Sepp Blatter in Michel Platini. Drugi utegne februarja prihodnje leto naslediti prvega na mestu predsednika Svetovne nogometne zveze. Foto: EPA
Sepp Blatter in Michel Platini. Drugi utegne februarja prihodnje leto naslediti prvega na mestu predsednika Svetovne nogometne zveze. Foto: EPA

Platinija so prav zaradi tega nakazila zaslišali švicarski preiskovalci v okviru preiskave proti predsedniku Mednarodne nogometne zveze Seppu Blatterju.

"Ko sem začel svojo vlogo svetovalca, mi je gospod Blatter sporočil, da na začetku ne bom mogel dobiti plačila za svoje delo v polnem znesku zaradi takratnega finančnega položaja na Fifi," je Platini povedal v pogovoru za francosko agencijo AFP.

Konfuzno: Fifa imela dobiček, a najavila izgubo
Glede na finančno poročilo, objavljeno aprila 2003 in dosegljivo na Fifini spletni strani, je imela krovna nogometna organizacija takrat - po koncu štiriletnega finančnega obdobja (1999-2002) 115 milijonov švicarskih frankov dobička. Toda v istem poročilu je Fifa prijavila pričakovano izgubo 134 milijonov švicarskih frankov (maja 2002) zaradi stečaja podjetja International Sports and Leisure (ISL), švicarskega medijskega in marketinškega podjetja, ki je imelo pogodbo s Fifo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Anonimni vir: Fifa nikoli ni imela finančnih težav
Toda vir, ki je bil blizu takratnim finančnim službam pri Fifi, a je po poročanju AFP-ja zahteval anonimnost, je dejal, da je imela Fifa čisto dovolj sredstev za plačilo Platiniju. "Čeprav Fifa deluje v štiriletnih ciklih, s tem da je večina dobička ustvarjena v četrtem letu - v tem primeru v letu SP-ja 2002 -, je bil finančni položaj dovolj dober, da bi dovolila tako izplačilo," je dejal neimenovani vir in dodal, da Fifa nikoli ni trdila, da ima kakršne koli finančne težave.

Platini vedel, da bo dobil plačilo
Platini je sicer povedal, da nikoli ni dvomil, da ne bi dobil plačila. "Zadevo sem celo postavil povsem na stran, preden sem leta 2011 zahteval, da se preostanek plačila dejansko izplača," je povedal Platini.