Ivan Rakitić je v drugem polčasu pokazal, zakaj je eden izmed najboljših igralcev španske lige. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ivan Rakitić je v drugem polčasu pokazal, zakaj je eden izmed najboljših igralcev španske lige. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sevilla
Kriza, ki močno razjeda vse španske kluba razen madridskega Reala in Barcelone, je vodstvo Seville prisilila, da se bolj posveča vzgoji mladih igralcev, ki jih nato proda. Trenutno moštvo je daleč od tistega iz sezon 2005/06 in 2006/07, ko je Sevilla pod taktirko Juandeja Ramosa dvakrat zapored osvojila Pokal Uefa. Foto: EPA
Marko Marin
Marko Marin se pri Chelseaju ni znašel, zdaj pa kot posojeni igralec Seville išče pot nazaj v nemško reprezentanco. Za "elf" je igral na zadnjem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Unai Emery
Unai Emery se zaveda, da mora hitro začeti zmagovati. V primeru izpada iz Evropske lige naslednji četrtek bi se mu stolček močno zatresel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vsi goli s tekme Maribor - Sevilla

Sevilla se je po nizu osmih tekem brez poraza znašla v krizi, saj je letos zmagala le proti Getafeju s 3:0. Na zadnjih šestih tekmah v Primeri division je osvojila le tri točke, za neodločene izide z Elchejem (1:1), madridskim Atleticom (1:1) in Valencio (0:0), brez točk pa je ostala v obračunih z Levantejem (2:3), Malago (2:3) in Barcelono (1:4).
Tudi v razprodanem Ljudskem vrtu Andaluzijci v prvem polčasu niso našli prave igre. Šele po zaostanku so se prebudili in v letošnji Evropski ligi ostajajo brez poraza.

Vse nevarne akcije se vrtijo okoli Rakitića
Igro Seville režira Ivan Rakitić, ki je vsekakor eden najboljših vezistov španske lige. Pod Kalvarijo je pripravil oba zadetka. Na začetku drugega dela je odlično prodrl po desni strani in podal na daljšo vratnico, kjer je Kevin Gameiro žogo brez težav poslal v mrežo. Pri drugem zadetku je iz kota našel visokega Federica Fazia.

"Zadovoljen sem, ker smo dosegli dva zadetka v gosteh. To je bila zelo kakovostna tekma. V drugem polčasu smo odigrali precej bolje in bili blizu zmage. Nismo izkoristili svojih priložnosti, Maribor pa jih je. Poznali smo njihovo ekipo, pregledali smo videoposnetke, nobenih presenečenj ni bilo. Tudi remi je dober, saj smo dosegli dva gola in lahko gremo optimistični v povratno tekmo." je pojasnil hrvaški reprezentant, ki je podaljšal pogodbo do leta 2018. Na sezono bo v žep pospravil okoli tri milijone evrov.
Zahovič hrvaškega virtuoza primerjal s Federerjem
O sijajnem Hrvatu je z izbranimi besedami govoril tudi Zlatko Zahovič: "Z Ivanom se poznava že kar nekaj časa. Ko gledaš Rogerja Federerja, se ti zdi, da znaš igrati tenis. Ko gledaš Rakitića, se ti tudi zdi, da znaš igrati nogomet. Kakovost se plača, ni slučajno, da je najboljši vezist španske lige, podal je za največ zadetkov."
Rakitić se je izkazal pri Schalkeju, kjer je med letoma 2007 in 2011 na 97 tekmah Bundeslige dosegel 12 golov, 23 pa jih je pripravil. V nemškem prvenstvu je blestel tudi njegov soigralec Marko Marin. Nekdanji nemški reprezentant je v 41. minuti zamenjal poškodovanega Denisa Čeriševa.
Marin: Proti Rayu res potrebujemo tri točke
"Trenutno še nisem pripravljen za 90 minut, saj polno treniram šele en teden. Dosegli smo dober izid, čeprav je kazalo še precej bolje. Ko smo povedli z 2:1, bi morali zadržati prednost. Vse se bo odločalo na povratni tekmi, ki je pri nas doma, kar bo vsekakor prednost. Nikakor ne smemo misliti, da se bo tekma končala z 0:0, ampak moramo napadati in doseči zadetek," je dejal 24-letni vezist, ki se je rodil v Bosanski Gradiški, odrastel pa je v Frankfurtu, saj je mati dobila službo v Nemčiji. Dokazal se je pri Borussii iz Mönchengladbacha in pri Werderju iz Bremna, precej težje je bilo pri Chelseaju, kjer ni dobil veliko priložnosti. Londončani so ga lani poleti posodili Sevilli, kjer se dobro znajde.

"Maribor nas ni presenetil, imajo dobro moštvo, ogledali smo si analize njihovih tekem v Evropski ligi. Še posebej dobro igrajo doma, kjer imajo odlično vzdušje, ki jih ponese," je dodal Marin, ki se zaveda, da bo treba hitro prekiniti niz slabih izidov: "Ni nam lahko, saj že sedem tekem zapored nismo zmagali. V španskem prvenstvu v nedeljo gostujemo pri Rayu Vallecanu in računam na tri točke, ki jih potrebujemo za preboj v evropska tekmovanja."

Emery: Zaslužili smo si zmago
Trener Unai Emery je večino kariere igral v drugi ligi, trenersko pot pa je začel že pri 33 letih. Almerio je popeljal v prvo ligo in dobil veliko priložnost na klopi Valencie. "Netopirje" je dvakrat zapored popeljal do 3. mesta v španskem prvenstvu.

"Mislim, da smo imeli dober nadzor nad tekmo, imeli veliko dobrih priložnosti, a odhajamo z občutkom, da smo si zaslužili zmago. V prvem polčasu smo predolgo čakali, Mariborčani so v teh malo priložnostih, ki so jih imeli, dosegli gol. Nam je v drugem polčasu stekel napad, slaba novica pa je, da še vedno dobivamo gole. Imam občutek, da smo si pripravili priložnosti, a smo na drugi strani prejemali zadetke. Pričakovali smo, da bo Maribor okrepil obrambo in protinapade, vendar smo tudi mi igrali tako, da bi si zaslužili zmago," je razmišljal Emery, ki na klopi Andaluzijcev sedi od lanskega januarja in je vse bolj na udaru kritik. V igro ni poslal spretnega kolumbijskega napadalca Carlosa Bacce, ki je na španskem prvenstvu dosegel že deset zadetkov.
Sevilla na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan ni najbolj prepričljiva v letošnji sezoni, na prvenstvu je dobila le pet izmed 12 tekem.

Vsi goli s tekme Maribor - Sevilla