihodkov oz. 5,5-krat manj od Maribora. Ob tem so v Ljubljani pridelali kar 2.349.648 evrov izgube, s čimer se je skupni dolg podjetja FC Olimpija povzpel že prek 4 milijonov evrov. Ob prelomu leta sta sledili prodaji Andraža Šporarja in Ezekiela Hentyja za skupaj 8 milijonov evrov.

Nemanja Maksimović (Astana) - Dare Vršič (Maribor)
Domžale so s prodajo Nemanjo Maksimović dobro zaslužile, nato pa je bil kot motor sredine zaslužen, da je Astana lani poleti izločila Maribor, ki je za zgodnje slovo od Evrope plačal tudi z občutnim padcem prihodkov od Uefe. Foto: BoBo
West Ham - Domžale
Domžale skoraj polovico denarja zberejo pri pokroviteljih, po uspešnem evropskem poletju 2016 in prodajah reprezentantov pa bi morali letos še povečati denarni izplen. Foto: Reuters
David Kašnik (Rudar Velenje)
Rudar je bil v letu 2015 sinonim za uravnotežene finance, saj je poslovno leto končal s 94 evrov dobička. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Koper - Hajduk
Koper je v leto 2016 šel z največjo izgubo, ki znaša kar 1,9 milijona evrov, a težave za Koprčane so se zares začele šele letos spomladi, ko se je zalomilo glede dolga do Milana Mandarića. Foto: www.alesfevzer.com

Gledano kumulativno, gre številke pripisati predvsem Mariboru, ki s svojimi financami vpliva na skupno statistiko vseh drugih klubov. Deseterica klubov iz Prve lige so v letu 2015 skupaj ustvarili 16,8 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. V letu 2014 je sam Maribor zaslužil kar 18,7 milijona evrov, a seveda predvsem na račun igranja v Ligi prvakov.

Sanjsko leto 2014 Maribora za anale
Maribor je po zaslugi evropskih tekmovanj v 2015 še vedno zaslužil nekaj več kot 7 milijonov evrov. Kljub temu so Mariborčani leto 2015 končali z več kot 1,5 milijona evrov izgube, saj so zaradi hitrega slovesa od evropskih tekmovanj v primerjavi z letom 2014 prejeli kar za 11,5 milijona evrov manj denarja od Uefe.

Če pri sponzorjih ni bilo večjih težav, se je slabša sezona Mariborčanom poznala pri prodaji vstopnic. Leta 2014 so iz tega naslova prejeli skoraj 1,3 milijona, lani pa le še 335.000 evrov, a se tudi s to številko drugi tekmeci ne morejo primerjati. Nekaj več kot milijon evrov so tako lani kot predlani zaslužili s prodajo igralcev.

Vijoličasti s 6 milijoni evrov kapitala
Kljub negativnemu lanskemu poslovanju je NK Maribor še vedno najstabilnejši slovenski klub, saj je po pokritju izgube v blagajni ostalo še več kot šest milijonov evrov kapitala iz preteklih bolj uspešnih let.

Domžale v letu 2015 trdno na 2. mestu
Daleč za Štajerci se z več kot milijonskim prihodkom lahko lani pohvalijo le še Domžale (2,7 milijona), Luka Koper (2,1) in Celje (1,5), torej trije klubi, ki so prihodke v letu 2015 celo povišali, večinoma na račun prodaje nekaj vrhunskih nogometašev.

Domžalčani so skoraj polovico denarja zbrali pri pokroviteljih, kar sedemkrat bolj kot leto prej so bili uspešni pri nabiranju denarja iz javnih sredstev, dobršen del pa je prispeval nemški partner Hanseatisches Fussball Kontor, ki je v klub z večletno pogodbo vstopil leta 2014. Klub je 400.000 evrov zaslužil še s prodajo Nemanje Maksimovića v Astano.

Koper v letu 2015 z največjim dobičkom
Finančne težave Koprčanov se vlečejo že nekaj let in zaradi spora z nekdanjim prvim človekom kluba Milanom Mandarićem še vedno niso končane, saj klub poslovnežu, ki je zdaj na čelu Olimpije, dolguje dvomilijonski znesek in mu grozi rubež. Čeprav so Primorci po zaslugi prodaje treh igralcev in denarja Uefe leto končali s 400.000 evri plusa, kar je bil največji dobiček med vsemi, v blagajni kljub znatni pomoči glavnega pokrovitelja zeva skoraj dva milijona evrov velika luknja iz preteklosti.

Tudi Celjani so dobro unovčili odlično sezono, v kateri so osvojili drugo mesto v prvenstvu in pokalnem tekmovanju. Po dobrih igrah je namreč klub za Benjamina Verbiča od danskega Köbenhavna iztržil 450.000, za Gregorja Bajdeta pa od Maribora 300.000 evrov. To je bilo dovolj, da so leto sklenili z minimalnim dobičkom in tako s kapitalom okoli 270.000 evrov ne le na tekmovalni lestvici, ampak tudi na finančni zaostali le za Mariborčani.

Olimpija pred Mandarićem uradno z nizkim proračunom
S pozitivnim stanjem v blagajni se je med drugimi lahko v letu 2015 pohvalila le še Olimpija, ki pa je v letu pred prihodom Mandarića in osvojitvijo lovorike, vsaj kar se uradnih številk tiče, poslovala z enim najnižjih proračunov v ligi. Klub je ustvaril dobrih 350.000 evrov prihodkov, trikrat manj kot leto pred tem, ko se jim je zelo poznala izvedba tekme s Chelseajem in prestop Jana Oblaka iz Benfice v Atletico, tako da so pridelali skoraj 125.000 evrov izgube.

Nogometno moštvo, d. o. o. oz. FC Olimpija
Ljubljančani so že v času Izeta Rastoderja in tudi zdaj pod Milanom Mandarićem večji del poslovanja izvajali prek podjetja Nogometno moštvo, d. o. o., ki se je zdaj preimenovalo v FC Olimpija.
Za celotno sliko poslovanja NK Olimpije Ljubljane je potem treba prišteti še prihodke iz naslova tega podjetja. Prihodki v letu 2014 so tako znašali 1.753.152 evrov, a so se v letu 2015 skorajda prepolovili na 947.552 evrov. V koledarskem letu 2015 je FC Ollimpija pridelala kar 2,2 milijona evrov izgube, skupna izguba klubu podrejenega podjetja pa je tako ob vstopu v letu 2016 znašala kar 4,3 milijona evrov!


Gorica in Rudar manj prodajala

Z več kot milijonskega proračuna v letu 2014 sta lani padla Gorica in Rudar Velenje, ki sta prihodke zaokrožila pri nekaj več kot 800 tisočakih, oba pa leto končala pozitivno. Goričani so se po hudih finančnih težavah komaj obdržali med elito, po prihodu novega vodstva pa so začeli razprodajati nekaj najdražjih nogometašev.

Finančno solidno so gospodarili v Velenju, kjer so rahel presežek prihodkov nad odhodki dosegli tudi s pomočjo 230.000 evrov od odškodnin za prodajo nekaterih nogometašev, med drugim Aljaža Krefla in Denisa Klinarja Olimpiji.

Krško z najnižjimi prihodki, a pozitivno ničlo
Najnižje prihodke med elito (270.000 evrov) so v 2015 imeli v Krškem, kar pa se jim ni na tekmovalnem področju nič poznalo, saj se jim je po prihodu v Prvo ligo v njej uspelo obdržati. Prehod med najboljše je zanje pomenil podvojitev prihodkov iz leta pred tem, da so delali zelo racionalno, pa kaže tudi to, da so leto končali z desetimi tisočaki dobička.

Zavrč in Krka z izgubo iz Prve lige
Precej več denarja so za neuspešno sezono porabili v Zavrču in Krki, ki jih v sezoni 2016/17 ni več med prvoligaši. Dotlej zadnja leta tradicionalni udeleženci prve lige so zbrali 530.000 evrov, enako kot leto pred tem, a so porabili 140.000 evrov več od svojih zmogljivosti in tako iz predlanskega pozitivnega kapitala v klubski blagajni prišli do dobrih 100.000 evrov visoke luknje. Star dolgovi so jih na koncu stali še izključitve iz lige.

Novomeška Krka je očitno večino od 660.000 evrov lanskih prihodkov porabila že v prvi polovici leta, ko si je zagotovila obstanek, medtem ko je zadnjo sezono končala prepričljivo na zadnjem mestu. S 123.000 evrov izgube je blagajno spravila na dobrih 300.000 evrov minusa, kar je za Koprom drugo najvišje breme iz preteklosti.

Novinca poslujeta racionalno
Tudi oba nova prvoligaša čaka težko delo, če želita obstati med najboljšimi, saj sta tako Aluminij kot Radomlje leto 2015 končala z nekaj več kot 400.000 evrov prihodkov, pri čemer sta se oba, vsak s svoje strani, lani približala ničli.

Če seštejemo prihodke kluba in podjetja je Olimpija v letu 2015 imela za 1.300.860 evrov prihodkov oz. 5,5-krat manj od Maribora. Ob tem so v Ljubljani pridelali kar 2.349.648 evrov izgube, s čimer se je skupni dolg podjetja FC Olimpija povzpel že prek 4 milijonov evrov. Ob prelomu leta sta sledili prodaji Andraža Šporarja in Ezekiela Hentyja za skupaj 8 milijonov evrov.