Dušan Kosič v zadnjih tednih na klopi Olimpiji ne preživlja najlepših časov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dušan Kosič v zadnjih tednih na klopi Olimpiji ne preživlja najlepših časov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stožice
Stožice so na večini tekem v letošnji sezoni kazale klavrno podobo. Tudi na nedeljski tekmi se je zbralo samo 500 gledalcev. To je uradna ocena, najbrž pa jih je bilo še nekaj manj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija - Hit Gorica
Novogoričani so z nedeljsko zmago na lestvici "preskočili" Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Green Dragonsi
Green Dragonsi stojijo Olimpiji ob strani v dobrem in slabem, žal pa se nekateri njihovi člani v nedeljo niso izkazali, ko so se nekajkrat neprimerno oglasili, ko je bil pri žogi temnopolti napadalec Gorice Vicente. Klubi v tujini za rasistične izpade navijačev plačujejo kazni, se bo to zgodilo tudi pri nas? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dare Vršič
Dare Vršič je zadel za vodstvo Olimpije z 1:0, v drugem polčasu pa je bil neviden. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija
Olimpijini nogometaši so po koncu jesenskega dela sezone navijačem poklonili svoje drese. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dalibor Radujko
Dalibor Radujko je z avtogolom omogočil zmago Hitu Gorici. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Danes je imel izvršni odbor kluba sestanek, na katerem je bil tudi Ačimović. ''Zaradi nekaterih zapisov v medijih moramo poudariti, da izvršni odbor ni obravnaval nikogaršnje odstopne izjave in da nihče od prisotnih odstopne izjave ni podal, torej nadaljujemo po začrtani poti brez kadrovskih sprememb. Beseda je tekla o rezultatskem in organizacijskem napredku članske ekipe in ekip mladinskega pogona in otroške nogometne šole v iztekajočem se koledarskem letu, govora pa je bilo tudi o smernicah delovanja kluba v prihodnje. Kot vedno, vas bomo o vseh prihajajočih klubskih aktivnostih pravočasno obveščali," so pri Olimpiji zapisali v izjavi za javnost.
Kosič v neprijetnem položaju
Športni direktor Ačimović tako ostaja v klubu, čigar predsednik je Izet Rastoder. Mileta včeraj ni bilo v Stožicah na zadnji tekmi jesenskega dela Prve lige si proti Hitu Gorici. Po besedah predstavnika kluba za odnose z javnostmi Tineta Zupana je zbolel, a so številni hitro začeli ugibati, ali ni v ozadju vendarle kaj drugega in da z Rastoderjem ne najdeta več skupnega jezika glede prihodnosti.
Ob tem se stolček maje trenerju Dušanu Kosiču, ki pa ga v bistvu "menjajo", vse odkar je prišel v klub lani septembra. Vodilni možje kluba očitno iščejo novega trenerja. V zadnjih dneh se je v povezavi s tem omenjal Milan Miklavič, vedno je aktualen tudi trenutno "brezposelni" Bojan Prašnikar, ki si je včerajšnjo tekmo ogledal v družbi nekdanjega trenerja Olimpije Roberta Pevnika, zdajšnjega prvega moža drugoligaša Radomlje. Priprave na spomladanski del sezone bodo zeleno-beli sicer začeli 10. januarja.

Z domačim porazom začeli in končali jesenski del
Olimpija po 21 krogih za vodilnim Mariborom zaostaja debelih 15 točk, toliko kot Gorica, ki jo je z nedeljsko zmago z 2:1 celo prehitela na drugem mestu. Vijoličasti so si to prednost priigrali v pičlih 10 krogih, saj sta bila po 11. krogu večna tekmeca izenačena, oba sta imela po 21 točk. Konec septembra so imeli zmaji priložnost, da se prvič povzpnejo celo na vrh lestvice, ko je Maribor zaradi evropske tekme počival, a so tedaj klonili prav v Novi Gorici. Belo-modri so jim včeraj zadali prvi domači poraz po tistem v uvodnem krogu proti Celju (0:3).

Po srečanju se je Kosič zelo razgovoril, novinarska konferenca, na kateri je bil navzoč še trener Gorice Miran Srebrnič, je trajala kar 20 minut. "Sezono smo si želeli končati z zmago. V prvem delu tekme smo poskušali prikazati igro, ki nas je krasila v jesenskem delu sezone, in to nam je uspevalo. Po vodstvu pa smo začeli delati nerazumljive napake in bili na koncu kaznovani. Gorica je vzela tisto, kar smo ji ponudili, in čestital bi ji za zmago. V drugem polčasu smo bili v igri na "horuk" nenevarni. Še takrat, ko bi lahko pred vrati kaj več dosegli, smo slabo reagirali in tekmo končali s porazom," je bil Kosičev komentar, potem ko je Olimpija petič v tej sezoni ostala brez točk. Takole pa je odgovarjal na druga vprašanja ...

Skozi vso sezono je pri vas šepala realizacija, še posebej mladih napadalcev. Verjetno s tem ne morete biti zadovoljni?
Ni enostavno igrati napadalnega nogometa. Veliko lažje je čakati na tekmečevo napako. Jaz sem od fantov vedno zahteval, da so oni tisti, ki igrajo. Že na začetku sezone sem povedal, da bomo včasih izpadli malo naivni. Naša igra podaj je temeljila na hitri in natančni igri, če tega nismo počeli, smo imeli težave s tekmeci. Fantom ni bilo enostavno, ker smo vztrajali pri tem, čeprav sem dobival namige, da bi mogoče tudi mi morali igrati malo bolj preračunljivo. Moj cilj je bil, da si Olimpija, kamor koli pride, zasluži spoštovanje. Uspelo nam je z izjemo teh zadnjih tekem, kjer smo si res ustvarili velik zaostanek. Nismo imeli tako dolge klopi, da bi lahko spočili nekatere nosilce igre. Potem so se še poškodovali nekateri igralci, ki so se pri tej igri zelo izkazali (Omladič, Lovrečič, Ranić ...). Fantje so mladi, čas bo pokazal, ali so dovolj kakovostni in je bilo le slučajno to, kar se nam je zdaj dogajalo, ali pa je to enostavno preveč za njih, tudi zaradi pritiska. V Olimpiji je malo drugače igrati kot drugje. Verjemite mi, da so drugi klubi proti Olimpiji gotovo kazali za 20 odstotkov več kot proti drugim. To sem ugotovil, ko sem si ogledal druge tekme. Verjetno je bilo tako tudi proti Mariboru, ki pa mu je nekako na eleganten način uspelo to kaznovati, mi smo se pa "matrali". Posledično je nastala tudi ta razlika. Gotovo bi se dalo narediti več. Upravi kluba oziroma ljudem, ki o tem odločajo, bom tudi ponudil svojo odgovornost. Vidim, da se o tem že razglablja. Ko bomo opravili analize, bomo videli, kako naprej. Še enkrat bi se zahvalil navijačem, ki so nas spremljali skozi celoten del sezone, hkrati pa se jim opravičujem za nastalo razliko. Igralcem in meni ni lahko, da se je naredila taka razlika, verjamem pa, da so fantje javnosti pokazali, da so pravi. Nekateri so dali Olimpiji ogromno in se jim ob tej priložnosti tudi zahvaljujem. Ni jih malo, ki so pokazali, da lahko nosijo Olimpijin dres.

Ste plačali davek tudi zgodnjemu začetku sezone, saj ste prvo evropsko tekmo odigrali že konec junija?
Januarja smo imeli dobre priprave. Potem je bilo med lansko in letošnjo sezono samo pet dni odmora. Dejstvo je, da smo imeli na evropskih tekmah na začetku sezone ogromno željo, da bi se tam izkazali, kar nam je do neke mere uspelo. V Olimpijo smo dobili tudi nekatere igralce, ki so morali dati svoj delež, da bi si mogoče poiskali druge klube. To so zelo dobro naredili in kljub nekaj slabšim tekmam na koncu so še vedno iskana roba. Sami veste, kateri igralci so pokazali nivo, ki je pravi tudi za Evropo. Ob nekaterih ponudbah, ki se že pojavljajo tudi v medijih, verjetno ne bo realno, da se te fante zadrži. Mogoče pa se lahko zgodi tudi to, bomo videli. Imamo tudi svoje želje za nakupe, a sami veste, kakšna je situacija in kako je s temi zadevami. Moram priznati, da smo v zadnjem času čakali, da se sezona konča in da nismo igrali več 100-odstotno tako, kot smo si zastavili. Natančnost in tudi želja nista bili več pravi, prav tako ti lahko kdaj obrne hrbet tudi sreča. Morali bi si bolj želeti in kaznovati napake tekmecev, ki so se dogajale, ampak kot po pravilu smo bili prepozni. Polpriložnosti enostavno nismo znali realizirati.

Koliko vas pri delu ovira iskanje novega trenerja? Vam vsaj povedo, ali ga iščejo oziroma ne iščejo ali je vse skupaj skrivnost?
To ni bila skrivnost vse od prvega dne, ko sem prišel v klub. Verjamem, da je Olimpija zanimiv klub za številne trenerje. Hvaležen sem za ponujeno priložnost. Če bi se s tem obremenjeval, verjetno ne bi prišel, do koder sem.

Se vam ne zdi, da ste veliko točk izgubili na račun ustvarjanja "umetniškega" vtisa, Maribor pa je na drugi strani na t. i. malih tekmah vztrajno pobiral točke?
Se strinjam. Ko smo ustvarjali to igro, ni bilo enostavno in je včasih izpadlo naivno. A smo vztrajali in večkrat je bilo relativno dobro. Vem, da so bile vse naše tekme zanimive, tudi tiste, na katerih smo izgubili, so bile odprte. Želel bi si, da bi čim več trenerjev igralo na ta način, potem mogoče tudi tribune ne bi bile prazne. Da tega ni, pa je verjetno posledica tega, da nam vsem krojijo usodo rezultati. Seveda bi si kot trener želel 30 pravih igralcev in sladke skrbi pri njihovi "rotaciji". Na koncu nam lahko očitate, da si nismo zgradili večje ekipe, a poškodbe so nepredvidljive. Če se trije, štirje fantje ne bi poškodovali, verjamem, da bi se izteklo drugače. Bodite pa prepričani, da sem gotovo še bolj razočaran, da toliko zaostajamo za Mariborom, kot vsa športna javnost. In to peče. Nekaj časa je kazalo celo, da smo boljši in da si lahko mi pripravimo prednost. Potem se nam nekaj tekem ni poklopilo, za kar smo bili delno krivi sami, delno pa nekatere druge okoliščine. Začeli smo izgubljati stik, še dodaten pritisk na nas pa je bil, ker Maribor ni izgubljal točk. Vedno bolj smo bili nervozni in to se nam je poznalo, ker smo želeli najboljše in biti prvi. Mariboru pa je vsekakor treba iskreno čestitati.