Maribor je v prvem polčasu trikrat zatresel mrežo Olimpije, a obveljal je zgolj zadetek Hillala Soudanija iz 15. minute. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor je v prvem polčasu trikrat zatresel mrežo Olimpije, a obveljal je zgolj zadetek Hillala Soudanija iz 15. minute. Foto: www.alesfevzer.com

V polnem Ljudskem vrtu so si prvi priložnost priigrali Ljubljančani, in sicer v 10. minuti, ko je iz hitrega protinapada desno vratarjevo vratnico zatresel Peter Agba. Kmalu zatem, natančneje pet minut pozneje, se je izid spremenil.

Zimzeleni Josip Iličić je vlekel vse niti v igri Maribora, z odličnimi podajami je zalagal svoje soigralce v napadu. Foto: www.alesfevzer.com
Zimzeleni Josip Iličić je vlekel vse niti v igri Maribora, z odličnimi podajami je zalagal svoje soigralce v napadu. Foto: www.alesfevzer.com

Josip Iličić, nedvomno prvo ime srečanja, je z leve strani pred vrata poslal uporaben predložek, vratar Matevž Vidovšek je 'zaplaval' v prazno, El Arabi Hillal Soudani pa je iz bližine zatresel nebranjeno mrežo za 1:0 in poskrbel za veliko navdušenje na mariborskih tribunah.

Po slabe pol ure igre je Iličić vodstvo vijoličastih podvojil, a je bil zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, v katerega se je ujel Soudani. Na drugi strani je bilo vroče že nekaj trenutkov pozneje, ko so Ljubljančani gostitelje potisnili v njihov kazenski prostor, Davidu Sualeheju ni uspelo žoge strpati v mrežo skozi gosto postavljeno obrambo.

V sodnikovem dodatku prvega polčasa so Mariborčani zadeli še tretjič, a še drugič zadetek ni obveljal zaradi prepovedanega položaja. Ob predložku z desne strani na drugo vratnico se je v zanko prepovedanega položaja ujel Arnel Jakupović, ki je iz bližine sicer rutinirano zadel, a je ostalo pri 1:0.

Nogometaši Olimpije so izenačili po slabi uri igre. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Olimpije so izenačili po slabi uri igre. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor je na prvenstveni lestvici za dve točki prehitel Olimpijo. Do konca sezone je še ena tekma. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor je na prvenstveni lestvici za dve točki prehitel Olimpijo. Do konca sezone je še ena tekma. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je drugi polčas začela udarno, v 52. minuti je Agba z roba kazenskega prostora ogrel dlani domačega vratarja Ažbeta Juga, po slabi uri igre pa so gostje vendarle izenačili. Po lepi akciji, ki se je začela z dolgo diagonalo na levo stran, je proti vratom sprožil Sualehe, žoga se je nazadnje odbila od noge Ivana Durdova in pristala v mreži. Po daljšem pregledu posnetka VAR-a (sprva je kazalo na avtogol mariborskega kapetana Martina Milca) je zadetek obveljal. 1:1.

Mariborski navijači so obmolknili, a na nov zadetek v Olimpijini mreži jim ni bilo treba čakati prav dolgo. V 66. minuti je namreč po Iličićevem predložku iz kota s pravim projektilom z glavo pod prečko žogo poslal Pijus Širvys.

Olimpija je do konca derbija iskala novo izenačenje, a zaman. Bolj ko se je bližal zadnji sodnikov žvižg, bolj obupani so bili poskusi Ljubljančanov, ki so sicer nekajkrat nevarno zapretili gostiteljem, ki pa so v zaključku tekmo mirno pripeljali do konca. Resda je nekajkrat zavrela kri na zelenici, a to derbija ni skazilo.

Do konca sezone je še en krog: Maribor bo na Obali gostoval pri Kopru, Olimpija pa doma na ljubljanskem derbiju gosti Bravo Kostel. Obe tekmi bosta prihodnjo nedeljo ob 17.30.

Poln Ljudski vrt videl domačo zmago na večnem derbiju
Zadetki s tekme Maribor - Olimpija
V Ljudskem vrtu so nogometni navdušenci pripravili izjemno vzdušje, Green Dragonsi so med drugim poskrbeli za baklado. Foto: www.alesfevzer.com
V Ljudskem vrtu so nogometni navdušenci pripravili izjemno vzdušje, Green Dragonsi so med drugim poskrbeli za baklado. Foto: www.alesfevzer.com
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Gostje iz Kidričevega učinkovitejši
Aluminij je v Rogaški Slatini slavil s 4:1. Slatinčani, ki so pogrešali kaznovanega Di Matea Lovrića, so bili sicer prvi, ki so imeli veliko priložnost, ko je v 10. minuti Alen Korošec prišel po levi strani pred Lana Jovanovića, vendar je ta dobro posredoval. Gosti, brez kaznovanih Sandra Jovanovića in Tina Martića, so bili prvič nevarni v 18. minuti, ko je Tin Matić s prefinjenim strelom za malo zgrešil cilj. Je bil pa natančnejši Rok Schaubach v 23. minuti, ko je po kotu zadel iz bližine, potem ko mu je Ajdin Mulalić s slabim izbijanjem podaril žogo. Malce pozneje je Matić žogo poslal čez gol, v 28. minuti pa se je Mulalić izkazal, potem ko se je izvrstno odzval po strelu Gala Gorenaka z glavo s petih metrov. Je pa odločnejši Aluminij podvojil prednost, ko sta Barnabas Tanyi in Tom Kljun šla v protinapad, ta pa je nato na koncu žogo poslal pod prečko z 2:0.

Zadnji Aluminij izjemno učinkovit v Rogaški Slatini

Aluminij ob polčasu vodil s 4:0
V 42. minuti je Tanyi še povečal prednost Kidričanov, ko je po Kljunovi podaji zadel malce z desne strani kazenskega prostora. Isti igralec pa je v sodniškem dodatku še povečal svoj strelski izkupiček, ko je prišel v kazenski prostor in žogo z močnim strelom poslal pod prečko.
Slatinčani so pozneje v enem napadu nekajkrat zapored poskusili s streli, vendar na koncu žogo poslali visoko čez prečko. V prvi nevarni akciji v drugem polčasu je Erico Castro prišel do strela z glavo, izkazal se je Lan Jovanović. Ta je uspešno posredoval tudi v 55. minuti po novem poskusu gostiteljev z glavo. Gostitelji so zmanjšali zaostanek v 63. minuti, ko je Patrik Mijić po Castrovi podaji prišel pred Lana Jovanovića in ga ugnal za svoj deseti gol sezone. Sledilo je mirnejše nadaljevanje brez posebnih nevarnosti za ena ali druga vrata, v 81. minuti pa je znova z glavo streljal Castro, vendar zgrešil cilj.

Radomlje pred zadnjim krogom s točko prednosti pred Aluminijem

Radomlje za zdaj ubranile deveto mesto
Na lokalnem derbiju so se Domžale in Radomlje razšle z remijem 1:1, s čimer so Radomljani pred zadnjim krogom ohranili točko prednosti pred Aluminijem.

Ne glede na razplet primera Rogaške bo desetouvrščeni klub izpadel v 2. SNL, devetouvrščeni pa bo odigral dodatne kvalifikacije z drugim iz druge lige.

Če bo Rogaška ostala brez licence, se bo za popolnitev desetčlanske Prve lige izvedlo dodatno licenciranje, pri čemer pa bi bil izpadli klub v prednosti, saj sta tako Aluminij kot Kalcer Radomlje pridobila zahtevano prvoligaško licenco.


35. krog:
ROGAŠKA – ALUMINIJ 1:4 (0:4)
800; Mijić 63.; Schaubach 23., Kljun 36., Tanyi 42., 45.

DOMŽALE – KALCER RADOMLJE 1:1 (1:1)
1000; Šturm 11.; N'Landu 35.

MARIBOR – OLIMPIJA 2:1 (1:0)
10.460; Soudani 15., Širvys 66.; Durdov 57.

Nedelja ob 15.00:
CELJE – KOPER

Ob 17.30:
BRAVO KOSTEL – MURA


Lestvica:                              
CELJE           34 23  6  5  72:32  75 
MARIBOR         35 19  9  7  66:34  66 
OLIMPIJA        35 18 10  7  69:43  64 
KOPER           34 12 11 11  49:46  47 
BRAVO KOSTEL    34 11 13 10  40:41  46 
MURA            34 11  9 14  40:52  42 
DOMŽALE         35 12  4 19  49:59  40 
ROGAŠKA         35  9  6 20  35:63  33 
KALCER RADOMLJE 35  7 11 17  32:50  32 
ALUMINIJ        35  8  7 20  36:68  31