Matjaž Kek je s svojimi varovanci na domačem igrišču doživel prvi kvalifikacijski poraz po novembru 2007. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek je s svojimi varovanci na domačem igrišču doživel prvi kvalifikacijski poraz po novembru 2007. Foto: MMC RTV SLO
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič še ni v formi, s katero je navduševal v prejšnjem ciklusu. Foto: MMC RTV SLO
Nigel Worthington
Nigel Worthington se že veseli oktobrske domače tekme z Italijo, ko bo Windsor Park pokal po šivih. Foto: MMC RTV SLO
Veliko razočaranje po porazu s Severno Irsko
Matjaž Kek na novinarski konferenci po tekmi proti Severni Irski

"V športu pridejo tudi taki trenutki. Poskušali smo vse, da bi tekmo dobili. Ogromno smo vložili, se trošili, a na koncu dobili zadetek zaradi nepazljivosti. Enostavno, oni so ga dali, mi ga nismo. Potem ko smo nekoliko slabše začeli tekmo, smo v nadaljevanju prevladovali, a nam je v kazenskem prostoru manjkalo malo agresivnosti in koncentracije," je srečanje s Severnimi Irci povzel Kek, ki je pohvalil željo in voljo igralcev, vendar dodal "da so bile napake, kar je normalno, in da so nekateri igralci v zaostanku. Toda imamo, kar imamo."

Kek: Srbe lahko presenetimo
Mariborčan ni želel ocenjevati posameznikov. Ob menjavi Milivoja Novakoviča, ki je bil do zdaj praktično nedotakljiv, je ocenil, da so rezerve sposobne prinesti preobrat: "Menjav ni potrebno potencirati. Tokrat se pač ni izšlo. Sicer mislim, da smo igrali dosti bolje kot pred dvema letoma, ko smo zmagali." O začetni postavi za torkov obračun s Srbijo se bo Kek odločil po nedeljskem treningu. Morda bo v udarni enajsterici tudi Marko Šuler, ki mu sicer manjka igralne prakse, a je treninge dobro prestal. "Zdaj je najvažneje, da igralce regeneriramo tako fizično kot psihično. Slednje bo še najtežje, saj so zelo razočarani. Mi, ki smo okoli njih, jih bomo poskušali dvigniti. Zavedamo se, da nas čaka težka tekma, a tako, kot so Irci presenetili nas, lahko tudi mi Srbe," je optimistično zaključil Kek.

Koren: Cilj se zaradi poraza ni spremenil
Podobno razmišljajo tudi nogometaši. "Začetek ni tak, kot smo si ga želeli. Nasprotnik je igral zaprto in tako kot v Belfastu izkoristil edino priložnost. Zdaj moramo strniti vrste in storiti vse, da popravimo ta slab začetek. Večji pritisk? Vsaka tekma je pritisk. Smo ga že vajeni iz prejšnjih kvalifikacij in svetovnega prvenstva, zato tu ne vidim nobenih težav. Jasno in glasno smo povedali, da si želimo na EP, in ta cilj se zaradi tega poraza ni spremenil," je odločen kapetan Robert Koren.

Novakovič: "Bonus" že porabljen
Novakovič obljublja, da bodo v Beogradu pokazali, kaj zmorejo: "Izgubili smo tekmo, a se svet ni podrl. Za poraz smo si sami krivi, saj smo naivno dobili zadetek, na drugi strani pa nismo izkoristili priložnosti. Čestitam fantom za borbo, veseli nas tudi, da navijači stojijo za nami tudi ob porazih. Vemo, da si lahko privoščimo en poraz, in ta bonus smo zdaj porabili. Morala ne bo nikoli padla. Glave so pokonci, v Beogradu bomo pokazali, kaj zmoremo."

Jokič: Niso prišli čez polovico, a zabili gol
"Če ne daš, dobiš. Gremo naprej. V Beogradu ne smemo izgubiti. Vemo, da so Srbi boljša ekipa od Severnih Ircev, čeprav so slednji zelo neugodni. Gredo v dvoboje in prežijo na odbite žoge. V 2. polčasu niso prišli čez polovico, a so nam dali gol. To je pač nogomet. Upam, da bomo v Beogradu dobro igro kronali z zadetkom," pa je dodal Bojan Jokič.

Kar zmore starejši Evans, lahko tudi mlajši
Kekov nasprotnik na selektorskem mestu Nigel Worthington je dokazal, da se junija ni zgolj širokoustil, ko je angleškemu selektorju Fabiu Capellu razlagal, da Slovence pozna do obisti. Zdaj je na tretjem medsebojnem srečanju še drugič zapustil igrišče kot zmagovalec. Odločilno akcijo sta izpeljala v tistem trenutku najmlajša moža na igrišču. Podajalec je bil 21-letni član Blackpoola Craig Cathcart, strelec pa leto dni mlajši Corry Evans, up Manchester Uniteda. "Corry je fantastičen profesionalec. Z njim sem delal tri leta. Mogoče je za koga presenečenje, a to je nogometaš z velikimi sposobnostmi. Že v slačilnici sem dejal, da kar zmore starejši brat, lahko tudi mlajši," je dejal Worthington, ki je na četrtkovem treningu zaradi poškodbe dimelj ostal brez stebra obrambe Johnnya Evansa, na petkovi tekmi pa dobil mlajšega od bratov Evans v najboljši izvedbi.

Worthington je bil seveda navdušen nad predstavo svojih fantov. "Igralci so bili fantastični. Čvrsto so stali na igrišču, se držali načrta in uspelo nam je. Ta izid je sijajna popotnica za nadaljevanje kvalifikacij. Ne bi pa mogel reči, da je to največja zmaga do zdaj, saj je vsaka zmaga največja," je bil že nekoliko filozofski 49-letni severnoirski strokovnjak.

V ponedeljek let v Beograd
Slovenska reprezentanca bo v soboto in nedeljo trenirala na Ptuju, nato pa v ponedeljek ob 12.00 z mariborskega letališča odletela proti Beogradu, kjer jo v torek ob 20.30 čaka obračun s Srbijo.

Veliko razočaranje po porazu s Severno Irsko
Matjaž Kek na novinarski konferenci po tekmi proti Severni Irski