Kako se bo Borut Semler znašel na slovenskih zelenicah? Foto: MMC RTV SLO
Kako se bo Borut Semler znašel na slovenskih zelenicah? Foto: MMC RTV SLO
Vlado Badžim
Koprski trener Vlado Badžim si želi tudi uvrstitve v finale pokala. V polfinalu se bo Koper aprila pomeril z Interblockom, drugi polfinalni par pa je Maribor - Domžale. Foto: MMC RTV SLO
Do kod lahko seže novi Maribor?
Domžale so še vedno pred vsemi

Domžale 43, Hit Gorica 35, Koper 34, Nafta 30, Interblock 29, Maribor 26, Mik CMC Celje 25, Primorje 22, Drava 20, Livar 11. To je vrstni red po 20 krogih jesenskega dela prvenstva, ki se je končal v začetku decembra. Po treh mesecih "počitka" glavne akterje že pošteno srbijo prsti, da znova preizkusijo svoje zmožnosti, glavno vprašanje navijačev pa je, ali lahko kdo prepreči Domžalam pohod proti drugi zaporedni zvezdici.

Prednost Domžal manjša kot lani
Varovanci Slaviše Stojanoviča prvega dela prvenstva niso končali najbolje, saj so v zadnjih treh krogih remizirali na Ptuju (0:0), klonili v Novi Gorici (2:0) in doma v 96. minuti izvlekli točko proti Kopru (1:1). Prednost 12 točk, ki so jo imeli sredi novembra, je zato skopnela na osem in znova vsaj nekoliko odprla prvenstvo. Lani so imeli po jeseni 14 točk naskoka pred Mariborom in Primorjem, na koncu pa kar 17 pred Gorico.

Žinko bo manjkal vsaj do konca marca
Slovo drugega najboljšega strelca Zlatana Ljubijankiča (7 zadetkov), ki je odšel v Gent, so Domžale "kompenzirale" z nakupom nekdanjega mladinca Bayerna Boruta Semlerja. Apačan, ki je pravkar dopolnil 23 let, je zadnje leto igral v Varteksu. Iz tujine sta se v Slovenijo vrnila še nekdanji reprezentant Jalen Pokorn (Litva) in nekdanji član Nafte Jože Benko (Grčija), poslovilo pa se je še nekaj znanih imen - Tim Lo Duca (Livar), Dejan Grabič (Interblock), Slaviša Dvorančič (Mik CM Celje), Velimir Varga (Bonifika) in Darko Karapetrovič (Livar). Bolj kot to bi lahko Domžale prizadela odsotnost Luke Žinka, ki si je dan po reprezentančni tekmi proti Danski zlomil nogo. Manjkal bo vsaj do konca marca.

Kaj zmore Balažic?
Novogoričani so po slabem začetku sezone (za Domžalami so hitro zaostali za 9 točk) od sredine septembra do sredine oktobra nanizali šest zaporednih zmag, nato spet zapadli v manjšo krizo, vendar jesen končali z lepima zmagama proti Domžalam (2:0) in Mariboru v Ljudskem vrtu (3:0). V prestopnem roku niso veliko trgovali. Odšli so Marko Šuler (Gent), Darko Djukič (Koper), Jan Pahor (Koper) in Gzim Rexhaj (Bonifika), prišel pa je le 20-letni branilec Gregor Balažic. Prekmurec se je kalil v Muri, Benfici in Espanyolu, nazadnje pa je igral v španskem tretjeligašu Aguilasu. Trenerju Darku Milaniču bosta po dolgotrajnih poškodbah spet na voljo tudi Mladen Kovačevič in Brazilec Cesar Romero.

Odšel Volaš, prišel Vitagliano
Koprčani so bili spomladi najprijetnejše presenečenje lige. Pred začetkom prvenstva so napovedovali boj za obstanek, vendar je četa Vlada Badžima kmalu pokazala, da je sposobna precej več. Pozimi jo je zapustil najboljši strelec Dalibor Volaš (8 zadetkov), ki se je preselil v Maribor, od okrepitev pa je najbolj znano ime Argentinec Juan Sebastian Vitagliano, ki je na Bonifiki že igral, zapustil pa jo je po jesenskem delu sezone 2004/2005. Prišla sta tudi mlada Nigerijca Nwankwo Tochukwu in Amusan Adewal Sunday.

M. R.

Do kod lahko seže novi Maribor?
Domžale so še vedno pred vsemi