Damir Krznar pravi, da so Mariborčani zelo motivirani, da krivuljo rezultatov obrnejo navzgor. Foto: www.alesfevzer.com
Damir Krznar pravi, da so Mariborčani zelo motivirani, da krivuljo rezultatov obrnejo navzgor. Foto: www.alesfevzer.com

“Vsak dvoboj med Mariborom in Olimpijo, ne glede na položaj na lestvici, je derbi. V derbiju pa favorita ni. Vedno lahko pride do izraza tudi dejavnik domačega igrišča, takšnih ali drugačnih okoliščin. Statistika, ki govori o razmerju medsebojnih tekem v Ljubljani od leta 2019, pa nam morda celo ustreza, saj obstaja pri teoriji velikih številk tudi tisti drugi del. Enkrat se bo zgodilo,” je za klubsko spletno stran pred derbijem, ki bo v soboto ob 20.15 v Ljubljani, povedal trener vijoličastih Damir Krznar.

Olimpija je lani na poti do naslova trikrat premagala Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je lani na poti do naslova trikrat premagala Maribor. Foto: www.alesfevzer.com

V zadnjih dveh krogih sta večna tekmeca izgubila proti Celju. Olimpija s 4:2 na domači zelenici, Maribor z 2:0 v gosteh. Toda predtem je Krznarjeva vrsta remizirala še z Domžalami in Rogaško, zmaji, ki bodo jesen prvič v klubski zgodovini preživeli v Evropi, pa so na zadnjih petih tekmah štirikrat slavili: “Skušam realno gledati na zadeve. Stanje ni dobro, ni pa katastrofalno. Drži, da smo nanizali serijo brez zmage. Rogaške ne bom več omenjal, proti Domžalam smo igrali slabo, proti Celju pa smo imeli v celotni sezoni, tudi če prištejemo evropske preizkušnje proti Maltežanom in Luksemburžanom, največ vstopov v zadnjo tretjino ter kazenski prostor nasprotnika. To je nekaj, kar lahko poudarimo in za kar se lahko oprimemo. Gre za določen kazalnik, hkrati pa pomeni izziv za nas kot strokovni štab, da izboljšamo učinkovitost."

Še naprej težave s poškodbami

"Seveda pa so številke tiste, ki so najbolj bistvene, o tem ni dvoma. Razumljivo nismo zadovoljni s podobo lestvice in svojim točkovnim izkupičkom. Morali bi imeti več točk. Situacije so pogosto podobne, nikdar pa popolnoma enake. Zaznali smo, da smo zašli v problematiko, ki je bila opazna že med prejšnjo sezono. Ob skoraj podobni fazi sezone. Ne bom rekel, da je šlo za ravnodušnost, ampak se je zgodilo, da so se fantje prepustili situaciji in prav s tem, kako spremeniti stanje duha, miselnost, smo se največ ukvarjali v prejšnjih dveh tednih," je dodal Krznar.

Še vedno mu preglavice pri sestavi igralskega kadra povzročajo poškodbe: “Ob Jakupoviću menim, da tudi naš kapetan ne bo mogel nastopiti. Milec ima bolečine v hrbtu. Soudani še ni nared za nastop, prav tako Kolar. S tem je nekoliko zmanjšan manevrski prostor v ofenzivnem delu, a je zdaj Castro v določeni prednosti pred drugimi. Imamo pa tudi pozitivno informacijo, od ponedeljka s polno obremenitvijo znova vadi Iličić, ki vedno prinese nekaj naši igri. S svojo kreativnostjo omogoča drugačne rešitve in moštvu veliko pomeni.”

Olimpija dosega veliko zadetkov, a jih precej tudi prejema

“Določene zadeve so podobne tudi pod vodstvom novega trenerja. Razlika je v prebujenju Nukića, ki znova igra in je pridobil trenerjevo zaupanje. Še vedno so napadalno usmerjena ekipa, ki dosega veliko zadetkov. A jih precej tudi prejema. Po nekaterih značilnostih se zdaj razlikujejo, saj pogosto igrajo z dvema zadnjima zveznima igralcema. Še vedno imajo v fazi otvoritvi igre, začetka napadov podobna načela, a je opazen tudi rokopis novega trenerja,” je hrvaški strokovnjak na mariborski klopi še povedal glede igre Olimpije.

“Pred nami je derbi, vedno tekma dodatnega pomena. Če je katera tekma lahko prelomnica, je to nedvomno derbi. Uspeh bi nam veliko pomenil in prinesel dodaten zagon v nadaljevanju sezone. Zavedamo se, da nam ni šlo po načrtih pred reprezentančnim premorom, naj bo zdaj novo poglavje znova v podobnem ritmu, kot je bil uvodni del sezone,” je pristavil Mark Strajnar.

Maribor bo pot iz krize iskal v Stožicah, kjer ni zmagal že štiri leta

8. krog, sobota ob 15.00:
ALUMINIJ – ROGAŠKA

Ob 17.30:
MURA – BRAVO

Ob 20.15:
OLIMPIJA – MARIBOR

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)

Nedelja ob 15.00:
KALCER RADOMLJE – DOMŽALE

Ob 20.15:
KOPER – CELJE

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)

Lestvica:                             
CELJE                6  5 1 0 17:5  16
KOPER                6  5 0 1 12:5  15
OLIMPIJA             6  4 0 2 18:12 12
MARIBOR              6  3 2 1 10:6  11
BRAVO                6  3 1 2  8:7  10
MURA                 6  2 0 4  7:14  6
DOMZALE              6  1 2 3  8:10  5
ALUMINIJ             6  1 1 4  8:11  4
KALCER RADOMLJE      6  1 1 4  4:10  4
ROGAŠKA              6  0 2 4  3:15  2