Mura je finančno prešibka za ohranitev prvoligaške licence, kar je odprlo vrata za prihod tujcev. Skeptiki iz Pomurja opozarjajo, da je prvo Muro pokopal
Mura je finančno prešibka za ohranitev prvoligaške licence, kar je odprlo vrata za prihod tujcev. Skeptiki iz Pomurja opozarjajo, da je prvo Muro pokopal "rešitelj in graditelje velikega kluba" Srb Georg Suban. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Miroslav Topič, predsednik Mure 05
MIroslav Topič, predsednik Mure 05, je ob prihodu Italijanov zastavil ves ugled, ki si ga je pridobil v dveh letih delovanja in s pogumno odločitvijo, da gredo "črno-beli" poleti v Prvo ligo si. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Udinese
Nekateri zagovorniki vlagateljev so navajali Zanmarchija in njegovo sodelovanje z Udinesejem kot dobro znamenje. A sodelovanje njegovega Fai Sporta s klubom Samirja Handanovića je humanitarne in ne nogometne narave. Fai sport namreč omogoča invalidom oglede domačih tekem "zeber". Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V ponedeljek popoldne je na sedežu Mestne občine Murska Sobota potekal sestanek med občino z županom Antonom Štihcem na čelu in klubom pod vodstvom predsednika Miroslava Topiča ter predstavniki podjetja Geofocus Solutions, ki naj bi iz Italije prek Anglije pripeljali denar, s katerim bo Mura 05 lahko uspešno izvedla licenciranje in obdržala status prvoligaša tudi v prihodnji sezoni.

V pričakovanju podrobnosti 5-letnega dogovora
Po dolgih urah pogajanj je prišlo do dogovora o sodelovanju Mure 05 z italijanskimi vlagatelji. V torek zjutraj bosta klubski predsednik Topič in župan podala skupno izjavo za javnost, v kateri naj bi bile predstavljene nekatere podrobnosti dogovora. Mura naj bi v naslednjih petih letih tako imela močan italijanski pridih, s katerim naj bi postala stabilen prvoligaš, sposoben uvrščanja v Evropo.

"Angleški" Italijani vznemirjajo Pomurce
Leta 2005 novorojena Mura je bila ob "vrnitvi" v Prvo ligo si jesenski hit slovenskega nogometnega prvenstva. "Črno-beli" imajo 21. krogih zbranih 32 točk in zasedajo odlično 4. mesto, kar bi lahko ob koncu sezone 2011/12 prineslo celo vstop v Evropo. A še bolj kot uspeh na igrišču je navdušujoč uspeh na tribunah - v Fazaneriji se na tekmo v povprečju zbere 3.336 gledalcev. Če dodamo še nogometno noro Pomurje, ne preseneča interes tujcev, katerih prihod pa spremljajo divje govorice, ki delijo in razburjajo privržence Mure.
Nogometno javnost razburja predvsem skrivnostnost Italijanov, ki imajo že od 19. decembra lani večino v upravnem odboru kluba. "Nečisti posli, pranje denarja, mafija," so besede nasprotnikov in dvomljivcev v čiste namene prišlekov, ki še vedno niso pojasnili, kakšne načrte imajo z Muro, in predvsem koliko bodo vložili v finančno podhranjen klub.

Reflektorje bo postavila občina
V četrtek, 19. januarja, je v vodo padla napovedana sklenitev pogodbe med klubom in Italijani, močno okrnjena pa je bila tudi predstavitvena novinarska konferenca. Do pogodbe ni prišlo zaradi nezaupanja občine, ki je hotela ob nameravani investiciji v razsvetljavo tudi vložek tujcev. 400 tisoč evrov vreden projekt je nujen za pridobitev licence, po uporu svetnikov pa je pretekli teden postalo jasno, da bo občinski svet ta četrtek z večino potrdil predlog proračuna, v katerem je omenjena postavka za postavitev reflektorjev v Fazaneriji.

"Bog ne daj, da projekt ne uspe"
Zdaj naj bi Italijani s Topičem še prepričali skeptičnega župana Štihca, da je njiihovo vlaganje smiselno in pošteno. "Moramo se zavedati, da je danes res ogromno na tehtnici. Pomurska javnost je res razdeljena, a z vstopom investitorjem se klubska vizija in cilji nič ne spremenijo, zato je lahko javnost pomirjena," prepričuje predsednik kluba

"Delomo smo sami krivi, da se takšne in drugačne govorice širijo. Do samega podpisa pogodbe o podrobnostih javno ne razpravljamo, ker je takšen dogovor s partnerji. Brezglavo v to zadevo ne bi šli, kluba ne prodajamo, ne spreminjamo vizije. V vsakem primeru bom kriv. Bog ne daj, da projekt ne uspe, ker potem gre Mura dobesedno v peto ligo," Topič prevzema odgovornost za skrivnostnost in za (ne)uspeh prihoda tujih vlagateljev.

Kdo so v resnici Italijani?
Italijani so velika uganka: v upravnem odboru vlagatelje predstavljajo slovenski vezni člen Kristijan Gregorič iz Nove Gorice in trije Italijani: Roberto Masiero, Natale Tursi in Giorgio Zanmarchi. Skupina poslovnežev, med katerimi naj bi bili nekdanji nogometaši, se po lastnih besedah ukvarjajo z metalurgijo in financami. Podjetje Geofocus Solutions je registrirano v Londonu, ustanovljeno je bilo leta 2008, ustanovni kapital znaša 1 funt (!), podjetje pa je v angleških finančnih pregledih označeno kot speče že od nastanka.

Vprašanj Murinih navijačev je veliko in v primeru dokončnega italijanskega prevzema bodo morali vlagatelji nanje hitro in zadovoljivo odgovoriti. A še predtem mora danes dopoldne priiti med dogovora z občino in sklenitvijo pogodbe med Muro in skrivnostnimi vlagatelji.