Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Aktualni slovenski državni in pokalni prvak se je po neprepričljivih predstavah razšel s portugalskim trenerjem, ki je ljubljansko zasedbo popeljal v Konferenčno ligo, v zadnjem obdobju pa so bili rezultati slabši. V javnosti so se kot mogoči nasledniki omenjali predvsem tuji strokovnjaki, na čelu z nekdanjim zvezdnikom nemškega nogometa Miroslavom Klosejem in priznanim nemškim trenerjem Felixom Magathom.

Zeljković velika želja že pred letom dni

Sorodna novica Novi trener Olimpije je Zoran Zeljković, Kopra pa Safet Hadžić

Toda rešitev je Olimpija našla v Kopru, kjer je Zeljković deloval od junija 2021, potem ko je bil predtem trener Krke. Kot je v uvodu novinarske konference dejal direktor kluba Igor Barišić, so v Ljubljani veseli, da je konec vseh špekulacij, in so prepričani, da so s prihodom Zeljkovića naredili pravo potezo. Kot je dodal, je bil velika želja Olimpije že pred letom dni, toda tedaj izvedba posla ni bila mogoča, saj so bile okoliščine drugačne.

Odškodnina je bila po njegovih besedah takrat previsoka za ljubljanskega prvoligaša kot tudi za slovensko ligo nasploh. Zahvalil se je vodstvu Kopra, hkrati pa razkril, da je bila odškodnina za Zeljkovića manjša od številke 150.000 evrov, ki se je pojavila v medijih. Športni direktor Goran Boromisa je pristavil, da so želeli trenerja, ki pozna ligo in je v njej že dosegel rezultate, hkrati pa tudi ve, kaj Olimpija predstavlja v slovenskem nogometu.

Olimpija prejema preveč golov

Koper mi je dal veliko, in tega ne bom nikoli pozabil. Prvi mi je dal priložnost v Prvi ligi. Res sem se trudil, da sem dal klubu nekaj nazaj. Razšli smo se v prijateljskih odnosih. Konec koncev so me prodali. Razumejo, da če hočem biti trener, kot je to tudi v življenju, moram delati korake naprej. Verjamem, da sem ga s to potezo tudi storil.

Zoran Zeljković

"Prepričalo me je ime. Sem otrok Olimpije. Ljubljančan. Olimpija ne kliče vsak dan. Ponosen sem, da se je to zgodilo. Imam pa tudi jaz kot trener neke svoje zahteve. Na srečo smo se vse zmenili in res sem ponosen, da sem trener Olimpije. Ko sem bil otrok, je bil moj prvi prestop iz Šmartna k Olimpiji. Tedaj sem sanjal, da bi igral za Olimpijo, in na srečo se je to uresničilo. Tudi kot trener sanjaš o velikem klubu. Vemo, kaj je Olimpija, in s tem so se mi sanje uresničile," je ob vrnitvi v zmajevo gnezdo povedal Zeljković.

Prva stvar, ki jo je poudaril, da jo je treba popraviti, je očitna – obramba. Potem ko so zmaji lani bili defenzivno zelo močni, ko so osvojili dvojno krono, pa so letos v Prvi ligi, kjer so po 11. krogih trenutno tretji s šestimi točkami za vodilnim Celjem, štiri več pa ima Zeljkovićev nekdanji klub Koper, prejeli že 19 golov: "Moja prva poteza bo stabilizirati ekipo. Dobro vemo, da Olimpija prejema preveč golov. Te stvari moramo popraviti. V petek se bomo prešteli. Imamo najširši kader v Sloveniji. Nekatere igralce res dobro poznam, jih moram pa še bolje. Pogled od zunaj se razlikuje od notranjega. Opazil sem, kot je vedno, ko pride nov trener, da je energija malce boljša. To je osnova za velike rezultate. Verjamem, da lahko Olimpija igra boljše, in vse bomo naredili, da bo tako."

Zeljković: Ne moremo si dovoliti, da vsako tekmo prejmemo dva ali tri gole

"Olimpija ima trenutno drugo najslabšo obrambo v ligi. Meni se sicer zdi, da je nima, če razumete, kaj želim povedati. Lahko je veliko bolje. To je osnova, ki jo moramo popraviti. Normalno je, da želim, da prejemamo manj golov. Moja filozofija je, da obramba prinaša lovorike, po drugi strani pa napad tudi prinaša zmage. Olimpija mora biti v vseh segmentih dobra. Ne smemo pa si dovoliti, da vsako tekmo prejmemo dva ali tri zadetke. Želim si, da bomo igrali drugače. Sploh v Evropi. Kdaj bomo morali biti, kot pravimo temu, pragmatični. Olimpija pa bo vedno napadalna in atraktivna. In bo osvajala lovorike," je dodal.

Najprej v Domžale, potem pa na Ferske otoke

Prva liga, lestvica:                             
CELJE               11  8 2 1 24:10 26
KOPER               11  7 3 1 20:9  24
OLIMPIJA            11  6 2 3 26:19 20
MARIBOR             11  5 2 4 17:12 17
BRAVO               11  5 2 4 17:16 17
MURA                11  4 1 6 13:20 13
DOMŽALE             11  3 2 6 16:19 11
ALUMINIJ            11  3 1 7 15:20 10
KALCER RADOMLJE     11  2 3 6 10:17  9
ROGAŠKA             11  2 2 7  7:23  8

Prva preizkušnja ga čaka v soboto, ko bo Olimpija ob 20.15 gostovala v Domžalah, čez teden dni pa ga čaka prvi izziv v Konferenčni ligi, ko se zmaji odpravljajo na Ferske otoke h Klasviku: "Evropa je bila tudi eden izmed razlogov, da sem prišel sem. Nimaš velikokrat priložnosti, da si trener v Konferenčni ligi. Ne bi rad razmišljal o dveh tekmah naprej. Veste, kako je biti trener Olimpije – vsaka tekma je pomembna in vsako je treba dobiti. Pred nami je težko gostovanje v Domžalah. Imamo določene težave in zdaj moram predvsem razmišljati o tej tekmi."

O prvih kadrovskih spremembah konkretno še ni govoril, je pa o tej temi povedal: "Normalno je, da mora vodstvo kluba sodelovati s trenerjem. Če nekih igralcev vodstvo ne vidi, ki jih želim, enako pričakujem od nadrejenih. Velike stvari lahko naredimo samo skupaj. To je logično. Osebno si seveda želim čim več domačih slovenskih igralcev. Morate pa vedeti, da nas ni veliko in da večina dobrih igralcev tudi ima pogodbe. Vsak klub ima svoj proračun. Zagotovo bomo razširili skavting. Ni se pa lahko uveljaviti pri Olimpiji. Tako kot ni isto biti trener Olimpije ali Kopra. Če govorimo o mladem igralcu, mora v Olimpijo priti tak, ki je že delal razliko v slovenski ligi."

Zeljkovića premamila možnost, da vodi zmaje v Konferenčni ligi