Znameniti objem Aleksandra Knavsa in Zlatka Zahoviča v Moskvi. Se bodo Slovenci na stadionu Lužniki objemali tudi v soboto? Foto: MMC RTV SLO
Znameniti objem Aleksandra Knavsa in Zlatka Zahoviča v Moskvi. Se bodo Slovenci na stadionu Lužniki objemali tudi v soboto? Foto: MMC RTV SLO
Velika slovenska točka v Moskvi
Knavs po tekmi v Rusiji
Zahovič in Pavlin komentirata remi v Moskvi
Ačimovič zagotovil zmago nad Rusi za Bežigradom
Z zmago nad Rusijo korak bližje SP-ju

Leta 2001 so slovenski nogometaši v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Južni Koreji in na Japonskem v evropski skupini 1 sicer zaostali za Rusi, toda remi z 1:1 24. marca v Moskvi in zmaga z 2:1 1. septembra v Ljubljani sta bila velika koraka k drugemu mestu in dodatnim kvalifikacijam, v katerih so moč Katančeve izbrane vrste spoznali še Romuni.

V videonovicah na desni strani si lahko ogledate naslednje prispevke:
- Velika slovenska točka v Moskvi (Dnevnik, 24. 3. 2001)
- Knavs po tekmi v Rusiji (Poročila, 24. 3. 2001)
- Zahovič in Pavlin komentirata remi v Moskvi (Dnevnik, 25. 3. 2001)
- Ačimovič zagotovil zmago za Bežigradom (Poročila, 1. 9. 2001)
- Z zmago nad Rusijo korak bliže SP-ju (Dnevnik, 2. 9. 2001)


Knavs: Pokazali smo, kaj pomeni biti ekipa
Marčevsko srečanje so Slovenci po ne preveč posrečenem jesenskem začetku kvalifikacij (remija na Ferskih otokih in proti Švici doma) pričakali precej negotovi. Tekmo na stadionu Lužniki so v mrazu začeli nekoliko prestrašeno in že v 8. minuti zaostajali po golu Dmitrija Hohlova. Toda že v 22. minuti je Slovenija izenačila, ko je izjemen predložek Zlatka Zahoviča z glavo izkoristil Aleksander Knavs in dosegel svoj drugi reprezentančni gol (oglejte si VIDEO!). Pred 40.000 gledalci so bili Slovenci v nadaljevanju še nekajkrat nevarni in kaj lahko bi se z gostovanja v ruski prestolnici, kjer je med tekmo tudi rahlo snežilo, vrnili še bolj zadovoljni.

"Na ruski način igre smo se pripravili. Vedeli smo, kako Rusi igrajo. Vsej slovenski javnosti smo pokazali, kaj pomeni biti ekipa," je po veliki točki tedaj razmišljal Knavs. "Mi smo vedno optimisti. Verjamemo vase in v zmožnosti te ekipe. Ekipa ima karakter. Smo veliki profesionalci in znamo se prilagoditi vsaki situaciji," pa je po prihodu v domovino nepopustljivost slovenske reprezentance komentiral Zahovič.

Ačimovič podal in zadel
Po Zahovičevi mojstrovini štiri dni pozneje v sodnikovem podaljšku proti ZR Jugoslaviji (1:1) in junijskih zmagah proti Luksemburgu (2:0) in Švici (0:1) je slovenska javnost konec poletnih počitnic pred osmimi leti pričakala z eno samo željo: tudi brez kaznovanega Zahoviča premagati Ruse in se potegovati za vsaj drugo mesto v skupini.

Na nabito polnem bežigrajskem stadionu je Slovence - treba je priznati - poljubila tudi sreča. Prvi polčas, v katerem so bili gostje nevarnejši, se je končal brez zadetkov, v drugem pa se je zgodba spremenila. V 62. minuti je odličen predložek Mileta Ačimoviča s prostega strela v mrežo z glavo preusmeril Milan Osterc (oglejte si VIDEO!). Rusi so čez 10 minut izenačili prek Jegorja Titova, a zadnjo besedo sta imela v zadnji minuti Graham Poll in Ačimovič. Angleški sodnik je po prerivanju v kazenskem prostoru dosodil nekoliko "čudno" enajstmetrovko, z bele točke pa je končni izid hladnokrvno postavil tedaj 24-letni nogometaš Crvene zvezde (oglejte si VIDEO!). In rajanje se je lahko začelo ...

Prijateljstvo, ne samo profesionalizem
Zahovič je po zadnjem sodnikovem žvižgu v "civilu" med prvimi čestital Ačimoviču. "Eden izmed slovenskih adutov je prijateljstvo, ne samo profesionalizem. In prav tu ima Slovenija prednost pred večino ekip na svetu," so bile misli novinarja TV Slovenija Urbana Laurenčiča v prispevku dan po tekmi. Nekaj podobnega velja tudi za zdajšnjo reprezentanco. Lahko ji zaželimo le: srečno v soboto v Moskvi in prihodnjo sredo v Ljudskem vrtu!

Moskva, 24. marca 2001:
RUSIJA - SLOVENIJA 1:1 (1:1)
40.000; Hohlov 8.; Knavs 22.

Rusija: Nigmatulin, Hohlov, Nikiforov, Kovtun, Tetradze, Smertin (46./Besčastnih), Onopko, Karpin, Titov, Alejničev (66./Semak), Buznikin.

Slovenija: Simeunovič, S. Gajser, Milinovič, Bulajič, Knavs, Novak, Čeh, Osterc (66./Cimerotič), Zahovič, Pavlin, Rudonja (88./Pavlovič).

Ljubljana, 1. septembra 2001:
SLOVENIJA - RUSIJA 2:1 (0:0)
9.000; Osterc 62., Ačimovič 90./11-m; Titov 72.

Slovenija: Simeunovič, Karič, Milinovič, Galič, Knavs, Novak, Čeh, Pavlin, Rudonja (79./Pavlovič), Cimerotič (46./Osterc), Ačimovič.

Rusija: Nigmatulin, Hohlov (46./Izmajlov), Dujev, Čugajnov, Gusev (58./Semak), Kovtun, Onopko, Karpin, Titov, Mostovoj, Besčastnih (80./Širko).

Slovenija in Rusija sta februarja leta 1996 odigrali še prijateljsko tekmo na turnirju na Malti. Rusi so bili boljši s 3:1 (2:0). Edini gol za Slovenijo je v 89. minuti z 11-metrovke dosegel Primož Gliha.

Velika slovenska točka v Moskvi
Knavs po tekmi v Rusiji
Zahovič in Pavlin komentirata remi v Moskvi
Ačimovič zagotovil zmago nad Rusi za Bežigradom
Z zmago nad Rusijo korak bližje SP-ju