Svit Sešlar: Za takšne trenutke živimo

O derbiju, ki je Olimpiji prinesel lovoriko, ključnih trenutkih na poti do naslova in tudi o prihodnosti kluba se je z radijsko ekipo nogometnega podkasta Žoga je okrogla kakšno uro po koncu tekme 31. kroga med Olimpijo in Mariborom pogovarjal eden vidnejših posameznikov v ljubljanskem moštvu Svit Sešlar.

21-letnemu vezistu bo najbolj v spominu ostalo nedeljsko vzdušje v Stožicah: "Kulisa navijačev od začetka, od prve minute, ko smo stopili iz tunela, do zadnjega žvižga ... Mislim, da je bil to za nas, igralce, največji užitek. Zmagali smo, postali prvaki in ob tem vpisali zmago nad Mariborom, našim največjim tekmecem. Igralci za takšne trenutke, ko navijači ob naslovu prvaka vdrejo na igrišče, živimo oz. za to treniramo. To je bila za nas nagrada za celotno sezono in v tem slavju smo zelo uživali."

Sorodna novica Riera: Pozabite na pogovore o Evropi, nismo še končali prvenstva

Riera je izboljšal vsakega posameznika

Sešlar je v letošnji sezoni doslej vpisal 8 zadetkov in 4 asistence, za svoj razvoj v letošnji sezoni pa tako kot tudi kapetan Timi Max Elšnik in drugi Olimpijini igralci hvali predvsem trenerja Alberta Riero: "Vsekakor je Rieri uspelo to, da je vsakega od nas izboljšal. Sam sem v tej sezoni igral na šestih ali sedmih različnih položajih. Napredek pri igralcih je očiten. Takoj, ko kot nogometaš znaš odigrati na dveh, treh različnih položajih na igrišču, tudi razmišljaš drugače. Bolje veš, kdaj in kako odigrati in v kakšnem položaju so tvoji soigralci. Mislim, da je bila to ena od glavnih razlik v tej sezoni. Riera nas je naredil boljše."

Sorodna novica Najslajša zmaga za novo Olimpijino zvezdico

Krznar izgubil trenerski dvoboj

Radijski reporter Boštjan Janežič nedeljsko zmago na derbiju pripisuje dobljenemu trenerskemu dvoboju med Albertom Riero in Damirjem Krznarjem: "Na začetku drugega polčasa sem v prenosu dejal, da pričakujem, da bomo gledali dober drugi polčas, napadalnejši Maribor, a se nič od tega ni zgodilo. Mariborčani so igrali, kot bi imeli tremo, potrdilo pa se je, da v zadnjem obdobju, ko so se hvalili z dobrim nizom rezultatov, niso igrali proti Olimpiji, temveč proti slabšim tekmecem. Riera je tudi bolje opravil svoje menjave in bil taktično boljši od Krznarja."

NK Olimpija Ljubljana slavi tretji naslov državnega prvaka, a za navijače zeleno-belih je to sedmi naslov prvaka Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
NK Olimpija Ljubljana slavi tretji naslov državnega prvaka, a za navijače zeleno-belih je to sedmi naslov prvaka Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

"Tekma je bila preslikava sezone. Olimpija se je v ključnih trenutkih bolje prilagodila. Maribor je ostal pri svojem pristopu, ko se je zdelo, da bi Krznar moral kaj menjati, tega ni storil, Olimpija pa je prve prilagoditve v svoji igri opravila že na začetku tekme," je o trenerskem dvoboju Španca in Hrvata na klopeh večnih tekmecev razmišljaj radijski reporter Jože Pepevnik.

"Riera zagovarja, da je ena od bistvenih stvari v nogometu sposobnost prilagoditve. Španec je že v prvih petih, desetih minutah spremenil postavi – Aldarija z leve na desno – in zgostil prostor levo in desno v obrambi, kjer so Mariborčani napadali. Riera je spet pokazal to, kar je velikokrat počel vso sezono in je Olimpijo velikokrat postavilo v zmagovalni položaj: zmožnost prilagoditi se med tekmo."

Sorodna novica Boromisa po naslovu naštel 45 klicev agentov za nove igralce

Koper v borbi za Evropo, Gorica in Tabor za obstanek

Drugi del tokratne epizode je posvečen trem primorskim klubom v slovenskem nogometnem prvenstvu. V boju za obstanek sta Gorica in sežanski Tabor na devetem in desetem mestu ta hip točkovno izenačena pri 22 točkah. Goričane bo do konca sezone vodil Agron Šalja, potem ko se je po le sedmih tekmah s trenerskega mesta poslovil Edoardo Reja. Z zdaj že nekdanjim trenerjem nogometašev Gorice se je v dneh pred tekmami 31. kroga pogovarjal radijski reporter Sandi Škvarč.

Kdo je Edy Reja, ki se sicer že poslavlja?

"Moj oče je bil iz Vipolž, rojen je bil v Šmartnem. Moja mati je bila iz Oslavja, vendar so pri njej doma vedno govorili slovensko. Z njo, ki je bila rojena v Italiji, sem tako govoril slovensko, furlansko pa z očetom, čeprav je bil Slovenec. V materini družini so vsi, brez izjeme, govorili slovensko," o svojih koreninah razlaga Reja. "Sam govorim slovensko, vendar tako, po domače. Prihajam iz Ločnika, do stadiona v Novi Gorici imam pet minut."

Reja, ki je v trenerski karieri sedel na klopeh mnogo klubov, je velik pečat pustil pri Napoliju, ki ga je v izjemno težkih časih vodil štiri leta.

Edy Reja je hitro zapustil trenersko klop Gorice. Večji športni pečat je zamejec v matični Sloveniji pustil z dvema obiskoma Gira v letih 2021 in 2022, za kar se mu lahko pripiše lep del zaslug. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Edy Reja je hitro zapustil trenersko klop Gorice. Večji športni pečat je zamejec v matični Sloveniji pustil z dvema obiskoma Gira v letih 2021 in 2022, za kar se mu lahko pripiše lep del zaslug. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

"Napoli sem prevzel, ko je igral v Serie C, in potem smo se uvrstili najprej v Serie B, potem v Serie A in nato smo prišli tudi v evropska tekmovanja. Za Neapeljčane je bilo izjemno težko imeti klub v tretji ligi, to je bila zanje sramota. Ko smo se uvrstili v prvo ligo, je bila to za klub vrnitev domov, bil je velik praznik. Še zdaj me kličejo po telefonu, iz kluba dobivam voščila ob praznikih. Ko pridem v Neapelj, me na letališču vedno čaka taksist in v restavracijah svojega kosila nikoli ne smem plačati sam. Skorajda sram me je iti tja. Da se me po toliko letih še tako spominjajo, je zelo lepo."

Reja se je razgovoril tudi o obdobju pri Atalanti, pečatu, ki ga je tam pustil Josip Iličić, vodenju albanske reprezentance in splitskega Hajduka, svoji vlogi pri gostovanju kolesarske Dirke po Italiji v Sloveniji ter življenjski filozofiji, ki ga pri 77 letih žene naprej.