Nova sezona nogometnega prvenstva se bo začela prihodnji konec tedna. Foto: www.alesfevzer.com
Nova sezona nogometnega prvenstva se bo začela prihodnji konec tedna. Foto: www.alesfevzer.com
Milan Mandarič
MIlan Mandarić je bil predsednik Kopra v letih 2006 in 2007. Ob ločitvi je ostal 1,3-milijonski dolg. Foto: www.alesfevzer.com
Mandarić bo izpodbijal prisilno poravnavo Kopra

Milan Mandarić se je prvi dan poletja odločil razdreti dogovor s koprskim nogometnim klubom. Ta je tako postal insolventen, od prvega julija pa je v postopku poenostavljene prisilne poravnave.

14. januarja 2014 smo poročali, da se je Koper z Milanom Mandarićem dogovoril o postopnem poplačilu dolga. Takrat so nam postregli s skupno številko 689.000 evrov. Strani sta se dogovorili, da bo klub na mesec odplačal 4000 evrov, poleg tega naj bi si dolžnik in upnik do vračila celotnega dolga razdelila polovico dobička od vsakega prestopa nogometaša iz Kopra.

Spletni portal Siol.net, ki je v sredo prvi objavil zgodbo o insolventnosti koprskega kluba, ugotavlja, da Koper dolguje zdajšnjemu predsedniku ljubljanske Olimpije približno 1.000.000 evrov.

Nekdanji predsednik Kopra Ante Guberac nam je povedal, da bi morala biti po njegovem vedenju vsota dolga okrog 300.000 evrov, seveda če je klub redno plačeval dogovorjeni mesečni znesek in če sta bila v skladu z dogovorom izpeljana prestopa Domna Črnigoja v Lugano in Marka Krivičiča v Bologno.

Kakor koli, Milan Mandarić naj bi zdaj odstopil od dogovora, s tem pa je pahnil Koper v insolventnost. Olimpijin predstavnik za stike z javnostmi Aljoša Vekić nam je povedal, da je Milan Mandarić do ponedeljka na dopustu in do takrat ne bo dajal izjav.

Koprski klub je v četrtek, to informacijo nam je potrdil predsednik Valter Valenčič, na okrožno sodišče vložil predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave. Ta se je dan pozneje tudi začela. Valenčič nas je za vse druge informacije napotil na službo za stike z javnostjo.

Med upniki se je, in to z zneskom, ki presega 2.000.000 evrov, pojavilo podjetje Swiss Sport Agency z Maršalovih otokov. Po podatkih, s katerimi razpolaga Siol, je podjetje povezano z agentom nogometašev Andyjem Baro, ki tesno sodeluje s koprskim klubom. Če podatki držijo, bo imelo to podjetje odločilno besedo pri glasovanju o poenostavljeni prisilni poravnavi. Mandarić bi tako izgubil škarje in platno.

Z Baro nam ni uspelo vzpostaviti stika. Iz službe za stike z javnostmi Mestne občine Koper pa so popoldne sporočili, da je župan Boris Popovič z zadevo seznanjen, "saj je Mandarić prek svojega odvetnika Francija Matoza klubu zagrozil, da bodo blokirali račun in uničili ter zaprli klub". Popovič je še sporočil, da si vodstvo kluba tega ne sme in ne more privoščiti, zato je kot dober gospodar reagiralo v skladu z zakonom. K temu je dodal, da ni pri vsej zadevi nobenih čudnih ozadij.

Skupaj je po podatkih iz predloga prisilne poravnave nogometni klub Koper dolžen več kot 3,6 milijona evrov.

Mandarić bo izpodbijal prisilno poravnavo Kopra