Darko Milanič se je v štirih letih na klopi vijoličastih veselil treh naslovov. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Darko Milanič se je v štirih letih na klopi vijoličastih veselil treh naslovov. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Etien Velikonja
Etien Velikonja je v pretekli sezoni dosegel 14 zadetkov v Prvi ligi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marijan Pušnik
Marijan Pušnik bo v novi sezoni vodil Celjane, ki bodo tekmovali tudi v kvalifikacijah za Evropsko ligo. Foto: MMC RTV SLO
Ante Šimundža
Ante Šimundža se je prejšnji teden odločil, da bo tudi v prihodnji sezoni vodil Muro. Foto: MMC RTV SLO

Vijoličasti so na prvi zbor prišli dobro pripravljeni. "Vsak igralec je po koncu minule sezone dobil svoj program. Vsi so med premorom oddelali, kar so morali. Že na prvem treningu je bilo opazno, da so se fantje pogrešali. Stanje je pričakovano, najprej se je treba na začetek prvenstva in evropske poti ustrezno pripraviti. Želimo nadaljevati, kjer smo ostali. Cilji so tudi v novi sezoni visoki, potrudili se bomo, da bi čim prej prišli v formo. Edina pot, da to dosežemo, je, da se svojim nalogam maksimalno posvetimo," je poudaril trener Darko Milanič.

Pred prvim treningom je opremo v klubskem ekonomatu prevzelo 23 igralcev: Jasmin Handanović, Marko Pridigar, Dragan Topić, Aleksander Rajčević, Soares Arghus, Nejc Potokar, Jovan Vidović, Mitja Viler, Matjaž Kek, Martin Milec, Aleš Mejač, Aleš Majer, Aleš Mertelj, Goran Cvijanović, Zoran Lesjak, Željko Filipović, Timotej Dodlek, Dejan Mezga, Matic Črnic, Agim Ibraimi, Marcos Tavares, Etien Velikonja in Rok Sirk, dozdajšnji napadalec mladinske ekipe Maribora.

Po dogovoru so manjkali Robert Berić, Dejan Trajkovski, Matej Radan, Rajko Rep in Mitja Rešek (oba se vračata po posojah pri Muri oziroma Heerenveenu), ki so zaradi vmesnih obveznosti v mladi reprezentanci dobili podaljšan dopust do četrtka, Alen Ploj pa bo izpustil začetni del vadbe zaradi zloma dlančnice.

V izbrani družbi ni bilo Daliborja Volaša, saj se je moral po koncu sezone najprej vrniti k moldavskemu Šerifu. Gabriel Da Silva pa ima po igranju v statusu posojenega igralca pri Nafti ponudbo iz tujine in ni začel priprav. Vadba bo v začetnem delu potekala dvakrat dnevno, med 23. in 29. junijem pa bo ekipa nadaljevala priprave v Moravskih Toplicah.

Prvih pet delovnih dni vijoličaste čete bo v znamenju treningov, nato pa se začenjajo tekmovalne preizkušnje. Za uvod z dvojnim programom pri tretjeligaših na Jesenicah in v Trbovljah. Nato se bo ritem stopnjeval, zvrstile se bodo tekme z močnejšimi nasprotniki, generalka pa je predvidena 4. julija v Ljudskem vrtu proti Lokomotivi iz Moskve. Vmes je treba le še potrditi, kdo bo tekmec 27. junija (Legia iz Varšave ali ukrajinska Tavria).
Romih po novem pomočnik Pušnika
Tudi nogometaši Celja so danes začeli priprave na novo sezono. Prvi trening je bil v Areni Petrol, še pred treningom pa so Celjani predstavili novega trenerja Marijana Pušnika. Njegov pomočnik bo dozdajšnji glavni trener Damjan Romih. Celjsko zasedbo so okrepili Marko Tuomas Kolsi, Gregor Bajde in Blaž Vrhovec. 27-letni letni vezist Kolsi, ki je nosil dres Rudarja in Maribora, je podpisal enoletno pogodbo, napadalec Bajde in vezist Vrhovec, ki sta branila barve Interblocka, pa sta podpisala dolgoročni pogodbi. Bajde je član slovenske reprezentance U-18, Vrhovec pa U-20.

Celjski klub in koroški nogometni strokovnjak Pušnik sta podpisala štiriletno pogodbo (po sistemu 2 + 2). 51-letni Pušnik bo zdaj z Romihom po mnenju klubskega vodstva tvoril izvrsten trenerski tandem, ki pa ga čaka veliko dela. Mladen Dabanović bo tudi v prihodnje trener vratarjev.

Hitro bo treba dokončno oblikovati mozaik ekipe, ki bo v sezoni 2012/13 nastopala v kvalifikacijah za Evropsko ligo, v državnem prvenstvu in v pokalnem tekmovanju. Prva evropska tekma celjsko moštvo čaka že 5. julija.

Na prvem treningu je bilo 25 igralcev. Poleg treh novincev je bilo tudi kar nekaj igralcev iz mladinskega moštva. Prva ekipa bo do začetka državnega prvenstva odigrala približno sedem prijateljskih srečanj. Prvo bo na sporedu v nedeljo, ko bodo rumeno-modri gostovali v Slovenski Bistrici.

Šimundža pogrešal nekaj nogometašev
Nogometaši Mure so po izjemno uspešni sezoni in tretjem mestu v državnem prvenstvu začeli priprave za sezono 2012/13. Na prvem treningu so se igralci iz Murske Sobote predstavili v okrnjeni zasedbi, saj je manjkalo kar nekaj nogometašev. Vzroki so v poškodbah, podaljšanih dopustih in tudi v osebnih razlogih posameznikov, v četrtek pa naj bi se že zbrali v večjem številu.

Prvi trening je trajal dobro uro. Trener Ante Šimundža je začel priprave brez poškodovanih Nina Koutera, Leona Horvata in Mitje Botjaka. Horvat, pomemben člen zvezne vrste, bo po informacijah iz kluba začel vadbo še ta teden. Iz opravičljivih vzrokov so manjkali še Matic Maruško, Damjan Bohar, Jure Travner, Mitja Lotrič in Erik Janža. Maruško in Bohar sta dobila nekoliko podaljšani dopust zaradi dodatnih obremenitev, ki sta jih imela kot člana mlade reprezentance do 21 let.

Zgodile se bodo še spremembe v kadru
V novi sezoni v vrstah prvoligaša iz Fazanerije ne bo Žige Kousa, ki se je vrnil v Domžale, prav tako pa sta se v Ljudski vrt vrnila posojena igralca Timotej Dodlek in Rajko Rep.

Po besedah športnega direktorja Igorja Celeca se bodo nekatere spremembe v igralskem kadru prav gotovo zgodile, saj so nekateri igralci - ob primerni odškodnini in v dogovoru s klubom - na prodaj. Celec je tudi zatrdil, da bo do četrtka bolj ali manj znana igralska zasedba za novo sezono.