Olimpija drvi k jesenskemu naslovu, Maribor prebrana knjiga

V najnovejši epizodi radijskega nogometnega podkasta Žoga je okrogla je v ospredju drugi večni derbi slovenskega prvenstva. Premoč v polju je Olimpija kronala z enajstmetrovko v zadnjih minutah sobotnega dvoboja.

Riera ugnal Krznarja

Boštjan Janežič je ljubljansko zmago pripisal predvsem španskemu trenerju Alberu Rieri: "Dvakrat je med tekmo Riera menjal postavitev. Ko je namesto Estrade v igro poslal Lasickasa, je igral s tremi branilci, potem pa je še na drugi strani Karamatića zamenjal z Ziljkićem in spet zaigral s štirimi, od katerih je bil eden tako rekoč na krilu. Na levi so Ljubljančani igrali višje, živahni Ziljkić je pošiljal žoge v kazenski prostor. Riera je spet dobro reagiral med tekmo, čeprav so Mariborčani vedeli, da Riera pogosto ne vztraja z igralnim sistemom in da ima tudi dovolj kakovostni kader, da si to lahko privošči."

Sorodna novica Riera: Mi smo si želeli tri točke, naš tekmec ne

Riera je po tekmi poudaril, da je Olimpija pod njegovim vodstvom ekipa, ki vedno igra na tri točke in ne glede na nasprotnika poskuša izzvati njegove napake. Maribor se je v Stožicah spet postavil precej obrambno in sprejel podrejeno vlogo, kar verjetno moti marsikaterega privrženca vijoličastih. Jože Pepevnik meni, da je tudi Damir Krznar kot trenerji pred njim v takšno igro vsaj deloma prisiljen: "Proti Olimpiji očitno Maribor mora tako igrati. Proti drugim klubom ima kakovostno prednost oz. jim parira. Pa tu ne gre toliko za samo kakovost igralcev kot za njihovo specifičnost. Riera je po tekmi odkrito povedal, da je Olimpija igrala z visokim tempom, ker ima Maribor Tolića in Kronavetra, ki težko oz. nerada tečeta za žogo. Mariborčani imajo za slovensko ligo kakovostno ekipo, ki pa deluje kot prebrana knjiga. Ve se, kaj se lahko od teh igralcev pričakuje, kako se nanje pripraviti. Olimpija je vsaj v slovenskem okviru precej bolj nepredvidljiva ekipa."

Sorodna novica Krznar pri -16 točkah pravi, da Maribor ni slabši od Olimpije

Celjani uspešni doma

Olimpija ima zdaj že šestnajst točk prednosti pred Mariborom, pogojno rečeno pa ji najbolje sledita Koper in Celje, ki zaostajata za šest točk. Koprčani so v tem krogu doma remizirali z Goričani, Celjani pa so za svojo sedmo zaporedno domačo zmago z 1:0 ugnali Sežance.

"Zelo pomembna zmaga za Celje, zelo težko prigarana. Spet so Celjani zmagali zavoljo posamične kakovosti, s sijajnim prostim strelom Popovića," razmišlja Marko Cirman. "Pri Celju niti ni opaziti nekih taktičnih vzorcev, težko je vedeti, kako bodo igrali. Vsakič izskoči kak posameznik, Janjičić, Popović, Ikwuemesi. Brez slednjega Celjani zelo težko dosegajo gole, trener Pilipčuk je zaradi slabe igre proti Muri tokrat posedel tudi Gbambleja, zato je imela ekipa težave v kreaciji proti nizko postavljenemu Taboru. Nenavadna je tudi vratarska menjava, doslej dobrega Rozmana je ukrajinski trener poslal na klop in v vrata prvič v sezoni postavil Raduho. Je pa res, da so nameni celjskih lastnikov jasni, zanje je v večjem interesu, če igra deset let mlajši vratar."

Sorodna novica Olimpija (številčno in terensko) premoč na derbiju kronala z bele točke v 92. minuti

Daku zanesljivo prvi strelec

Kar zadeva posameznike, v slovenskem prvenstvu izstopa tudi Mirlind Daku. 24-letni kosovski napadalec je z desetimi goli – dva je dosegel proti Radomljam v ponedeljek – prvi strelec lige, pred zasledovalci ima že štiri gole prednosti.

"Zame je Mirlind Daku trenutno najboljši nogometaš v ligi," o napadalcu Mure razlaga Jože Pepevnik. "Ne samo zato, ker je prvi strelec. Že v drugi polovici lanske sezone sem trdil podobno. Veliko prispeva h gradnji akcij Mure, ni samo napadalec, ki bi dosegal gole in čakal na končni udarec. Celta Vigo naj bi se zanimala zanj, če bi med klubi – še vedno je namreč posojen iz Osijeka – prišlo do dogovora, s katerim bi bili vsi zadovoljni, ga Mura verjetno ne bo ovirala. Je pa res, da je Damir Čontala zelo odvisen od Dakuja in ga vsaj še nekaj časa nujno potrebuje. Če ne drugače, pa zato, da se spet utrdi na trenerskem stolčku."

Omizje je v tokratni epizodi govorilo tudi o VAR-odločitvah na derbiju, razmerju med navijaško skupino Green Dragons in upravo Olimpije, vratarskih menjavah pri Celju, evropskih ligaških derbijih, v zadnjem delu oddaje pa sledijo tudi tri kviz vprašanja.