Nenad Protega upa, da se bo z novim trenerjem okvirno dogovoril do sobote. Foto: www.alesfevzer.com
Nenad Protega upa, da se bo z novim trenerjem okvirno dogovoril do sobote. Foto: www.alesfevzer.com

Ne pričakujem, da bomo novega trenerja dobili že jutri. Ga pa potrebujemo hitro. To je neke vrste hendikep. Vse se tako hitro odvija, že naslednjo sredo nas čaka pokalna tekma. Kandidatov je - teoretično - ogromno. V tem trenutku lahko rečem, da so trije.

Milan Mandarić
Milan Mandarić je predsednik Olimpije 14 mesecev. V tem času je prekinil sodelovanje že s tremi trenerji članske ekipe. Foto: www.alesfevzer.com
Protega o menjavi Vanolija in iskanju novega trenerja

Dodal je tudi, da kandidata za vroči trenerski stolček še nimajo. Po prihodu Milana Mandarića v prestolnico se v naslednjih dneh obeta še četrto novo ime na položaju trenerja aktualnih državnih prvakov. Marijan Pušnik je ekipo vodil šest, Marko Nikolić tri, Vanoli pa štiri mesece. Pušnik je moral ekipo zapustiti po osvojenem naslovu jesenskega prvaka, Nikolić zaradi rasističnih žaljivk, Vanoli pa zaradi neprepričljivih predstav njegovih varovancev v novi sezoni.

Po mnenju Protege je bila zamenjava trenerja nujna, saj ekipa v zeleno-beli opravi ni igrala na želeni ravni. Že na začetku sezone je izpadla iz kvalifikacij za Ligo prvakov - izločil jo je Trenčin -, v prvenstvu imajo Ljubljančani težave predvsem na domačih tekmah, izgubili so zadnja dva obračuna proti Rudarju iz Velenja in Luki Koper. Na prvenstveni lestvici so sicer drugi, za vodilno Gorico, s katero se bodo udarili po reprezentančnem premoru, zaostajajo za dve točki.

Menjava trenerja edina rešitev
"O tej stvari se je v medijih pisalo že predolgo. Lahko odkrito povem, da pred ponedeljkom nismo o tem popolnoma nič razmišljali. Enostavno je bil položaj takšen, da smo se usedli v ponedeljek. Mnogo manjših problemov se je pojavilo v zadnjih dveh mesecih. Enostavno ni bilo več neke energije na relaciji moštvo - trener. Za nas je bila (zamenjava trenerja) v tem trenutku edina rešitev," je odkrito priznal Protega in nadaljeval: "Absolutno še nimamo kandidatov, ker smo se o tem začeli pogovarjati danes (sreda, op. a.). O tem smo začeli razmišljati ta teden. Ne pričakujem, da bomo novega trenerja dobili že jutri. Ga pa potrebujemo hitro. To je neke vrste hendikep. Vse se tako hitro odvija, že naslednjo sredo nas čaka pokalna tekma. Kandidatov je - teoretično - ogromno. V tem trenutku lahko rečem, da so trije. O imenih pa zaradi odnosov v poslovnem svetu ne bi govoril."

Dogovor z novim trenerjem že do sobote?
Pri izbiri novega trenerja je ključnega pomena uskladitev s predsednikom kluba Mandarićem. "Veliko sva se pogovarjala v zadnjih dveh dneh. V tem trenutku je naša želja kakovost. Osredotočili se bomo predvsem na Slovence, če bo seveda možnost, da se pogovorimo z vsemi. Če bomo videli, da so tisti, ki so dosegljivi, na voljo za razgovor. Nimamo veliko časa, ukrepati moramo hitro. Več glav več ve. V tem primeru sta glavi dve. Predsednikova in moja. Vsak trener ima svoje pluse in minuse, tako kot vsi mi. Morali se bomo odločiti in prevzeti odgovornost. Zaupati moramo novemu trenerju in mu stati ob strani," je povedal. Dodal je: "Idealno bi bilo, da bi bil ta trener okvirno dogovorjen z nami do sobote, kajti igramo močno prijateljsko tekmo v Vidmu, in da bi si ta trener ogledal in delno občutil ozračje, čeprav nam manjka osem igralcev, ki so v tem trenutku v reprezentanci. Ekipa je prepolovljena, kar nam v tem trenutku ne ustreza ... ali pa nam ustreza, v tem trenutku je to zelo relativno glede na položaj."

Kot že rečeno, je po Protegovem mnenju v igri Ljubljančanov manjkala energija, najverjetneje pa je bil napačen tudi sistem igranja. "Ne bi se in nočem se spuščati v sistem igre. Najboljši je tisti sistem, ki deluje. Čeprav se je mnogo časa vlekel sporen sistem trenerja, to ni razlog za vse. Enostavno je energija, ki je potrebna, da Olimpijo doseže tisto, kar si želi, izginila. Ni je bilo. Odločili smo se, kot smo se," je sklenil.

Ne pričakujem, da bomo novega trenerja dobili že jutri. Ga pa potrebujemo hitro. To je neke vrste hendikep. Vse se tako hitro odvija, že naslednjo sredo nas čaka pokalna tekma. Kandidatov je - teoretično - ogromno. V tem trenutku lahko rečem, da so trije.

Protega o menjavi Vanolija in iskanju novega trenerja