Raul Florucz je bil na zadnjem derbiju v Mariboru zamenjan že v 26. minuti, potem ko so gostitelji povedli s 3:0, zdaj pa je eden izmed ključnih nogometašev Olimpije. V tej sezoni je dosegel devet zadetkov, od tega štiri na zadnjih štirih tekmah. Dvakrat se je med strelce vpisal v nedeljo v Domžalah. Foto: www.alesfevzer.com
Raul Florucz je bil na zadnjem derbiju v Mariboru zamenjan že v 26. minuti, potem ko so gostitelji povedli s 3:0, zdaj pa je eden izmed ključnih nogometašev Olimpije. V tej sezoni je dosegel devet zadetkov, od tega štiri na zadnjih štirih tekmah. Dvakrat se je med strelce vpisal v nedeljo v Domžalah. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so v spomladanskem delu prvenstva v ligi še neporaženi, zadnji poraz so doživeli prav 3. decembra v Ljudskem vrtu, ko so vijoličasti zmagali s 3:1. "Ne maram izgubljati, sploh ne na derbijih. Zapomnil sem si poraz v Mariboru, ki je bil zame najbolj boleč," je povedal trener Olimpije Zoran Zeljković. V Stožicah derbija še ni vodil, sredi septembra je bil ob zmagi z 2:1 na klopi še Portugalec Joao Henriques.

Direktor kluba Igor Barišić je v petek odločno zanikal namigovanja, da se Zeljkoviću po nekaj neprepričljivih predstavah in pokalnem izpadu proti Kopru maje stolček, v nedeljo pa so zeleno-beli v gosteh z 1:3 odpravili Domžale.

"Ko treniraš klub v svojem mestu, je vedno poseben občutek, na kar sem res ponosen. Živim svoje sanje. Po drugi strani zaradi tega čutim še večjo odgovornost. Javna podpora vodstva me pri tem ne bo uspavala. Želim pozitivne rezultate, zato ne bežim od odgovornosti. Velike stvari pa lahko narediš le dolgoročno, s pravo klubsko vizijo. Kot klub bomo morali storiti še marsikaj, da bomo znova dosegali vrhunske izide," poudarja Zeljković.

V zadnjem mesecu in pol od derbija proti vodilnemu Celju (1:1) je Olimpija ostala brez zmage tudi v gosteh proti Muri in Bravu Kostelu (obakrat prav tako 1:1) ter prejšnjo sredo doma proti Kalcerju Radomljam (2:2).

"Drži, da smo na trenutke proti ekipam, ki jih bi morali premagati, imeli težave v igri in nismo izkoristili priložnosti. Zdaj je podoba ekipe vsekakor boljša. Veseli me, da zadevamo iz različnih položajev, da smo nevarni kot ekipa in nismo odvisni od posameznika. Naredili bomo vse, da bi mi bili tisti, ki bomo narekovali ritem. V Domžalah smo bili tudi v obrambi veliko boljši, proti Mariboru bomo morali biti še toliko bolj. Upam, da bomo odigrali tako, kot znamo," je optimist trener zmajev.

Sorodna novica Šimundžo po remiju v Šiški žalosti različno dojemanje pravil v nogometu

Šimundža: Težko je izpostaviti favorita

Tudi Maribor je spomladi še brez ligaškega poraza, če ne upoštevamo tekme v Murski Soboti, ki jo je po incidentu s topovskim udarom izgubil za zeleno mizo. Po nizu štirih zmag je v nedeljo z 1:1 remiziral pri Bravu.

"Na derbiju želimo potrditi, da je smer, v katero gremo, prava. Stanje v ekipi je spodbudno. Z izjemo Andraža Žiniča, ki ima želodčne težave, so preostali igralci na voljo. Težko je v tem dvoboju izpostaviti favorita. Tekmeci so v vlogi gostiteljev in so pred nami na lestvici, za nas pa je najpomembneje, da ustrezno odgovorimo na zahteve derbija. To je tisto, kar si najbolj želim. Verjamem, da bo stadion dobro zapolnjen, čeprav je to v Ljubljani težko predvideti. Včasih je nepričakovano poln, včasih nepričakovano prazen. Olimpija ima svoje dobre lastnosti, moštvene in posamične. Morda prav zaradi individualnosti delujejo, da niso kolektivni, ampak imajo svoje zamisli in principe. Imamo pa svojo kakovost seveda tudi mi," je dejal trener Ante Šimundža.

Pred dvema dnevoma Mariborčani niso bili zadovoljni s sojenjem Mateja Juga, predvsem zaradi nepravilno razveljavljenega zadetka v prvem polčasu, ko bi povedli z 0:2. Tokrat bo sodil mladi sodnik Martin Matoša, ki je doma iz Notranjih Goric na obrobju Ljubljanskega barja. "O sodniku pred tekmo nikdar nisem razmišljal, ampak le o svoji ekipi. Ne želim trošiti energije za zadeve, na katere nimam vpliva," je poudaril Šimundža.

Preloženi tekmi

Sreda ob 18.30:
OLIMPIJA - MARIBOR

Sodnik: Martin Matoša (Notranje Gorice)

Četrtek ob 16.00:
DOMŽALE - KOPER


Lestvica

Slovenska nogometna liga, 2023-2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
1.
Celje
33 23 6 4 71:29 75
2.
Olimpija Ljubljana
33 18 9 6 68:41 63
3.
Maribor
33 17 9 7 61:32 60
4.
Bravo Kostel
33 11 12 10 39:40 45
5.
Koper
33 11 11 11 46:45 44
6.
Mura
33 11 8 14 40:52 41
7.
Domžale
33 12 3 18 47:55 39
8.
Rogaška
33 9 6 18 34:58 33
9.
Kalcer Radomlje
33 6 10 17 30:49 28
10.
Aluminij
33 7 6 20 31:66 27