Viole so opozorile na slabe igre Maribora v zadnjem mesecu. Po zmagi na derbiju je bilo vzdušje seveda precej boljše. Foto: Aleš Fevžer
Viole so opozorile na slabe igre Maribora v zadnjem mesecu. Po zmagi na derbiju je bilo vzdušje seveda precej boljše. Foto: Aleš Fevžer
Jean-Philippe Mendy in Marcos Tavares
Jean-Philippe Mendy in Marcos Tavares sta povzročala veliko težav obrambi Olimpije. Foto: Aleš Fevžer
Maribor z zmago v derbiju spet na vrh
Rezervist Bohar zadel malo mrežico
Mendy izkoristil napako Delamee

Mariborčani so pred nedeljskim srečanjem zadnjič zmagali 14. septembra v Domžalah (0:1). Sledila je serija slabih izidov, ki je odnesla trenerja Anteja Čačića. V Prvi ligi so na zadnjih treh tekmah osvojili le točko. Izgubili so v Zavrču (0:1) in v Kopru (1:2), doma pa le remizirali z Rudarjem (1:1).
Novi trener Ante Šimundža je potreboval tri točke za mir v hiši, kot se je sam izrazil. 42-letni strateg pozna razmere v klubu, saj živi v Mariboru, bil pa je tudi pomočnik zelo uspešnega Darka Milaniča, ki je končno ujel pravi ritem pri Sturmu. Zahteva disciplino, kar sta že občutila Nejc Potokar in Nusmir Fajić, ki je v 82. minuti ob vstopu v igro prejel žvižge navijačev. Šimundža je lahko zelo zadovoljen s pristopom igralcev, tudi vratar Jasmin Handanović se je izkazal in popravil vtis po katastrofalni napaki v četrtek v Wiganu, ki so jo slovenski prvaki zelo drago plačali.
Filipović: Vsi so mislili, da z Mertljem ne moreva skupaj igrati
Željko Filipović je pri Čačiću igral v obrambi, zdaj pa se je vrnil na svoj položaj na sredini igrišča. "Ne glede na slabe izide v zadnjem času smo trdo trenirali in vedeli smo, da se nam bo vse skupaj enkrat vrnilo. Na srečo se je to zgodilo že na večnem derbiju, ki smo ga zasluženo dobili. Prikazali smo igro, ki nas krasi in upam, da smo se vrnili na zmagovalno pot. Skozi vseh 90 minut smo bili boljši tekmec, zaslužili smo si tri točke. Navijači so nas podprli, čeprav smo imeli v zadnjem času slabe izide," je pojasnil 25-letni vezist.
"V torek odhajamo na štiridnevne priprave v Moravske Toplice, kjer se bomo dodatno fizično pripravili. Škoda, da je zdaj reprezentančni premor, saj sem prepričan, da smo ulovili pravo igro, s katero bomo prevladovali v Prvi ligi," je še dodal Filipović, ki je zelo zadovoljen s potezami Šimundže: "Nekdanji trener me je videl na položaju osrednjega branilca. Kar trener zahteva, pač moram igrati. Zelo sem vesel, da sem se vrnil na svoj stari položaj na sredini igrišča. Z veseljem sem igral v paru z Mertljem, čeprav so vsi mislili, da midva ne moreva skupaj igrati."
Tavares: S Šimundžo smo se hitro ujeli
Marcos Tavares je mojstrsko podal Damjanu Boharju za 2:0 v 67. minuti. Brazilski napadalec, ki je prejšnji mesec prejel slovensko državljanstvo, je blestel tudi v slovenskem jeziku. Ima že zelo spodoben besedni zaklad in noče več odgovarjati v angleškem jeziku.
"Derbi je bil zelo pomemben za nas. Z zmago smo končali niz slabših izidov. Drug drugemu smo pomagali in tako premagali utrujenost, saj smo imeli po vrnitvi iz Wigana malo časa za pripravo. Veselim se prve zmage, ki sem jo dosegel kot slovenski državljan. Zdaj se moramo spočiti in trenirati za naslednje preizkušnje po reprezentančnem premoru, ko moramo biti precej boljši. Znova imamo prednost na vrhu lestvice, to je še dodaten motiv, obdržati se želimo na tem mestu," je poudaril Tavares.
"V Evropski ligi si želimo osvojiti kakšno točko. Z novim trenerjem smo se hitro ujeli, zelo dobro delamo skupaj na treningih. Razlika je očitna. Šimundža že pozna našo ekipo. To je velika prednost, zato bo boljše tudi v Evropski ligi. Čačić je dobro delal, a vsak ima svoj način dela. Žal se mu ni izšlo," je sklenil kapetan vijoličastih.
Derbi ni imel pravega sijaja
Večni derbi ni navdušil, saj sta za to potrebna dva enakovredna tekmeca, Olimpija pa je trenutno zelo oddaljena od vrha. Za Mariborom zaostaja že deset točk in do konca jesenskega dela se bo zelo težko približala. V zadnjih letih smo videli precej boljših derbijev. Tudi navijači obeh moštev se niso zbrali v velikem številu, 6.500 gledalcev je veliko premalo za srečanje največjih tekmecev v Sloveniji.

Maribor z zmago v derbiju spet na vrh
Rezervist Bohar zadel malo mrežico
Mendy izkoristil napako Delamee