Simao Sabrosa pri izvajanju najstrožje kazni v 24. minuti srečanja, v ozadju krivec za enajstmetrovko, Rafael Marquez. Foto: Reuters
Simao Sabrosa pri izvajanju najstrožje kazni v 24. minuti srečanja, v ozadju krivec za enajstmetrovko, Rafael Marquez. Foto: Reuters
Jose Fonseca
Nebeški skok Joseja Fonsece za znižanje na 2:1. Foto: Reuters
Luboš Michel
Odlični slovaški sodnik Luboš Michel je povsem upravičeno pokazal rdeči karton Luisu Perezu. Foto: Reuters
Veselje Portugalcev
Veselje igralcev Portugalcev ob vodilnem zadetku Manicha v 6. minuti. Foto: Reuters
Oswaldo Sanchez
Oswaldo Sanchez je prebral namero Simao Sabrose, a je bil vseeno prekratek. Foto: Reuters
Navijač Mehike
Navijači Mehike so se razveselili še četrte zaporedne uvrstitve svoje reprezentance v drugi del prvenstva. Foto: Reuters
Felipe Scolari
Felipe Scolari ima v svoji selektorski karieri izjemne uspehe, naslov svetovnih prvakov z Brazilijo leta 2002 in naslov evropskih podprvakov s Portugalsko leta 2004. Foto: EPA
Luis Figo
Kakšen je domet Portugalcev? Foto: EPA

Že v 6. minuti je zadel Maniche po prodoru Sabrose, v 25. minuti je po kotu Figa nespretno posredoval mehiški kapetan Rafael Marquez z roko. Najstrožjo kazen za 2:0 je uspešno pretvoril Simao Sabrosa.

Pritisk tricoloresov
Čez 9 minut je z glavo znižal Jose "Kikin" Fonseca, ki je tudi pokazal največ od vseh in je bil na koncu srečanja razglašen za igralca tekme.

Po prvem delu, polnem akcije, je v drugem polčasu Omar Bravo zapravil strel z bele točke, nato je bil zaradi simuliranja izključen še Luis Perez.

Srečen konec
Usoda Mehike na mundialih je bila že četrtič zapored odvisna od izida zadnje tekme v skupini in tudi tokrat se jim je uspelo prebiti v drugi del.

Mehiški selektor Ricardo La Volpe je naredil tri spremembe v primerjavi z drugo tekmo. Namesto Gerarda Torrada, Zinhe in Guillerma Franca so začeli Jose Fonseca v napadu, Perez in Rodriguez pa v vezni liniji.

Pri Portugalski je selektor Felipe Solari izpustil vseh pet igralcev, ki so bili že opomnjeni (Christano Ronaldo, Nuno Valente, Deco, Pauleta in Costinha).

Scolari zmagal desetkrat zapored
Brazilec na klopi Portugalske, Felipe Solari, je tako že desetič zapored zmagal na mundialih, saj je leta 2002 z Brazilijo zmagal na vseh sedmih tekmah in tudi osvojil peti naslov svetovnih prvakov.

"Deset zmag na svetovnem prvenstvu je nekaj, kar bi zaznamovalo vsako življenje, mojega bo še posebej," je bil prezadovoljen po srečanju Scolari, nato se je ozrl na samo tekmo: "To ni bilo srečanje, v katerem je bi delovalo vse v najboljšem redu, toda na koncu koncev se je dobro izteklo."

Kako do zadetkov?
"Naša največja težava je, kako zadeti," je dejal mehiški selektor Ricardo La Volpe ter nadaljeval: "Zapravili smo najstrožjo kazen, napadalci so se odkrivali, bili smo v situacijah ena na ena, toda zadetkov ni bilo."

Pritegnil mu je tudi danes neprepričljivi kapetan Marquez: "Manjka nam nekaj sreče, kajti ustvarimo si veliko priložnosti, ki jih pa ne izkoristimo... Zgrešena enajstmetrovka? ... raje ne bi o tem."

Od minute do minute:

91. Zadnji poskus na tekmi je pripadel Manichu, a je bil Sanchez zanesljiv.
90.
Tudi Nuno Gomes (Portugalska) je bil opomnjen z rumenim kartonom.
87. Karton si je prislužil še Zinha.
80. - 90. Igra se je umirila, na drugi tekmi je Iran izenačil na 1:1 in uvrstitev Mehike v drugi del ni več vprašljiva.
80. Zadnji menjavi na tekmi: Boa Morte namesto Luisa Figa in Guillermo Franco namesto Maria Mendeza.
69. Menjava napadalca z napadalcem pri Portugalski: Helder Postiga na klop, v igro pa prvič Nuno Gomes in menjava vezista za branilca pri Mehiki: Jose Antonio namesto Gonzala Pinede.
69. Rumeni kareton za Manicha (Portugalska).
66. Poskus z razdalje Tiaga, a nenatančno.
65. Kazen za mehiškega kapetana Rafaela Marqueza.
64. Lepa priložnost za Omarja Brava, a je bil znova nezbran in je poslal žogo visoko čez gol.
62. Menjava pri Portugalski: Paulo Ferreira je zamenjal Miguela.
61. Drugi rumeni karton za Luisa Pereza (Mehika) zaradi simuliranja prekrška v kazenskem prostoru Portugalske.
57. Omar Bravo je zapravil enajstmetrovko za Mehiko. Močan strel je zletel tik nad prečko. Predtem je Miguel storil prekršek nad Perezom in Luboš Michel je znova povsem upravičeno pokazal na belo točko.
46. - 50. Pobuda je na strani tricoloresov, vendar brez konkretne grožnje proti vratom Portugalske.
46. Menjava Francisca Rodrigueza za naturaliziranega Mehičana Zinho, po rodu Brazilca.
--------------------------------------------------------------------------

POLČAS:
Izvrsten polčas, prepoln akcij in golov. Po hitrem vodstu Portugalske z 2:0 so Mehičani znižali in grozili z izenačenjem. Z nestrpnostjo pričakujemo nadaljevanje te čudovite predstave.
--------------------------------------------------------------------------
44. Po kotu je sledila akcija Mehike na desni strani in oster predložek, kjer sta bila v gneči nespretna Fonseca in Marquez.
43. Poskus Parda s 25 metrov, Ricardo je komaj branil ter žogo odbil v kot.
39. Poskus Fonsece z glavo, a ne tako natančno kot deset minut prej.
29. Po kotu za Mehiko z leve strani je bil najvišji povsem osamljeni Jose Fonseca, ki je s strelom v daljši kot znižal na 2:1.
29. Omar Bravo je zapravil največjo priložnost za Mehiko, od vratarja Ricarda se žoga odbije v prečko in v kot.
26. Prodor po levi Sabrose, prvi strel je Sanchez ubranil, v drugem poskusu je Tiago streljal prek mehiških vrat.
25. Taktičen prekršek Miguela (Portugalska) za rumeni karton, kmalu nato prekršek za opomin še na drugi strani - kazen Perezu (Mehika).
24. Enajstmetrovka za Portugalsko, povsem upravičeno, saj je po kotu Figa kapetan Mehike Rafael Marquez povsem nerazumljivo igral z roko. Zanesljiv izvajalec je bil Simao Sabrosa, ki je streljal v levi zgornji kot Oswalda Sancheza, ki je sicer prebral namero Portugalca, a je bil strel premočan in prenatančen.
22. Prodor strelca Manicha, na vrhu kazenskega prostora ga je podrl branilec Mehike Francisco Rodriguez, ki si je prislužil prvi opomin na srečanju.
10. - 20. Evropejci so si po vodilnem zadetku popolnoma podredili Srednjeameričane.
8. Poskus Omarja Brava po predložku z desne. Žoga je zletela tik mimo desne vratnice Ricarda.
6. Maniche je učinkovito zadel za vodstvo Portugalsko z 1:0. Hiter protinapad in lepa akcija Simaa Sabrose na levi strani igrišča.
2. Prva priložnost na tekmi je pripadla Mehičanom. Na desni je preigraval Jose Fonseca, ki je nato močno streljal, a je Ricardo žogo le ukrotil.
1. S sredine igrišča so začeli Mehičani.

 
GELSENKIRCHEN, skupina D, 3. krog
PORTUGALSKA 2 - 1 MEHIKA
Maniche 6. Fonseca 29.
Sabrosa 24./11-m Perez 61. --------------------------------------- Ricardo Sanchez Miguel * Mendez *** Carvalho Marquez Meira Osorio Caneira Salcido Petit Pineda ** Maniche Rodriguez Tiago Perez * Figo *** Pardo Sabrosa Fonseca Postiga ** Bravo --------------------------------------- * 62./Ferreira * 46./Zinha
** 69./Nuno Gomes ** 69./Castro
*** 80./Boa Morte *** 80./Franco
Sodnik: Luboš MICHEL (Slovaška)