Philipp Lahm in Bastian Schweinsteiger po mnenju nemških medijev nimata karizmatične osebnosti. Foto: EPA
Philipp Lahm in Bastian Schweinsteiger po mnenju nemških medijev nimata karizmatične osebnosti. Foto: EPA
Manuel Neuer
Vratar "elfa" je na tekmi proti Švedom izjemno razočaral. Foto: EPA
Joachim Loew
Joachim Löw še vedno čaka na odmeven rezultat z nemško reprezentanco. Foto: EPA
Švedi v Berlinu po 0:4 do točke

Zelo suvereni, skoraj popolni Nemci so prvih 60 minut minut tekme naravnost blesteli - Švedom skoraj ni uspelo priti na nasprotnikovo polovico igrišča. Nato pa je prišlo 30 minut igre, ki jo je nemški nogometni spletni portal Kicker opisal kot "samodestruktivno in začetniško".

Holzschuh: Lahm pač ni "Kaiser"
Novinarji so precej gneva zlili na selektorja Joachima Löwa, ki mu očitajo neodločnost, ostrih kritik pa so bili deležni tudi igralci. Ugledni nemški kolumnist Rainer Holzschuh se sprašuje, ali sta kapetan "elfa" Philipp Lahm in ideolog nemške igre Bastian Schweinsteiger, ki naj bi ekipo usmerjala, dovolj karizmatična in prepričljiva, da v mlajših kolegih vzbudita ekipni duh. Nihče izmed današnjih igralcev nemške izbrane vrste naj ne bi premogel karizme legendarnega Franza Beckenbauerja, Lotharja Matthäusa ali Jürgena Klinsmanna. Tukaj tudi vidi odgovor na vprašanje, zakaj Nemci že od leta 1990 niso osvojili naslova svetovnega prvaka. Imajo odlične igralce, ki pa žal nimajo izjemne osebnosti.

Bild: Ali je Neuer res najboljši nemški vratar?
Časopis Bild je levji delež krivde za šokantni preobrat v Berlinu pripisal nemškemu vratarju Manuelu Neuerju. Prepričani so, da nosi krivdo vsaj za dva gola - drugega, ki ga je dosegel Mikael Lustig, in tretjega, ki ga za Neurjev hrbet poslal Johan Elmander. Bild meni, da je nemški vratar deloval negotovo celo v prvem polčasu. Prepričan je, da bi 26-letnega vratarja slovitega Bayerna lahko zamenjal nekdanji nemški vratar - Rene Adler. 27-letni Leipzižan trenutno brani za Hamburger SV in je v življenjski formi.

Beckenbauer: Prezgodaj za menjavo vratarja
Nekateri pa vendarle menijo, da je še prezgodaj za tako drastične odločitve. Eden največjih igralcev nemške reprezentance vseh časov Franz Beckenbauer je prepričan, da si Neuer zaradi enega slabega dne še ne zasluži menjave: "Res je, Manuel je kriv vsaj za en gol, toda zavedati se moramo, da eno uro skoraj ni imel dela, zaradi česar je postal nekoliko nezainteresiran in nemotiviran."

Frankfurter Allgemeine: Ali bo nemška pravljica pod Löwom sploh kdaj doživela srečen konec?
Nemci so bili po tekmi, ki bi jo kot gostitelji in ena izmed dveh najboljših evropskih reprezentanc na stari celini skoraj morali dobiti, tako razočarani, da je žolč na svojo reprezentanco izlil celo najuglednejši nemški dnevnik - Frankfurter Allgemeine. Njihov športni urednik meni, da skrivnost "neuspeha" leži v dirigentu nemškega orkestra - selektorju Joachimu Löwu.

"Morda se bomo po zmagi v finalu svetovnega prvenstva v Braziliji nad Španci te "švedske epizode" spominjali z nasmeškom na ustnicah. Manjši spodrsljaj, po katerem smo postali še močnejši. Pa bomo res? Ali Joachim Löw preprosto ni človek za velika tekmovanja?"

Švedi v Berlinu po 0:4 do točke