Po petih porazih na
Po petih porazih na "El Clasicih" in sobotnem remiju so se "galaktiki" končno veselili zmage nad Barcelono. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je bil na pravem mestu z glavo. Foto: EPA
Iker Casillas
Iker Casillas je dvignil kraljevi pokal, ki ga je Real osvojil že 18-krat. Foto: EPA
Xabi Alonso in Lionel Messi
Lionel Messi je imel veliko priložnost po uri igre. Foto: Reuters
Alberto Undiano Mallenco in Pedro
Alberto Undiano Mallenco je upravičeno razveljavil zadetek Pedra. Foto: EPA

je v prvi sezoni na klopi Madridčanov že osvojil prvo lovoriko. Na zmago v španskem pokalu (skupaj jih ima zdaj 18) je Real čakal vse od leta 1993, ko je prav v Valencii ugnal Zaragozo z 2:0. To je drugi izmed štirih "El Clasicov" v 17 dneh. Moštvi se bosta pomerili še v polfinalu Lige prvakov naslednjo sredo v Madridu in 3. maja v Barceloni.
V prvem polčasu je imel najlepšo priložnost kraljevi klub, ko je Pepe z glavo zadel vratnico. V drugem polčasu je bila Barcelona veliko boljša, a vedno je bil na mestu sijajni Iker Casillas. Odločitev je padla v 13. minuti podaljška, ko je Angel di Maria z leve strani sijajno podal na glavo Ronalda. Portugalec je z natančnim strelom pod prečko ukanil vratarja Pinta.
Pepe stresel okvir vrat
V peti minuti je Sergio Ramos poskusil z volejem in zadel Adriana v roko, zahteval je najstrožjo kazen, a je sodnik Alberto Undiano Mallenco le zamahnil z roko. Sedem minut zatem je Mesut Özil zaposlil Cristiana Ronalda, ki pa ni prišel do strela s polno močjo, Javier Mascherano je žogo odbil pred golovo črto. V prvem polčasu je imel najlepšo priložnost Real. V 44. minuti je Pepe preskočil Danija Alvesa in zadel notranji del vratnice.
Casillas reševal kraljevi klub
Na začetku nadaljevanja je Pedro streljal mimo vrat. Messi je v 61. minuti stal preblizu žogi in prejel rumeni karton. Argentinski vituoz je v 69. minuti lepo podal do Pedra, ki je matiral Casillasa, a zadetek upravičeno ni bil priznan. Stranski sodnik je signaliziral prepovedani položaj. Četrt ure pred koncem je Messijev strel odlično odbil Casillas, Davidu Villi pa odbite žoge ni uspelo spraviti v mrežo. Devet minut pred koncem je Andres Iniesta streljal z leve strani, Casillas pa je mojstrsko odbil žogo s konicami prstov. Tri minute pred koncem je Dani Alves v zadnjem trenutku posredoval pred Ronaldom. V zadnji minuti je Angel di Maria poskušal z roba kazenskega prostora, izkazal pa se je Pinto, ki je žogo izbil v kot in na vrsti so bili podaljški.
Barca po prejetem golu brez idej
V 98. minuti je Xabi Alonso izjemno podal do Ronalda, ki je z desne strani z diagonalnim strelom za las meril mimo vrat. Po zadetku Ronadla pet minut zatem je Mourinho v igro poslal Estebana Granera. Kataloncem nikakor ni uspelo priti do prave priložnosti proti odlično organizirani obrambi Reala. V 119. minuti je Emmanuel Adebayor sam stekel proti Pintu, a mu ga ni uspelo matirati, odbito žogo je Ronaldo poslal prek vrat. V 121. minuti je di Maria podrl Messija in si prislužil drugi rumeni karton, a to ni zmotilo velikega slavja Reala.

"To je izjemno pomembna lovorika za nas. Uživali bomo v tej zmagi. Mourinho je zares odlično opravil svoje delo. Barca je igrala zelo dobro, a na koncu štejejo samo zadetki," je bil zadovoljen Ronaldo.
Natanko pred letom dni poraz na San Siru
Barceloni 20. april očitno ni usojen, že lani je na ta dan izgubila prvo tekmo polfinala Lige prvakov proti Interju na San Siru (3:1). Trener Milančanov, ki so pozneje postali evropski prvaki, je bil seveda Mourinho.

Finale, Valencia:
Barcelona - REAL MADRID * 0:1 (0:0)
55.000; Ronaldo 103.
RK: di Maria 121./Real Madrid

* - po podaljšku

Barcelona: Pinto, Alves, Pique, Adriano , Xavi, Iniesta, Mascherano, Busquets ( 108./Keita), Pedro , Messi , Villa ( 106./Afellay).

Real Madrid: Casillas, Carvalho ( 119./Garay), Pepe , Ramos, Arbeloa, Marcelo, Xabi Alonso , Khedira ( 104./Granero), Di Maria , Özil ( 70./Adebayor ), Ronaldo.

Sodnik: Alberto Undiano Mallenco

Vsi zmagovalci španskega pokala:
25 - Barcelona (zadnjič leta 2009)
23 - Athletic Bilbao (1984)
18 - Real Madrid
9 - Atletico Madrid (1996)
7 - Valencia (2008)
6 - Real Zaragoza (2004)
5 - Sevilla (2010)
4 - Espanyol (2006)
4 - Real Union (1927)
2 - Real Sociedad (1987)
2 - Real Betis (2005)
2 - Deportivo La Coruna (2002)
1 - Arenas Club (1919)
1 - Mallorca (2003)
1 - Bizcaya (1902)