Nogometaši Olimpije so se po tekmi veselili s skupino Green Dragonsov. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Olimpije so se po tekmi veselili s skupino Green Dragonsov. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaga v pokalu je dvignila samozavest igralcem, sem pa opozarjal, da moramo čim prej pozabiti na to. Smo v težkem položaju, borimo se za obstanek, zato se moramo zbrati in do konca jesenskega dela osvojiti čim več točk.

Trener Celja Iztok Kapušin
Ivan Firer
Ivan Firer je v četrtfinalu pokala proti Olimpiji zadel po enkrat na obeh tekmah, na prvenstvenih pa so ga Ljubljančani dobro ustavili. Foto: www.alesfevzer.com
Green Dragons
Ljubljanski navijači so bili pod budnim očesom policije. Foto: www.alesfevzer.com
Martin Mimoun
Po srednem porazu Olimpije v Celju se je pisalo o težavah s hierarhijo v ekipi, saj je 11-metrovko najprej želel izvajati Martin Mimoun, nato pa je streljal Andraž Šporar. Foto: www.alesfevzer.com
Ostrostrelec Šporar komaj čaka na derbi z Mariborom
Olimpija se je poigrala s Celjem


"Ce-le ... Ce-le ... Ce-le ...," je na ves glas vpil eden izmed domačih ljubiteljev nogometa na glavni tribuni za slovenske razmere mogočne Arene Petrol, ko se je začel dvoboj prvega in zadnjega na lestvici Prve lige TS. Najbrž je možakar pričakoval, da bo preostalo občinstvo pritegnilo z njim, a se to ni zgodilo. "Je-se-ni-ce," se je tudi nekajkrat zaslišalo iz njegovih ust v nadaljevanju. Na drugi strani stadiona je približno 40 Green Dragonsov varovalo dobrih 20 policistov, v sobici poleg novinarske tribune pa so na zaslonih opazovali posnetke z dveh nadzornih kamer, ki sta bdeli nad njimi.

Prepih na levi strani celjske obrambe
Na zelenici spodaj je hitro postalo jasno, da si Olimpija nadvse želi čim prej pozabiti pokalno razočaranje. Gostitelje je stisnila na njihovo polovico, ogrožala vrata in po četrt ure tudi povedla. Prekaljeni legionar Jure Travner je storil veliko napako, napačno podal in Andraž Šporar je darilo izkoristil. Kmalu zatem je domači branilec, ki je bil pred slabim letom nekaj mesecev član angleškega drugoligaša Readinga, nemočno obstal, ko je Šporar po odličnem sprejemu žoge švignil mimo njega, povišal na 2:0 ter stekel v objem Pušniku ob klop. Tudi akcija Ezekiela Hentyja ob koncu prvega polčasa, ki se je končala s tretjim zadetkom, je stekla po Travnerjevi levi strani.

"Najprej bi povedal, da je Jure krasen fant. Ob polčasu je priznal, da je slabše odigral. V sredo je bilo ravno nasprotno, saj je zelo dobro pokrival Ontivera. Tokrat ni samo on slabše igral, ampak tudi nekateri drugi fantje. Vedel sem, da bo Olimpija predvsem želela biti bolj agresivna in si hitreje podajati žogo v napadu. Mi smo se pripravljali na to, da poenostavimo igro ob branjenju in da smo agresivni, a smo žal zelo slabo šli v prvi polčas in preveč naivno prejeli tri zadetke. Predvsem boli to, da smo jih dobili po lastnih napakah. V drugem polčasu smo bili malce boljši, a je bil zaostanek prevelik. Tudi sam prevzemam odgovornost, da očitno nekaterih stvari nisem dobro predvidel, čeprav sem vedel, od kod preti največja nevarnost," je po tekmi dejal trener Celja Iztok Kapušin. Travnerja je v drugem polčasu zamenjal Tadej Vidmajer. Manjkali so trije pomembni igralci Tilen Klemenčič, Danijel Miškić in Žiga Kous.
"Pokazali so, da imajo karakter"
Pušnik se je odločil za nekaj sprememb v začetni postavi. V vrata je postavil Darka Brljaka, v vezno vrsto pa Ricarda Alvesa in Miho Zajca. Portugalec je šele drugič v letošnjem prvenstvu začel tekmo, Zajc petič. Primorec je bil zelo razigran, proslavil se je z nekaj lepimi preigravanji in tudi podajo za zadnji zadetek Šporarja pet minut pred koncem. "Nekaj smo seveda morali storiti in spremeniti, da ne bi bilo isto kot v sredo, želeli pa smo tudi dati priložnost drugim fantom. Vratar Šeliga nikakor ni bil zamenjan zaradi slabe igre ali česa drugega, saj je eden naših najboljših posameznikov v tej sezoni. Kronaveter, ki je na pokalni tekmi dobil izredno močan udarec v živec in imel zaradi tega malo mravljincev, se bo treningom priključil v ponedeljek ali torek," je pojasnil trener Ljubljančanov.

Iz Olimpijine slačilnice se je razlegala glasna glasba z Balkana. V prostoru za novinarske konference, kjer je v sredo mrko gledal, pa je imel Pušnik tri dni pozneje razumljivo zadovoljnejši izraz na obrazu: "Čestitam fantom za odlično predstavo v prvem polčasu. To je bila spet igra, ki sem si jo želel - z veliko teka, presinga, agresivnosti in veliko streli na vrata Celja. Tako smo letos štirikrat, petkrat že igrali. V drugem polčasu smo le še držali razliko. Fantje so pokazali, da imajo karakter, da znajo in zmorejo. Hvala še posebej Šporarju za štiri zadetke in vsem fantom za najlepšo čestitko za moj rojstni dan."

Je bilo nogometaše težko motivirati po pretresu v sredo ali je bil ta sam po sebi dovolj velika motivacija? "Najbolj pomembno je bilo, da so igralci dojeli, da so igrali slabo. In da so se zdaj potrudili. Ni bilo razloga za skrb. Kot sem slišal, so nas mediji kar "fejst" privili. Jaz se jim sicer ognem, moji pomočniki in igralci pa so bili kar malce potolčeni. A to smo si zaslužili in če je to pomagalo fantom, potem super." Pušnik je zaradi lepe zmage tudi mirnejše duše počakal, da se je lahko nekoliko pozneje, kot je načrtoval, odpeljal iz prezgodaj zaprte garaže trgovskega centra v neposredni bližini stadiona.

Andraž Šporar je bil pred dnevi gost oddaje "V sredo" na Valu 202. Z njim se je pogovarjal Boštjan Janežič. Celoten pogovor lahko poslušate TUKAJ.


"Špoki" že izenačil lanski izkupiček

Šporar je na 91. tekmi v Prvi ligi TS v svojo statistiko vpisal 39., 40., 41. in 42. zadetek. "V članski konkurenci še nikoli nisem dosegel štirih golov na eni tekmi, tudi tri sem zabil samo letos proti Rudarju. Eden najlepših občutkov je, če daš gol. Če zadeneš štirikrat, štirikrat to podoživiš. Super. Ni pa bil noben zadetek danes nekaj ekstra, da bi ga izpostavil. To, da sem že ujel lanski izkupiček 13 zadetkov iz celotne sezone, kaže, da sem napredoval tako jaz kot vsa ekipa," je vtise po odlični predstavi strnil 21-letni napadalec.

Za trenutek se je ozrl še proti pokalnemu neuspehu: "Nekako smo bili z glavo vedno pri ligi in to se je v sredo poznalo. Ne bi pa rekel, da je na to vplivala tudi odpoved derbija. Gotovo nismo bili preveč zadovoljni, ampak kaj hočemo. Šli smo preveč ležerno v tekmo in temu primeren je bil rezultat. Danes smo popolnoma zasluženo in tudi pričakovano zmagali. Ko smo pravi, nam je težko kdo kos."

Kaj je nogometašem na sestanku po porazu v sredo povedal predsednik Milan Mandarić, "Špoki" ni želel razkriti: "To ni za v javnost. Zmenili smo se, da ostane med nami. Ne morem komentirati." Tako Mandarić kot direktor Ranko Stojić sta si tekmo znova ogledala v živo.

Na dveh tekmah skupno 10:0
Celjane očitno še naprej čaka trd boj za obstanek. "Pri novem trenerju se bolj posvečamo obrambnim nalogam. Če bomo prejemali zadetke, se nam ne piše nič dobrega. Ne preostane nam drugega, kot da v Domžalah prihodnji teden poskušamo zmagati," poudarja Ivan Firer, ki je bil pokalni junak, v prvenstvu pa mu s soigralci na dveh tekmah ni uspelo zatresti mreže Olimpije. V Stožicah se je avgusta končalo kar s 6:0.

Zmaga v pokalu je dvignila samozavest igralcem, sem pa opozarjal, da moramo čim prej pozabiti na to. Smo v težkem položaju, borimo se za obstanek, zato se moramo zbrati in do konca jesenskega dela osvojiti čim več točk.

Trener Celja Iztok Kapušin
Ostrostrelec Šporar komaj čaka na derbi z Mariborom
Olimpija se je poigrala s Celjem