Švica je v Baslu na kolena spravila evropske prvake Portugalce. Foto: Reuters
Švica je v Baslu na kolena spravila evropske prvake Portugalce. Foto: Reuters
Fernando Santos
Portugalska, ki je evropski naslov s svojimi navijači v četrtek še enkrat proslavila s prijateljsko tekmo v Portu proti Gibraltarju (5:0), je v Švici gostovala brez prvega zvezdnika Cristiana Ronalda, ki je ravno v ponedeljek pri Realu opravil prvi trening po poškodbi v finalu EP-ja. Manjkal je še en junak evropskega prvenstva Renato Sanches, medtem ko Švicarji niso mogli računati na Xherdana Shaqirija. Foto: Reuters
Bekim Balaj
Bekim Balaj je Albancem v obračunu z Makedonci priboril zmago. Foto: EPA
Antoine Griezmann in Djibril Sidibe
Razočaranje Antoina Griezmanna in Djibrila Sidibeja v Borisovu. Foto: Reuters
Wesley Sneijder
Wesley Sneijder je v 67. minuti zadel za 1:1 Nizozemske na Švedskem. Foto: Reuters
Zadetka in vratnica s tekme Švica - Portugalska
Najzanimivejši utrinki ponedeljkovih tekem

Poleg zadnjih devetih tekem v prvem krogu evropskega dela kvalifikacij je bilo v torek ob 14. uri odigranih še preostalih četrt ure igre med Albanijo in Makedonijo v Skadru, potem ko je v ponedeljek močen naliv s točo prekinil tekmo v 77. minuti. 15 torkovih minut je osrečilo gostitelje, ki so slavili zmago z 2:1. V 89. minuti je Ledian Memushaj izvedel prosti strel, ob visokem predložku pa je bil ob zaspani makedonski obrambil najvišji Bekim Balaj, ki je z dotikom žogo preusmeril v mrežo za veliko in prestižno zmago.

Že tretji poraz na St. Jakob-Parku
Zvečer so bili v središču pozornosti Portugalci, ki so v skupini B gostovali pri Slovencem dobro znanih Švicarjih. Tekmo v Baslu sta že v prvem polčasu odločila zadetka Breela Embola in Admirja Mehmedija. 19-letni Embolo je v 23. minuti s približno devetih metrov v mrežo z glavo pospravil odbito žogo vratarja Ruia Patricia po prostem strelu Ricarda Rodrigueza. V 30. minuti je bilo po lepi akciji 2:0. Z desne strani je podal Haris Seferović, Mehmedi pa je s 14 metrov neubranljivo meril pod prečko. Najbližje znižanju izida je bil v 82. minuti Nani, ki je iz bližine z glavo zadel vratnico.
Portugalska je doživela prvi poraz na 15 kvalifikacijskih in prvenstvenih tekmah, odkar jo zadnji dve leti vodi selektor Fernando Santos. Evropski prvaki so sprožili kar 27 strelov proti vratom (Švicarji osem), toda od tega le štiri v okvir vrat. Na St. Jakob-Parku so izgubili že tretjič. Na EP-ju 2008 jih je tam najprej z 2:0 premagala Švica in nato v četrtfinalu še Nemčija s 3:2.

Rezultate vseh tekem lahko v živo spremljate z mobilno aplikacijo RTV Šport.



Remi Ferskih otokov proti Madžarom
V skupini B bodo morali tako Portugalci kot Švicarji paziti na Madžare, uspešnico evropskega prvenstva. A ti so brez legendarnega vratarja Gaborja Kiralyja na Ferskih otokih za začetek izvlekli le remi brez golov. V neugodnih vetrovnih razmerah so gostitelji v 86. minuti zadeli celo vratnico, v končnici pa so bili blizu zmagovitega zadetka tudi gostje.

Sneijder zadel za točko Nizozemske v Solni
0:0 je bil tudi izid v Borisovu v Belorusiji, kjer so evropski podprvaki Francozi odigrali prvo kvalifikacijsko tekmo po skoraj treh letih. Gostje so imeli terensko premoč, najlepše priložnosti pa je zapravil Olivier Giroud. Med drugim je v drugem polčasu z glavo zadel prečko.
V skupini A je bila zanimiva še uvodna tekma neudeležencev Eura 2016 Nizozemcev, ki so popravni izpit začeli pri Švedih in osvojili točko za remi z 1:1. Švedska je prvič igrala brez reprezentančno upokojenega Zlatana Ibrahimovića in povedla v 43. minuti z zadetkom Marcusa Berga, ki mu je na robu kazenskega prostora podaril žogo Kevin Strootman. V 67. minuti je izenačil Wesley Sneijder, na pravem mestu je bil po strelu od daleč Daryla Janmaata in odbiti žogi vratarja Robina Olsena.
Bolgarija je v 92. minuti s 4:3 ugnala Luksemburg, ki je bil po izenačenju na 3:3 v 91. minuti že na pragu velike točke, toda zadnji so se smejali gostitelji.
Trije goli Grčije ob koncu prvega polčasa
Pestro je bilo še v skupini H, v kateri je BiH upravičil vlogo favorita proti Estoniji in jo odpravil kar s 5:0. Najvišje uvrščena evropska reprezentanca na Fifini lestvici Belgija je pod novim selektorjem Robertom Martinezom nov ciklus začela z visoko zmago nad Ciprom (0:3). Dvakrat se je med strelce z glavo vpisal Romelu Lukaku.
Drugo največje razočaranje zadnjih kvalifikacij Grčija, ki je dvakrat izgubila s Ferci, si proti drugemu palčku Gibraltarju ni privoščila nove blamaže in s tremi zadetki v končnici prvega polčasa zmagala z 1:4.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2018

SKUPINA G

ALBANIJA - MAKEDONIJA 2:1 (1:0)
Sadiku 9., Balaj 89.; Alioski 51.
Tekma je bila v ponedeljek prekinjena v 77. minuti zaradi močnega naliva.


SKUPINA A

BOLGARIJA - LUKSEMBURG 4:3 (1:0)
Rangelov 16., Marcelinho 65., Popov 79., Tonev 92.; Joachim 60., 62., Bohnert 91.

ŠVEDSKA - NIZOZEMSKA 1:1 (1:0)
Berg 43.; Sneijder 67.

BELORUSIJA - FRANCIJA 0:0


SKUPINA B

ŠVICA - PORTUGALSKA 2:0 (2:0)
Embolo 23., Mehmedi 30.
RK: Xhaka 93./Švica

Švica:
Sommer, Lichtsteiner (70./Widmer), Schär, Djourou, R. Rodriguez, Behrami, G. Xhaka, Embolo, Džemaili (89./Fernandes), Mehmedi, Seferović (78./Derdiyok).

Portugalska: Rui Patricio, Cedric, Pepe, Jose Fonte, Guerreiro, Moutinho (68./Quaresma), W. Carvalho (46./Joao Mario), Adrien Silva, Nani, Eder (46./Andre Silva), Bernardo Silva.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (ŠPA)

FERSKI OTOKI - MADŽARSKA 0:0

ANDORA - LATVIJA 0:1 (0:0)
Sabala 48.


SKUPINA H
BIH - ESTONIJA 5:0 (2:0)
Spahić 7., 92., Džeko 23., Medunjanin 71., Ibišević 83.

CIPER - BELGIJA 0:3 (0:1)
Lukaku 13., 61., Carrasco 81.

GIBRALTAR - GRČIJA 1:4 (1:4)
Walker 26.; Mitroglou 10., Wiseman 44./ag, Fortounis 45., Torosidis 45.

Zadetka in vratnica s tekme Švica - Portugalska
Najzanimivejši utrinki ponedeljkovih tekem