Derbi v Ljudskem vrtu se je (19. februarja) ob neprimernem vedenju navijačev obeh ekip končal z izidom 2:0 za Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Derbi v Ljudskem vrtu se je (19. februarja) ob neprimernem vedenju navijačev obeh ekip končal z izidom 2:0 za Maribor. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija bo morala plačati 5450 evrov. Na NZS-ju so kazen utemeljili z nešportnim in neprimernim vedenjem navijačev, prižiganjem večje količine bakel, povzročitvijo prekinitve tekme, večkratnim žaljivim skandiranjem in neprimernim vedenjem do sodnikov, nasprotnih navijačev in ekipe, uničenja stolov in varovalne ograje ter metanja stolov proti gasilcem, na varnostnike in domače navijače na sosednji tribuni. Upoštevali so predkaznovanost, kot olajševalno okoliščino pa opravičilo kluba.

Zaradi podobnih razlogov – nešportnega in neprimernega vedenja navijačev, večkratnega prižiganja večjega števila bakel in bakel, odvrženih na in ob igrišče, večkratnega žaljivega skandiranja in neprimernega vedenja do sodnikov, nasprotnih navijačev in ekipe, večkratnega metanja folij in papirjev ter manjših predmetov in povzročitve prekinitve tekme – je Maribor, ob upoštevanju olajševalne okoliščine (opravičilo kluba), moral odšteti 4250 evrov.

Maribor je dobil kazen tudi zaradi izgredov na nedeljski tekmi 23. kroga proti Celju, a je bil znesek manjši – 900 evrov. 350 evrov mora plačati tudi Mura.

Sorodna novica Maribor nadigral Olimpijo, junaka vijoličastih Brnić in Jug

Riera (najmanj) brez tekme proti Radomljam

Jasno je že tudi, da trener Olimpije Albert Riera ne bo smel voditi ekipe s klopi na sobotni tekmi proti Radomljam v Stožicah. Disciplinski sodnik ga je namreč suspendiral, ker se je v soboto ob koncu srečanja v Kopru zapletel v spor s trenerskim štabom na klopi kanarčkov. Po trditvah Koprčanov je žaljenje klubskih uslužbencev nadaljeval tudi po tekmi. Kako dolg bo suspenz, še ni znano.

V koprskem klubu so se na dogodke odzvali z izjavo za javnost. "Ob vstopu v hodnik z garderobami je Albert Riera naletel na predsednika Kopra Anteja Guberca in ga popolnoma neizzvan napadel z besedami: 'What is your problem?' ('Kaj je tvoj problem?'). To je ponovno privedlo do množične konfrontacije. Ko je celotna delegacija Olimpije zapuščala stadion Bonifika, pa je Riera po tem, ko je zagledal športnega direktorja Kopra Ivico Guberca, proti njemu zakričal: 'Gypsy!' ('Cigan!'). Svoje žaljivo vedenje je Riera nadaljeval in skozi celotno dolžino hodnikov Bonifike vpil: 'Gypsy club!' ('Ciganski klub!'). FC Koper na tem mestu najostreje obsoja tovrstni rasistični oziroma etnično sovražni govor. Od disciplinske komisije NZS-ja zato zahtevamo, da trenerja Olimpije najostreje kaznuje. Treba je spomniti, da je bil Albertu Rieri, ko je bil ta na najnižji življenjski točki, na Bonifiki ponujen dom in zagotovljena njegova finančna brezskrbnost, zaradi česar je njegova dejanja še težje razumeti," so med drugim zapisali.

Riera je bil v prvi polovici leta 2016 nogometaš Kopra, tam je tudi končal kariero. Predtem je igral za Zavrč.