Ante Šimundža je veliko večino igralske kariere preživel v Mariboru. V rodnem mestu je pustil neizbrisen pečat in zdaj ima lepo priložnost, da vijoličaste dvigne iz krize. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža je veliko večino igralske kariere preživel v Mariboru. V rodnem mestu je pustil neizbrisen pečat in zdaj ima lepo priložnost, da vijoličaste dvigne iz krize. Foto: www.alesfevzer.com

52-letni strokovnjak je vodil Mariborčane med letoma 2013 in 2015, ko je moral oditi že na začetku sezone po porazu proti Olimpiji z 0:3. Pred tem je bil zelo uspešen. Zanesljivo je osvojil dva naslova državnega prvaka, Maribor je prezimil v Evropski ligi, jeseni 2014 pa so v skupinskem delu Lige prvakov pod Kalvarijo gostovali Sporting Iz Lizbone, Chelsea s Josejem Mourinhem in Schalke. Iztržil je tri remije, a takrat je bil v Ljudskem vrtu alfa in omega Zlatko Zahovič. Po njegovem odhodu marca 2020 je šla krivulja Maribora strmo navzdol.

Prisotni so metuljčki v trebuhu
"Predvsem so z moje strani prisotni metuljčki v trebuhu, kot so vedno, ko greš prvič na delo. Pri meni se to ni spremenilo. Vrnil sem se v Maribor, v moj klub, moje mesto, s tega vidika je prisotna tista pozitivna energija, ki jo potrebujemo vsi. Prva tekma bo tokrat prav proti Muri, bil sem njen del, česar ne skrivam in sem na to ponosen, ampak izhodišče je jasno. Maribor je moj klub, tukaj sem dosegel največje uspehe kot trener in igralec, glede tega zadeva ni vprašljiva. Je pa dejstvo, da je po osmih letih tisto pričakovanje zelo visoko,” je na novinarski konferenci razlagal Šimundža.

Najbolj ga zanimata pristop in zmagovalna miselnost
Na prvih treningih je že opazil, kakšno je stanje ekipe. "Videl sem zmagovalno miselnost. To sem najprej opazil. Vidno je, da si ekipa želi delati in napredovati. V določenih zadevah, ko se ne izteče po željah, se sicer prehitro popusti, kar ni v redu. Toda prvi vtisi so, da gredo zadeve v pozitivno smer. Videl sem, da fantje imajo kakovost, da lahko tečejo in so trdni v dvobojih. Opazil sem tudi nekaj poguma, kar je pozitiven znak.”

"Predvsem je bil poudarek v pristopu, ki mora biti na ustrezni ravni. Kar pa ne pomeni samo, da dovolj tečeš. To je osnovno izhodišče. Ni tako preprosto, da v četrtek opraviš trening, v petek spremeniš sistem in greš v soboto igrat. Pri prvih informacijah igralcem v takšnih situacijah ni pomembno, da jih je veliko, ampak da so neposredne, z namenom podati čim jasnejša navodila. Ne smemo preveč ‘komplicirati’, ampak pustiti igralcem, da igrajo. Imajo že določene avtomatizme. Najbolj me zanimata pristop in zmagovalna miselnost, za katero kaže, da imajo. Ko se to pokaže, je marsikaj lažje," je razmišljal nekdanji izjemni napadalec, ki je 14. septembra 1999 v Kijevu dosegel zmagoviti zadetek na prvi tekmi Maribora v skupinskem delu Lige prvakov. Vijoličasti so v najelitnejšem klubskem tekmovanju na svetu odigrali 18 tekem, to pa je še vedno edina njihova zmaga.

Josip Iličić ni več na stranskem tiru. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić ni več na stranskem tiru. Foto: www.alesfevzer.com

Iličić prišel do določene ravni, da bo lahko pokazal svoje znanje
Josip Iličić, ki ga je Damir Krznar odstranil iz prvega moštva, znova vadi z moštvom. Šimundža je zadovoljen z njegovo telesno pripravljenostjo.

"Seznam manjkajočih je nekoliko širši, toda gre za mehanske poškodbe, na katere nimaš vpliva. Milec ni na voljo, prav tako Jakupović. Antolin še ne more, Sikoška dolgo ne bo z nami. Je pa Soudani že skoraj pri stoodstotnih obremenitvah, Iličić je prišel do določene ravni, da bo lahko pokazal svoje znanje in bo tudi on zadovoljen s seboj. Kolar se vrača po vmesnih težavah, Vrhovec se počuti dobro, tako da v skupnem seštevku se zadeve izboljšujejo.”

Mura je v gosteh prepričljiva, težave pa ima na Fazaneriji
Šimundža odlično pozna Muro, ki jo je predlani popeljal v skupinski del Evropske lige. Črno-beli so na lestvici točko za Mariborom. Obeta se torej obračun dveh ekip, ki sta močno zaostali za pričakovanji v uvodnem delu sezone.

“S sodelavci si oblikujemo podobo o nasprotniku. Prej sem bil opazovalec s strani, ekipa Mure se je vmes močno spremenila. Dejstvo je, da je podoba tekmecev popolnoma drugačna glede na prejšnja leta. V gosteh prepričljiva, doma imajo težave. To je opozorilo za nas, da ne smemo biti zaletavi. Predvsem zahteva temeljitost pri pripravi tekme z moje strani. Potrebna bo doslednost pri vsaki podrobnosti, potem pa morajo igralci prepoznati položaje na igrišču in se postaviti, tako da igramo doma.”


12. krog, sobota ob 17.30:
CELJE - BRAVO

Ob 20.15:
MARIBOR - MURA

Nedelja ob 15.00:
DOMŽALE - ROGAŠKA

Ob 17.30:
OLIMPIJA - KALCER RADOMLJE

Ob 20.15:
KOPER - ALUMINIJ


Lestvica:                              
CELJE               10  7 2 1 22:9  23 
KOPER               10  6 3 1 16:8  21 
OLIMPIJA            10  6 1 3 25:18 19 
BRAVO               10  5 2 3 16:14 17 
MARIBOR             10  4 2 4 14:11 14 
MURA                10  4 1 5 12:17 13 
ALUMINIJ            10  3 1 6 14:16 10 
DOMŽALE             10  2 2 6 13:19  8 
KALCER RADOMLJE     10  2 2 6  9:16  8 
ROGAŠKA             10  2 2 6  7:20  8