Na zadnjem derbiju sta Mariboru tri točke zagotovila Žan Vipotnik in Marko Božić. Foto: www.alesfevzer.com
Na zadnjem derbiju sta Mariboru tri točke zagotovila Žan Vipotnik in Marko Božić. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji na drugi strani v Stožicah – tekma se bo začela ob 17.30 – že lahko postanejo državni prvaki. Da bodo na vrhu nasledili večne tekmece, jih morajo premagati, ob tem pa v soboto Celje ne sme ugnati Tabora. V primeru osvojenih treh točk proti sežanski zasedbi, ki se bori za obstanek, bi Celjani ohranili sicer zares minimalne, a vseeno teoretične možnosti.

"Ne obremenjujem se s tem, kar prinaša zmaga ali poraz. Ne gledamo predaleč naprej. Težko je pričakovati, da bo Olimpija zapravila tako veliko prednost. Ne glede na to pa ostaja naše razmišljanje enako kot pred tedni ali meseci. Poskušali bomo zmagati na vsaki naslednji tekmi in potem bomo preštevali točke ter ocenili stanje na lestvici. Trenutno smo ekipa, ki je v zelo dobri formi in z mislimi le pri prvi naslednji tekmi. Zmaga v derbiju bi zmanjšala zaostanek, a bi bila pomembna tudi za ozračje pred nadaljevanjem prvenstva in pričakovanjem pokalnega polfinala,” je povedal trener Maribora Damir Krznar.

Njegove varovance po derbiju čaka še obračun z Domžalami v Ljudskem vrtu, zatem pa je na vrsti polfinale pokala z Bistrico. V drugem polfinalu se bo Olimpija pomerila z Aluminijem. Vodilni ekipi Prve lige sta seveda velika favorita proti drugoligašema, tako da se ljubitelji nogometa nadejajo še enega derbija, ki bi odločal o pokalni lovoriki. Ljubljančani so sicer dobili medsebojna obračuna v prvem delu sezone. V gosteh so slavili z 2:0, doma pa z 1:0. Mariborčani so bili nato februarja ob začetku spomladanskega dela boljši z 2:0.

Veseli me, da ohranja formo na želeni ravni. V prejšnjem obdobju je imel nekaj težav s poškodbo in je posledično prišlo tudi do nihanj v igri. Do njega smo bolj kritični kot do drugih, a to prenaša pokončno, na pravi način in je z odzivom potrdil, da je med našimi nosilci igre. Verjamem, da bo prispeval svoj delež tudi v derbiju. Pa naj bo to z golom, podajo ali posredovanjem v obrambi. Z igro na splošno ima pomemben vpliv na našo podobo.

Damir Krznar o Josipu Iličiću

Boj na sredini bo odločilen

“Kar je najpomembnejše, je, da je prisoten občutek veselja. Čaka nas tekma, ki ima dodaten naboj in bo imela prijetno podobo s tribun in s številnimi gledalci. Verjamem, da bomo ustrezno razpoloženi in bo ekipa v takšnem stanju kot na zadnjih tekmah. To nam daje dodatno mero samozavesti. Nekaj se vpraša, razumljivo, tudi nasprotnika, a menim, da lahko pričakujemo dobro tekmo z naše strani in gremo v Ljubljano odločno, igrali bomo na zmago,” optimistično dvoboj v Ljubljani pričakuje prvi mož vijoličaste stroke.

“Verjamem, da lahko uvrstimo med odločilne obrambno postavljanje in domiselnost v napadalnih zadolžitvah zvezne vrste. Obe zvezni vrsti sta zelo kreativni, ob primerjavah smo dokaj enakovredni in boj na sredini igrišča bo nedvomno odločilen v tej tekmi. Naša celotna zvezna vrsta je v dobrem stanju, opravlja veliko umazanega dela, a se odlikuje tudi s sposobnostjo globinskih podaj in ofenzivnim učinkom. Seveda pa bo za želen dosežek potreben ustrezen delež celotne ekipe. Morali bomo imeti razpoloženo začetno enajsterico, ob tem pa še pet igralcev, ki bodo dobili priložnost med tekmo,” je dodal.

Vračata se Repas in Vipotnik

Zaradi kartonov bo manjkal Ignacio Guerrico, se je pa skrajšal seznam poškodovanih. Krznarja tako veseli izboljšanje stanja Jana Repasa in Žana Vipotnika: "Žal smo še vedno in bomo dolgo brez Sikoška, toda kader smo v primerjavi s tekmo proti Kopru uspeli razširiti. Na četrtkovem treningu se je moštvu pridružil tudi Repas, Vipotnik je bil v delovnem ritmu že dan prej, vrnil se je tudi Mitrović in imeli bomo na voljo večje število kandidatov za nastop. Imamo nekaj igralcev, ki se bojujejo z virozo, a upam, da to ne bo vplivalo na sestavo moštva. Ostali smo brez Guerrica, ki ga moramo nadomestiti. Imamo nekaj predvidenih rešitev na levi strani, a je najbolj verjetno, da bo igral Šoštarič Karič."

Mariborski nogometaši so v zadnjem času večkrat izpostavili pozitivno energijo v slačilnici, ki je po besedah trenerja posledica pozitivnih rezultatov zadnjega obdobja: "To je lepo slišati, a je treba vedeti, da pozitivno energijo prinašajo rezultati. Težko je imeti dobro ozračje, če ni zmag in točk. Naj ta harmonija traja še dlje, vendar se zavedamo, da je dovolj ena vžigalica in vse lahko gre v drugo smer. Treba je ostati trdno na tleh, se ponižno lotiti obveznosti in brez velikih besed pričakovati tekmo. Želim si, da ostane osredotočenost le pri dogajanju na igrišču."

Vratar Jug si želi polne Stožice, da bo slavje vijoličastih slajše

31. krog, petek ob 20.15:
KOPER – GORICA

Sobota ob 15.00:
MURA – KALCER RADOMLJE

Ob 17.30:
DOMŽALE – BRAVO

Ob 20.15:
CELJE – CB24 TABOR SEŽANA

Nedelja ob 17.30:
OLIMPIJA – MARIBOR
Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


Lestvica:                             
OLIMPIJA          30 21  3  6 51:29 66
MARIBOR           30 16  6  8 63:35 54
CELJE             30 14  9  7 41:32 51
KOPER             30 13  7 10 39:29 46
DOMŽALE           30 11 11  8 42:34 44
MURA              30 10 12  7 40:36 42
BRAVO             30  8  6 16 28:33 30
KALCER RADOMLJE   30  6 12 12 27:49 30
GORICA            30  4 10 16 24:47 22
CB24 TABOR SEŽANA 30  3 12 15 25:56 21