Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

V 2. slovenski nogometni ligi bo morala vsaka ekipa tekmo začeti z dvema nogometašema, ki imata pravico nastopa za reprezentanco do 21 let, v ekipo za tekmo pa bo klub moral prijaviti deset doma vzgojenih igralcev, je sporočila Nogometna zveza Slovenije.

Predlog strokovne službe NZS-ja o obveznem vključevanju mladih slovenskih nogometašev v 1. in 2. slovenski nogometni ligi je potrdil izvršni odbor NZS-ja. S tem želijo zagotoviti učinkovitejši razvoj slovenskih nogometašev. V preteklosti so bili klubi finančno stimulirani, v kolikor so vključevali mlade slovenske igralce, zdaj pa to postaja obveza.

Kdo je doma vzgojeni igralec?

Doma vzgojeni igralec je igralec, ki je bil med 15. in 21. letom starosti ne glede na njegovo državljanstvo ali starost v svojem trenutnem klubu ali drugem slovenskem klubu neprekinjeno ali prekinjeno registriran za obdobje najmanj treh tekmovalnih sezon oziroma 36 mesecev.

Strokovna služba NZS-ja in delovna skupina pod vodstvom Martina Koželja in Mirana Pavlina je pripravila analizo vključevanja mladih in doma vzgojenih igralcev od 1. do 15. kroga v Prvi ligi Telemach in 1. do 14. kroga 2. slovenski nogometni ligi. V letošnji sezoni je s povprečjem 11,4 vseh deset prvoligašev izpolnjevalo pogoj doma vzgojenih igralcev, medtem ko je v 2. slovenski nogometni ligi s povprečjem 13,3 pogoj doma vzgojenih igralcev izpolnilo 12 od 16 klubov.

58 odstotkov igralcev, ki so nastopili na tekmah v 1. slovenski nogometni ligi, izpolnjuje pogoj doma vzgojenih igralcev, v drugi ligi pa je skupen odstotek takšnih igralcev 70 odstotkov.